Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Ελλάδα

ΤΑ «ΣΚΟΤΕΙΝΑ» ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια έχει τους δικούς της στοιχειωμένους θρύλους γεμάτους από τρομακτικές ιστορίες που τρομάζουν και τον πιο θαρραλέο. Οι λάτρεις του ανεξήγητου έχουν πολλές ανατριχιαστικές ιστορίες για τα αραχνιασμένα αρχοντικά, στοιχειωμένα μέρη, απόκοσμες οντότητες και μυστήριους θορύβους.

Είναι όρια δυσδιάκριτα για αυτούς που γοητεύονται από το μεταφυσικό. Αν και η σύγχρονη πραγματικότητα διέλυσε όλες τις μυστηριώδεις ιστορίες από αρκετά στοιχειωμένα μέρη της Ελλάδας, υπάρχουν κάποια μέρη που είναι στα αλήθεια πολύ τρομακτικά.

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ

Η σημερινή εικόνα του νεοκλασικού στολιδιού της οδού Σμολένσκι 4 στο Νέο Φάληρο είναι παραπάνω από ικανή για να σου προκαλέσει ρίγη ανατριχίλας. Μισογκρεμισμένο, με έναν πεθαμένο φοίνικα να δεσπόζει στην πρόσοψη, το άλλοτε πανέμορφο οίκημα αποτελεί ιδανικό σκηνικό για τη γέννηση τρομακτικών ιστοριών με φαντάσματα.

Το μέγαρο ήταν ιδιοκτησία του Κυριάκου Κουρτάλη, γιο βιομήχανου με βλέψεις να γίνει τενόρος, το όνειρό του όμως ναυάγησε γρήγορα γιατί ο πατέρας του που δεν ήταν σύμφωνος με αυτό του απαγόρευσε κάθε προσπάθεια.

Αργότερα ο Κουρτάλης ήθελε να αποκτήσει κάποιο ανώτερο αξίωμα στην τοπική κοινωνία κάτι όμως που δεν κατάφερε. Έτσι αποτραβήχτηκε και έζησε απομονωμένος στο σπίτι του μέχρι το θάνατό του. Οι παλαιότεροι κάτοικοι έλεγαν ότι συνήθιζε να βγαίνει στο μπαλκόνι και να τραγουδάει άριες.

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΔΟΥΚΙΣΣΑΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ

Η παράξενη ιστορία της όντως εκκεντρικής και αλλόκοτης περσόνας της Δούκισσας της Πλακεντίας ήταν αρκετή για να τροφοδοτήσει θρύλους που καλά κρατούν μέχρι σήμερα.

Η γνωστή φιλελληνίδα που έφτασε μέχρι την Αθήνα για να ζήσει μόνιμα με την κόρη της έχτισε πολλά σπίτια , μεταξύ αυτών και τον συγκεκριμένο επιβλητικό Πύργο με όνομα «το Καστέλλο της Ροδοδάφνης» που η ίδια δεν πρόλαβε ποτέ να δει ολοκληρωμένο.

Όλα ξεκίνησαν όταν πέθανε η κόρη της, ο πόνος της ήταν τόσο μεγάλος που την ταρίχευσε και την κράτησε στο σπίτι της στην οδό Πειραιώς.

Όταν όμως το σπίτι της κάηκε και μαζί με αυτό και η σωρός της κόρης της, η Δούκισσα κλείστηκε στο σπίτι της στα Ιλίσια και λέγεται πως έγινε δύστροποι και αντικοινωνική σε μεγάλο βαθμό. Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησαν οι θρύλοι που περιβάλλουν αυτήν και τους πύργους της.

ΟΙ ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΟ

Το  Φραγκοκάστελο είναι μία περιοχή στα όρια του νομού Χανίων, στα Σφακιά της Κρήτης, η οποία έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο μεσαιωνικό κάστρο και είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται στην περιοχή κάθε Μάιο.

Σύμφωνα με το θρύλο, πάνω στα τείχη του κάστρου και στον γύρω κάμπο παρατηρούνται σκιές που θυμίζουν πολεμιστές και ιππείς με τις πανοπλίες και τα όπλα τους.

Αυτά είναι βέβαια μόνο μερικά. Ο αριθμός είναι βέβαια πολύ μεγαλύτερος.

Η γνώμη της εκκλησίας είναι αρνητική, καθώς οι ιερείς δεν θεωρούν ότι υπάρχουν τέτοιου είδους κτήρια και ότι είναι καθαρά επινόηση ανθρώπων που έχουν βγει από τον δρόμο του Θεού. Ωστόσο, οι πολλαπλές ιστορίες και έρευνες γύρω από αυτά τους διαψεύδουν κατηγορηματικά.

Σκάναρε και δες περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ

Μαριάννα Τσάμη, Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 

 

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *