Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

WARREN : ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Πριν λίγα χρόνια τους γνωρίσαμε μέσα από την μεγάλη οθόνη. Πιο σωστά, μάθαμε λίγα πράγματα για αυτούς μέσα από την αναφορά τους στην ταινία «ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ».

Ποιοι είναι όμως στην πραγματικότητα οι Warren;

       Ο Έντουαρντ Γουόρεν και η Λορέιν Ρίτα Γουόρεν ήταν Αμερικανοί παραφυσικοί ερευνητές και συγγραφείς, που σχετίζονται με το κυνήγι φαντασμάτων. Ο Έντουαρντ ήταν αυτοδίδακτος και αυτοαποκαλούμενος δαιμονολόγος, συγγραφέας και λέκτορας. Η Λορέιν υποστήριζε ότι είχε μία ελαφριά διόραση, που την βοήθησε να συνεργαστεί στενά με τον σύζυγό της.

       Το 1952, οι Γουόρενς ίδρυσαν το New England Society for Psychic Research (NESPR), την παλαιότερη ομάδα κυνηγιού φαντασμάτων στη Νέα Αγγλία. Έγραψαν πολλά βιβλία για παραφυσικά γεγονότα καθώς και για τις ιδιωτικές έρευνές τους πάνω σε παραφυσικές δραστηριότητες. Ισχυρίστηκαν ότι έχουν διερευνήσει πάνω από 10.000 περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Οι Γουόρενς ήταν από τους πρώτους ερευνητές που κατέφθασαν στο Στοιχειωμένο Άμιτιβιλ. Σύμφωνα με τους Γουόρενς, το NESPR χρησιμοποιεί μια ποικιλία ατόμων, συμπεριλαμβανομένων ιατρών, ερευνητών, αστυνομικών, νοσοκόμων, φοιτητών και κληρικών στις έρευνές του.

        Οι ιστορίες των φαντασμάτων, και των στοιχειωμάτων που διαδόθηκαν από τους Warrens έχουν προσαρμοστεί ή έχουν εμπνεύσει έμμεσα δεκάδες ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ, συμπεριλαμβανομένων τις ταινίες στο Σύμπαν Του Καλέσματος.

        Οι σκεπτικιστές Στίβεν Νοβέλα και ο Πέρι Ντεαγγέλης, διερεύνησαν τα αποδεικτικά στοιχεία των Γουόρενς και τα περιέγραψαν ως “παραμύθια”. Οι δύσπιστοι ερευνητές Joe Nickell και Benjamin Radford κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα πιο γνωστά στοιχειώματα, όπως το Στοιχειωμένο Άμιτιβιλ, δεν συνέβησαν ποτέ και είχαν εφευρεθεί.

        Έχουν δημιουργήσει στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού τους ένα μουσείο με όσα αντικείμενα είναι «δαιμονισμένα», με τις αντίστοιχες επιγραφές. Ειδικά μετά την προβολή της ταινίας, πολλοί ήταν αυτοί που δεν έχασαν χρόνο και πήγαν αμέσως να επισκεφθούν το εν λόγω μέρος.

       Η Λορέιν είχε αρκετά ανεπτυγμένη διαίσθηση και διορατικότητα, σε σημείο που μόνο εκείνη μπορούσε να επικοινωνήσει με άλλες οντότητες. Στα αρχεία τους μέχρι και σήμερα υπάρχουν καταγεγραμμένες κασέτες από τις συνεδρίες με τους ανθρώπους και τα παιδιά που θεωρούνταν πως είχαν καταληφθεί από κάτι δαιμονικό. Αυτό που έκανε την Λορέιν να θέλει να σταματήσει είναι το όραμα που είδε για το οποίο πολλές φορές δεν θέλει να μιλάει και έχει να κάνει με τον χαμό του αγαπημένου της συζύγου.

Κάποιες από τις πιο γνωστές καταγεγραμμένες έρευνες του ζευγαριού είναι:

Annabelle

       Σύμφωνα με τους Γουόρενς, το έτος 1968, δύο συγκάτοικοι ισχυρίστηκαν ότι την κούκλα τους, Κουρελιασμένη Αν (Ragedy Ann), κατείχε το πνεύμα ενός νεαρού κοριτσιού που ονομάζεται Annabelle Higgins. Οι Γουόρενς πήραν την κούκλα, λέγοντας στους συγκάτοικους ότι «η κούκλα στοιχειωνόταν από μια μη απάνθρωπη παρουσία» και την έβαλαν στο «Μουσείο Αποκρυμμάτων» της οικογένειας. Ο θρύλος της κούκλας ενέπνευσε πολλές ταινίες στο Σύμπαν Του Καλέσματος.

Amityville

       Οι Γουόρενς είναι πιθανότατα πιο γνωστοί για τη συμμετοχή τους στο Στοιχειωμένο Άμιτιβιλ του 1975. Το ζεύγος της Νέας Υόρκης, Τζορτζ και Κάθι Λουτζ, ισχυρίστηκε ότι το σπίτι τους στοιχειωνόταν από μια βίαιη, δαιμονική παρουσία τόσο έντονη που τους οδήγησε τελικά στο να φύγουν. Οι συγγραφείς του Amityville Horror Conspiracy, Στίβεν και Ροξάν Κάπλαν, χαρακτήρισαν την υπόθεση ως «φάρσα». Η Λορέιν Γουόρεν είπε σε δημοσιογράφους της εφημερίδας The Express-Times, ότι το Στοιχειωμένο Άμιτιβιλ δεν ήταν φάρσα. Το προηγούμενο περιστατικό έγινε η βάση για το βιβλίο του 1977 “The Amityville Horror” και προσαρμόστηκε στις ταινίες του 1979 και του 2005 με το ίδιο όνομα. Η συμμετοχή των Γουόρενς στην έρευνα του Άμιτιβιλ είχε εν μέρει προσαρμοστεί και απεικονιστεί στο Κάλεσμα 2 (2016). Σύμφωνα με τον Μπέντζαμιν Ράντφορντ, η ιστορία “διαψεύστηκε από μάρτυρες, ερευνητές και εγκληματολόγους”.

Enfield Poltergeist

       Το 1977, οι Γουόρενς διερεύνησαν το σπίτι μία οικογένειας στο προάστιο του Ένφιλντ, στο Βόρειο Λονδίνο, η οποία ισχυριζόταν ότι τους στοίχειωνε το πνεύμα ενός ηλικιωμένου άνδρα. Ενώ ορισμένοι παρατηρητές απέρριψαν το περιστατικό ως φάρσα που πραγματοποιήθηκε από παιδιά που «διψούσαν για προσοχή», οι Γουόρενς ήταν πεπεισμένοι ότι ήταν μπροστά σε μια περίπτωση «δαιμονικής κατοχής». Η ιστορία αποτέλεσε έμπνευση για το Κάλεσμα 2, αν και οι κριτικοί λένε ότι οι Γουόρενς συμμετείχαν “σε πολύ μικρότερο βαθμό από ό, τι απεικονίστηκε στην ταινία” και στην πραγματικότητα είχαν εμφανιστεί στο σπίτι απρόσκλητοι, και η οικογένεια τους έδιωξε.

Cheyenne Johnson

        Το 1981, ο Arne Cheyenne Johnson κατηγορήθηκε ότι σκότωσε τον σπιτονοικοκύρη του, τον Alan Bono. Οι Γουόρενς στη συνέχεια ισχυρίστηκαν ότι ο Τζόνσον είχε δαιμονιστεί από ένα κακόβουλο πνεύμα. Στην δίκη, ο Τζόνσον επιχείρησε να κατηγορήσει το δαιμονικό πνεύμα που μπήκε μέσα του για το έγκλημά του, αλλά οι προσπάθειές του απέτυχαν. Αυτή η ιστορία χρησιμεύει ως έμπνευση για το The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021).  Η υπόθεση περιγράφεται στο βιβλίο “The Devil in Connecticut” του 1983 από τον Gerald Brittle.

Smurl family

       Οι κάτοικοι της Πενσυλβανίας, Τζακ και Τζάνετ Σμουρλ, ανέφεραν ότι το σπίτι τους είχε αντιμετωπίσει πολλά υπερφυσικά φαινόμενα, όπως περίεργους ήχους, μυρωδιές και πνεύματα. Οι Γουόρενς συμμετείχαν στην υπόθεση, και ισχυρίστηκαν ότι το σπίτι των Σμουρλ καταλήφθηκε από τέσσερα πνεύματα και επίσης έναν δαίμονα που φέρεται να κακοποίησε σεξουαλικά τον Τζακ και την Τζάνετ.

Union Cemetery

Το βιβλίο του Εντ Γουόρεν, Graveyard: True Hauntings, αναφέρει ένα νεκροταφείο της Παλιάς Νέας Αγγλίας (St Martins Press, 1992) που παρουσίαζε ένα φάντασμα μίας “Λευκής Κυρίας” που στοίχειωνε το νεκροταφείο.

Οι επικριτές τους πολλοί, οι οπαδοί τους ακόμη περισσότεροι…

 

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:

Για το GRD, Μπάκα Σουζάνα (Υπεύθυνη Εκδοτoiκού Οίκου GRD Books)

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *