Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΩΡΑ

Ο βασιλιάς των σπορ -το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- υπάρχει στις ζωές μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως πώς και πότε θεσπίστηκαν οι κανονισμοί του;

Το 1848, στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων πολλών σχολών και πανεπιστημίων. Μετά από πολύωρες συζητήσεις συντάχθηκαν οι κανονισμοί του Κέμπριτζ.

Ακούστε την ανάγνωση του άρθρου

 

Λίγα χρόνια αργότερα, ιδρύθηκε ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της Σέφιλντ -παλαιότερος αναγνωρισμένος σύλλογος- και κατέγραψε τους κανονισμούς του Σέφιλντ.

 

Έτσι, τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα βασίστηκαν κατά κύριο λόγο σε έναν συνδυασμό αυτών των κανονισμών. Στις 2 Ιανουαρίου του 1867 στο παιχνίδι μπήκε και η FA, η οποία εξέδωσε τους νόμους του ποδοσφαίρου που κυκλοφόρησαν και ως βιβλιαράκι με κόστος ένα σελίνι και έξι πέννες. Από τους πρώτους επίσημους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν υπό τους κανονισμούς της FA, ήταν ένας αγώνας μεταξύ των Εθνικών ομάδων της Αγγλίας και της Σκωτίας.

 

 

Ποιες είναι όμως οι διαφορές στους πρώτους κανόνες σε σχέση με τους σημερινούς κανονισμούς;

 

Στους πρώτους κανονισμούς της FA υπήρχαν αρκετές διαφορές σε σχέση με την τρέχουσα μορφή του ποδοσφαίρου. Από τις πιο σημαντικές είναι ότι παλιά απουσίαζε το οριζόντιο δοκάρι, με συνέπεια το γκολ να μετράει σε οποιοδήποτε ύψος. Ακόμη, οι παίκτες είχαν το δικαίωμα να πιάσουν την μπάλα με τα χέρια ύστερα από χτύπημα του αντιπάλου αλλά δεν μπορούσαν να κινηθούν ή να την πασάρουν. Σχετικά με το Off – Side, κανείς παίκτης δεν επιτρεπόταν να βρίσκεται μπροστά από τον εκτελεστή της μπάλας.

 

Επιπλέον, το πλάγιο γινόταν από τον πρώτο παίχτη που θα έφτανε στην μπάλα όταν αυτή έβγαινε από τις γραμμές, αλλά έπρεπε να την επαναφέρει στην πορεία που είχε πρωτοβγεί έξω. Ακόμη, αντί για κόρνερ οι ομάδες κέρδιζαν φάουλ, ενώ υπήρχε και η δυνατότητα τα ελεύθερα χτυπήματα μετά από άουτ να εκτελεστούν και πίσω από την γραμμή. Όσον αφορά τον χρόνο του παιχνιδιού αλλά και το αν οι ομάδες θα άλλαζαν τέρματα, καθοριζόταν από τις ομάδες πριν την έναρξη του αγώνα. Όπως γίνεται κατανοητό, έννοιες όπως τερματοφύλακας, διαιτητής , ημίχρονο, φάουλ κλπ δεν προβλέπονταν σε αυτά τα πρώτα βήματα της θέσπισης των ποδοσφαιρικών κανονισμών.

 

 

Από τότε μέχρι και σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες αναθεωρήσεις και τροποποιήσεις με γνώμονα το καλό του αθλήματος. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες που έχουν γνωρίσει περισσότερες αλλαγές από ότι κάποιες άλλες.

 

Το Off – side για παράδειγμα είναι μια από αυτές. Αρχικά, κανείς δεν έπρεπε να βρίσκεται πιο μπροστά από τον συμπαίκτη του, έπειτα ο ποδοσφαιριστής που δεχόταν την μπάλα δεν έπρεπε να βρίσκεται πιο πίσω από τους αντίπαλους αμυντικούς την στιγμή που ακουμπούσε την μπάλα.

 

Τέλος, σήμερα ο ποδοσφαιριστής που θα λάβει την μπάλα πρέπει να καλύπτεται από τους αντίπαλους αμυντικούς την στιγμή που ο συμπαίκτης του επιχειρεί την πάσα.

Μια άλλη κατηγορία που έχει υποστεί αρκετές τροποποιήσεις είναι αυτή των αλλαγών. Στην πρώιμη μορφή του ποδοσφαίρου δεν υπήρχαν καθόλου αλλαγές. Αργότερα επιτράπηκε η πραγματοποίηση αλλαγών μόνο σε περίπτωση που κάποιος βασικός τραυματιζόταν. Ακολούθησε η νομιμοποίηση των δύο αλλαγών και έπειτα των τριών αλλαγών μόνο σε περίπτωση που ο τρίτος ποδοσφαιριστής ήταν δηλωμένος σαν αναπληρωματικός τερματοφύλακας.

 

Μέχρι και πριν λίγα χρόνια ίσχυαν οι τρεις αλλαγές και σε περίπτωση που το παιχνίδι οδηγούταν στην παράταση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη μια αλλαγή. Τέλος, σήμερα μπορούν να πραγματοποιηθούν πέντε αλλαγές, ωστόσο πρέπει να γίνουν μέσα σε τρεις διακοπές του παιχνιδιού.

 

 

Όπως είναι λογικό, το ποδόσφαιρο του σήμερα διαρκώς ανανεώνεται και εξελίσσεται χωρίς να έχει καμία σχέση με αυτό πριν από 150 χρόνια. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτείται άλλωστε και επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη εισαγωγή του VAR, το οποίο έχει αλλάξει ολοκληρωτικά το άθλημα. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες της FIFA και της UEFA, οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου πρέπει να περιμένουν καινούργιες και καινοτόμες αλλαγές στους κανονισμούς και μάλιστα στο άμεσο μέλλον!

 

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μπάμπης Χαραλαμπίδης, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *