Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
πιάτων

ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΠΙΑΤΩΝ ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Οι δουλειές του σπιτιού φαίνεται να μην τελειώνουν ποτέ! Ειδικά όταν αφορά το πλύσιμο των πιάτων που για κάποιους θεωρείται ίσως η πιο κουραστική διαδικασία. Με το που αντικρίζουμε μια στοίβα, η μόνη σωτήρια λύση δείχνει να είναι το πλυντήριο πιάτων. Έχετε αναρωτηθεί όμως πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς αυτή τη θαυματουργή εφεύρεση; Έφτασε λοιπόν η στιγμή να μάθετε πως ξεκίνησαν όλα.

Ακούστε την ανάγνωση του κειμένου

Η πρώτη απόπειρα κατασκευής

 

Την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης έγιναν πάρα πολλές ανακαλύψεις ανά τον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και το πλυντήριο πιάτων. Συνεπώς, οι πρώτες αναφορές για μια τέτοια συσκευή έγιναν το 1850 στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Joel Houghton να είναι ο πρώτος δημιουργός. Η αρχική κατασκευή του πλυντηρίου ήταν φτιαγμένη από ξύλο, το οποίο διέθετε και ένα λυγισμένο χερούλι από πάνω. Ουσιαστικά ήταν ένας τροχός που περιστρεφόταν χειροκίνητα και έριχνε νερό στα πιάτα. Ωστόσο μετά από πολλές δοκιμές της συσκευής, αποδείχτηκε τελικά αργή και αναξιόπιστη.

 

Η ανακάλυψη της Josephine Cochrane

 

Με την πάροδο του χρόνου η Josephine Cochrane, ως μια πλούσια κοσμική κυρία από το Shelbyville του Ιλινόις, καλούσε αρκετά συχνά κόσμο στο σπίτι της με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί τακτικά τα σερβίτσια της. Δεν άργησε όμως να διαπιστώσει ότι οι υπηρέτριες της ήταν απρόσεκτες με τα πιάτα της και για αυτό έβρισκε είτε ρωγμές είτε κομμάτια να λείπουν. Θέλοντας λοιπόν να διαφυλάξει της προίκα της, το 1887 ξεκίνησε να σχεδιάζει ένα πλυντήριο πιάτων.

 

Στη συνέχεια έστησε ένα εργαστήριο στην αποθήκη της, πήρε διαστάσεις από τα πιάτα και έφτιαξε συρματένιες βάσεις για το κράτημα τους. Έβαλε αυτές τις βάσεις μέσα σε έναν τροχό και τον τοποθέτησε μέσα σε μια μπανιέρα. Καθώς ο τροχός περιστρεφόταν, χυνόταν από πάνω ζεστό νερό και σαπούνι.

 

Ενώ όλα φαίνονταν ιδανικά, ένα αναπάντεχο γεγονός ήρθε να ταράξει τη ζωή της Josephine. Ο σύζυγός της πέθανε εξαιτίας μιας ασθένειας και εκείνη βρέθηκε με ελάχιστα χρήματα, έχοντας να καλύψει παράλληλα πολλά χρέη. Συνεπώς, ο μόνος τρόπος να απαλλαγεί από αυτό το βάσανο ήταν να προωθήσει την ιδέα της στην αγορά.

 

Το μεγάλο βήμα

Η Cochrane προσπάθησε να πείσει τον κόσμο να αγοράσει το πλυντήριο πιάτων της, λέγοντας ότι με αυτό θα προστατεύονταν τα σερβίτσια από τα μικρόβια, καθώς το νερό του πλυντηρίου ήταν πολύ πιο ζεστό από όσο μπορούσαν να αντέξουν τα ανθρώπινα χέρια. Παρόλα αυτά αντί να πείσει τα νοικοκυριά για να αγοράσουν τη συσκευή, έπεισε τελικά τις επιχειρήσεις. Μάλιστα η μεγάλη της επιτυχία ήρθε όταν παρουσίασε το πλυντήριο της στην έκθεση World’s Fair Columbian Expo στο Σικάγο το 1893.

 

Κατάφερε να κατακτήσει την πρωτιά με αποτέλεσμα να προσελκύσει πολλά εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες εστίασης που ήταν άμεσα ενδιαφερόμενοι, χάρη στην έκθεση. Ξενοδοχεία, εστιατόρια, οικοτροφεία και νοσοκομεία συνειδητοποίησαν με την σειρά τους τα πλεονεκτήματα του πλυντηρίου πιάτων, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να εκτιναχθούν στα ύψη. Μετά από αυτό το γεγονός όλο και περισσότερα σπίτια άρχισαν να χρησιμοποιούν την συσκευή.

 

Η εταιρεία συνέχιζε να επεκτείνεται ακόμη και μετά το θάνατο της Josephine Cochrane το 1913, βγάζοντας με τα χρόνια πιο εξελιγμένα μοντέλα που δούλευαν με τη βοήθεια του ηλεκτρισμού. Ειδικότερα από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα τα πλυντήρια πιάτων έχουν γίνει άκρως απαραίτητα για τον καθένα μας, προκειμένου να μας διευκολύνουν τη ζωή.

 

 

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μάρω Τσαούση, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *