Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΧΑΝ

α από τις μακροβιότερες δυναστείες της κινεζικής αυτοκρατορίας,ήτανε οι Χαν. Ξεκίνησε το 206 π.Χ και τελείωσε το 220 μ.Χ. Ήτανε ίσως η πρώτη δυναστεία που ήλθε στην εξουσία με βίαιο τρόπο και προερχόταν
από τον λαό.
Η ανάδυση της ήτανε αποτέλεσμα της τυραννικής δυναστείας των Τσιν, η οποία προξένησε μεγάλη δυσαρέσκεια στις πλατιές λαϊκές μάζες.

Ένας αγράμματος, πλην ατρόμητος χωρικός ονόματι Λιού Μπάνγκ, ηγήθηκε της επανάστασης και στην αποφασιστική μάχη στις όχθες του ποταμού Γιάνγκ Τσε Κιάνγκ, συνέτριψε τα στρατεύματα του τυράννου Τσιν και ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας Γκαουντί.

Ο διάδοχος του, Γουντί, βασίλεψε από το 142 έως το 87 π.Χ.Επί των ημερών του,η ευημερία απλώθηκε σε όλη την χώρα χάρη στην εμπνευσμένη του βασιλεία όπου ανοίχτηκε η παιδεία σε όλο τον λαό,με αποτέλεσμα να καταπολεμηθεί ο αναλφαβητισμός και όλες οι κρίσιμες υπηρεσίες,να στελεχωθούν από ανθρώπους με υψηλή μορφωτική στάθμη που συνδύαζαν με την λαϊκή τους καταγωγή, ώστε να αφουγκράζονται αποτελεσματικά τις κοινωνικές ανάγκες και να δίνουν γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις. Όλα αυτά εξιστορούνται αναλυτικά από τον μεγάλο Κινέζο ιστορικό της εποχής, Σίμα Τσιάν.

Όπως συμβαίνει συχνά, η πτώση της δυναστείας,έγινε από μέσα. Το δυνάμωμα της δυναστείας ανησύχησε γειτονικά βασίλεια τα οποία υποκίνησαν εξεγέρσεις, οι οποίες υπονόμευσαν την ισχύ του κράτους. Οι δύο πλέον διάσημες εξεγέρσεις, ήτανε αυτές των κόκκινων φρυδιών και των κίτρινων τουρμπανιών.

Χρονικά απείχαν αρκετά. Όμως και οι δύο όμως λάβανε χώρα μετά από θεομηνίες ώστε να πετύχουνε αποδυναμωμένο τον κρατικό μηχανισμό.

Η πρώτη εξέγερση, πήρε το όνομα ”Κόκκινα φρύδια”, επειδή, οι επαναστάτες, βάφανε έτσι τα φρύδια τους ώστε να προκαλούνε τρόμο.

Η δεύτερη,ήτανε σε συνδυασμό με μια αίρεση που είχε σύμβολο ένα κίτρινο τουρμπάνι. Η πρώτη, αποδυνάμωσε τη δυναστεία ,η δε δεύτερη, την τελείωσε οριστικά και το βασίλειο, χωρίστηκε σε τρία μέρη.

*Βασίλης Δεληβέρης, Αρθρογράφος. Διάβασε περισσότερα στο 13ο τεύχος Mankind, Νοέμβριος 2022. Ακόμη να κάνεις εγγραφή; Κάνε κλικ εδώ!

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *