Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

WINDSOR SWASTIKAS

Οι Windsor Swastikas ήταν μία ομάδα χόκεϊ επί πάγου, στην Νέα Σκωτία του Καναδά από το 1905 έως το 1916. Προπονητής τους ήταν ο Roland Morton, ένας ράφτης από το Windsor. Το σήμα τους δεν είχε καμία σχέση με την τωρινή σημασία του, μιας και τον καιρό εκείνο θεωρούταν σύμβολο καλής τύχης και επιτυχίας. Υπήρχαν άλλες τέσσερεις ομάδες με το ίδιο έμβλημα τότε με πιο γνωστή, την γυναικεία Fernie Swastikas.

Η ΑΡΧΗ

Το Windsor θεωρείται ως η γενέτειρα του ice hockey και αρκετές δεκαετίες είναι τόπος αναφοράς για το άθλημα. Όπως ήταν φυσικό, μιας και την εποχή δεν υπήρχε οργανωμένο πρωτάθλημα, η μικρή αυτή πόλη δημιούργησε την δική της ομάδα που θα έκανε περιοδεία σε όλο τον Καναδά. Η ομάδα ταξίδευε με τρένο όπως ήταν σύνηθες την εποχή εκείνη, από πόλη σε πόλη περνώντας πολύ καιρό στον δρόμο. Το κλαμπ συστάθηκε το 1905 και έκανε αγώνες σε όλη την Ανατολική ακτή της χώρας. Ήταν τόσα τα μίλια που ταξίδευε, ώσπου έφτασε μέχρι και στο Newfoundland, για να αγωνισθεί με άλλες επαγγελματικές ομάδες.

 

Logo που αναδεικνύει το Windsor σαν γενέτειρα του hockey.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

Στην αρχή έπαιξαν και κατάκτησαν το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα χόκεϊ της Δυτικής Νέας Σκωτίας. Επίσης νίκησαν και άλλες ομάδες και πρόσθεσαν στην συλλογή τους, το περίφημο Halifax Herald and Mail trophy. Η βασική έδρα τους ήταν το Stannus Street Rink, το παλαιότερο παγοδρόμιο της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέλη τους ήταν σημαντικά πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, εκτός παγοδρομίου είχαν κώδικα ένδυσης, με παλτά, καπέλα, γάντια και ότι πιο μοδάτο υπήρχε τότε.

 

Το παγοδρόμιο Stannus Street, η έδρα της ομάδας.

Η διάλυση για τους Windsor Swastikas ήρθε κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μιας και πολλοί παίκτες όπως ο Blaine Sexton, κατατάχθηκαν στο Καναδικό Εκστρατευτικό Σώμα, που πολέμησε στο Δυτικό Μέτωπο. Ο συγκεκριμένος θα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Αγγλία το 1924 και το 1928. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως μία από τις πρώτες ομάδες χόκεϊ, θα έφερε ένα σήμα που δύο δεκαετίες αργότερα θα συνδεόταν με έναν από τους πιο μισητούς ανθρώπους στην Ιστορία.

Βασίλης Λαζάρου, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *