Παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος Ανόργανες Φυσικές Χρωστηκές – Από την Αρχαία Λαυρεωτική στο Σήμερα

17-23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026 – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΑΥΡΙΟΥ 

Συγγραφείς/Επιμελητές: Βασίλης Στεργίου, Ηρακλής Κατσάρος και Κυριάκος Ιωσηφίδης (UrbanAct)

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026, εγκαινιάζεται σειρά εικαστικών δράσεων στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, με αφορμή την παρουσίαση του Λευκώματος Ανόργανες Φυσικές Χρωστικές – Από την Αρχαία Λαυρεωτική στο Σήμερα. 

Με αφετηρία και αφορμή το Λαύριο και την σχέση των ορυκτών του με τις χρωστικές, ταξιδεύουμε σε όλη την Ελλάδα και τον Κόσμο, παρουσιάζοντας αυτόν τον μοναδικώς ιδιαίτερο χώρο των χρωμάτων και των χρωστικών. Από τις αρχαίες χρωστικές και το περίφημο αιγυπτιακό κυανό και λαζουρίτη, μέχρι και τις ευφάνταστες δημιουργίες χρωστικών του σήμερα. Η χώρα μας έχει μεγάλη παρουσία με τις χρωστικές ήδη από τα αρχαία χρόνια … Απλώς να αναφερθεί πέραν από του Λαυρίου, η Σέριφος, η Μήλος, η Κέα, η Λήμνος, η Θάσος, η Κίμωλος και η Σαντορίνη … Κάθε τόπος με ιδιαίτερες χρωστικές! 

Στο Λεύκωμα φιλοξενούνται κείμενα που γράφθηκαν ειδικά για το εν λόγω Πρόγραμμα, από Έλληνες και ξένους Επιστήμονες, με συγκεκριμένη στόχευση ο καθένας: ο Δρ Βασίλειος Μέλφος και o Δρ Παναγιώτης Βουδούρης γράφουν για τις Ορυκτές Φυσικές Χρωστικές και την Ορυκτολογική Κληρονομιά του Λαυρίου, ο Δρ Θωμάς Κατσαρός μας εισάγει σε ένα Ταξίδι Χρωμάτων με οδηγό τον Θεόφραστο από την Ερεσό. Ακολουθεί η Δρ Ελένη Αγγελακοπούλου με την οποία θα ανακαλύψουμε την πολυχρωμία του Παρθενώνα. Η Δρ Δρ Αλίκη Μαραβέλια μας παρουσιάζει τις (Γεωλογικές) Χρωστικές/Βαφικές Ουσίες στην Αρχαία Αίγυπτο και τον Συμβολισμό των Χρωμάτων των Ορυκτών. Ακολουθεί  ο Δρ Μάρκος Βαξεβανόπουλος ο οποίος μας παρουσιάζει την Εξόρυξη της Κόκκινης Ώχρας στην Θάσο κατά την Παλαιολιθική Εποχή, στο αρχαιότερο ορυχείο ώχρας της Ευρώπης. Και κλείνουμε με ένα εξαιρετικό επίσης κείμενο για την γενικότερη σχέση των ορυκτών με τις χρωστικές, της Dr Ruth Siddall. Ακολουθεί η παρουσίαση βιομηχανιών και εργαστηρίων που έχουν μακρόχρονη ιστορία στην επεξεργασία και διάθεση των χρωστικών: η United Umber Industries, η Ocres De France, η Dolci Colori και σε ατομικό επίπεδο οι παραγωγοί χρωστικών ο De Mairo και η Tricia Kelly με την Ocar. 

Όπως και στο προηγούμενο Λεύκωμα των τριών ρεκτών συγγραφέων (Τα Μικρο-Ορυκτά της Λαυρεωτικής), έτσι και εδώ, ακολουθείται το ίδιο «οδηγούν μοτίβο»: η ισορροπία μεταξύ γνώσεως και τέχνης. Παρουσιάζονται, λοιπόν, 34 καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Κύπρο και από όλον τον Κόσμο. Οι περισσότεροι εξ αυτών συλλέγουν χρωστικές, τις επεξεργάζονται και με αυτήν την πρώτη ύλη υλοποιούν τα έργα τους. Αυτό που τους διακρίνει, είναι η προσπάθειά τους να εξερευνήσουν διαφορετικούς δρόμους, πέραν αυτών της σύγχρονης βιομηχανοποιημένης παραγωγής χρωμάτων και του εν γένει σύγχρονου καταναλωτικού προτύπου, για μια επιστροφή στο ζωντανό κομμάτι της Φύσεως, που φέρει μέσα του την ιστορία της Γης …  

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικές παράλληλες δράσεις οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και τις 23 Οκτωβρίου, συγκεκριμένως δε:  

* Εικαστική έκθεση με έργα ζωγραφικής που έχουν υλοποιηθεί με χρωστικές από το Λαύριο και φωτογραφική έκθεση από τις σήραγγες του Λαυρίου, όπου συναντώνται χρωστικές. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Άννα Αχχίλεως, Κωνσταντίνος Βερούτης και Μπάμπης Κοσμίδης. 

* Μια μοναδική έκθεση χρωστικών από την Λαυρεωτική και από όλον τον Κόσμο, η οποία θα αναπτυχθεί σε τέσσερις προθήκες και με δείγματα που έχουν συλλεχθεί από όλον τον Κόσμο. 

* Έκθεση βιβλίων απο την ελληνική και ξένη βιβλιογραφία με θέμα τις χρωστικές. 

* Προβολή video του Μπάμπη Κοσμίδη με τον τίτλο Από το Σκοτάδι στο Φως: Ανακαλύπτοντας τις Χρωστικές της Λαυρεωτικής. Συμμετέχουν ο Βασίλης Στεργίου και ο Ηρακλής Κατσάρος. 

* Επισκέψεις σχολείων και ξενάγησή τους στην έκθεση και στον μαγικό κόσμο των χρωστικών. 

* Διάθεση του Λευκώματος. 

Η παρουσίαση του Λευκώματος θα γίνει στο Tεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, στην Αίθουσα ΑΠΟΘΗΚΗ ΕΠΙΠΛΕΥΣΗΣ, το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026 και ώρα 19:00΄.

Θα προλογίσει ο Δ/νων Σύμβουλος του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου Kαθ. Δρ Δημήτριος Καλιαμπάκος (ΕΜΠ).  

Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον Δρ Πέτρο Γ. Τζεφέρη, Γενικό Διευθυντή Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και  τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής Κο Δημήτρη Λουκά.  

Θα ακολουθήσουν οι παρουσιάσεις εργασιών από τους Δρ Βασίλειο Μέλφο και Δρ Παναγιώτη Βουδούρη, Δρ Θωμά Κατσαρό, Δρ Ελένη Αγγελακοπούλου, Δρ Δρ Αλίκη Μαραβέλια, και Δρ Μάρκο Βαξεβανόπουλο. 

Οι Επιμελητές και Συγγραφείς του Τόμου ευχαριστούν για την συμμετοχή τους, τον καλλιτέχνη Same84  για την γραφιστική επιμέλεια του Λευκώματος, την Φαίη Τζανετουλάκου για την επιμέλεια των κειμένων, τον Λαυρεώτη φωτογράφο Μπάμπη Κοσμίδη, τους Επιστήμονες για την αρθρογραφία τους, τους καλλιτέχνες,  το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και τον Καθ. Δρ Δημήτρη Καλιαμπάκο και τον Κο Ασημάκη Χαδουμέλλη, τους υποστηρικτές και φίλες/ους τους Valeria Tikhonova, Rumeysa Yilmaz, Δρ Andrea Kirsch, David Nieto, την Οικογένεια Κυρκίνη, την Οικογένεια του Χαρίτωνος Χαρίτογλου, τον Μιχάλη Αλβέρτη, την Ντορότα Κωστοπούλου και τα καταστήματα LavrioStone, Πεζόδρομος και Το Στέκι. 

Για οποιαδήποτε πληροφορία και επικοινωνία: www.urbanact.gr / carpediemact@gmail.com
T:  698 5932159, 693 7135470, 693 2630502 

Αρθρογραφία: Δρ Δρ Αλίκη Μαραβέλια (Ελληνικόν Ινστιτούτον Αιγυπτιολογίας)