Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Ο Sir Μπόμπι Τσάρλτον Γεννήθηκε το 1937 στην κομητεία Νορθάμπερλαντ του Άσινγκτον είναι Άγγλος πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, που θεωρείται ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών στο άθλημα. Στις εκλογές της IFFHS για την ανάδειξη των κορυφαίων του 20ού αιώνα κατέλαβε τη 10η θέση. Προς τιμήν της σημαντικής καριέρας που έχει πραγματοποιήσει στην εθνική Αγγλίας, έχει ανακηρυχθεί ιππότης το 1994 .

Το 1953 ο Τσάρλτον παρά την απροθυμία της μητέρας του για το αβέβαιο μονοπάτι της ζωής του, υπογράφει με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αποτελεί μέλος της νεανικής της ομάδας. Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις, οι τίτλοι που κατακτά (3 FA Κύπελλα νέων) και η υπευθυνότητα σε όλους τους τομείς εκτός αγωνιστικών χώρων (μάθαινε την τέχνη του ηλεκτρολόγου) αφήνουν τους ιθύνοντες του συλλόγου εντυπωσιασμένους. Τον Οκτώβριο του 1954 προβιβάζεται στη πρώτη ομάδα, προπονητής της οποίας ήταν ο Ματ Μπάσμπι, πρώην ποδοσφαιριστής των Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι.

Η καθιέρωσή του στην ομάδα θα περιμένει δύο χρόνια, καθώς ακολούθησε τη συμβουλή του Μπάσμπι, ο οποίος τον προέτρεψε να υπηρετήσει στο στρατό. Όταν τελείωσε με το συγκεκριμένο κομμάτι ήταν πλέον έτοιμος να αφοσιωθεί στη καριέρα που είχε ανοιχτεί μπροστά του. Το επίσημο ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1956 σε ηλικία 19 ετών και ήταν πραγματικά ονειρικό αφού μπροστά σε 41.475 φιλάθλους στο παλιό «Ολντ Τράφορντ» σκόραρε δύο φορές (32’, 37’) στην «τεσσάρα» της Γιουνάιτεντ στην Τσάρλτον. Ο νεαρός Μπόμπι είχε γίνει με κάθε επισημότητα ένα από τα «μωρά του Μπάσμπι». Στο τέλος της πρώτης του χρονιάς όχι μόνο είχε σκοράρει 12 γκολ σε 14 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά κατέκτησε και το πρωτάθλημα Αγγλίας, γεγονός που πολλοί ποδοσφαιριστές στην ηλικία του θα ονειρεύονταν να πετύχουν. Επιπλέον, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγινε η πρώτη αγγλική που αγωνίστηκε στο νεοσύστατο τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Ο Bobby Charlton με την Φανέλα της Μάντσεστερ Γ.

Την ίδια περίοδο, επιβίωσε της μεγάλης τραγωδίας του Μονάχου, αφού σώθηκε από τον συμπαίκτη του Χάρι Γκρεγκ.  Η χρονιά μετά το δυστύχημα έριξε μεγάλες ευθύνες στην πλάτη του και τα κατάφερε περίφημα σημειώνοντας 29 γκολ. Έπαιξε σχεδόν σε όλη του την καριέρα, στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου έγινε γνωστός για το επιθετικό του ένστικτο, την εκπληκτική ικανότητά του στις μεταβιβάσεις και το μακρινό σουτ του. Ήταν επίσης γνωστός για την φυσική του κατάσταση και την αντοχή του, που του έδινε την δυνατότητα να κυριαρχεί μέσα στο γήπεδο απέναντι στους αντιπάλους του παίρνοντας πρωτοβουλίες σε κρίσιμες στιγμές.

Με τον αδελφό του Jack Charlton σε αγώνα Λίντς- Μάντσεστερ Γ.

Ο μεγαλύτερος αδερφός του, Τζακ, που ήταν επίσης στην εθνική ομάδα που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι πρώην αμυντικός της Λιντς Γιουνάιτεντ και προπονητής. Ο Μπόμπι Τσάρλτον δημιούργησε στην ομάδα ένα ισχυρότατο επιθετικό τρίο μαζί με τους Τζορτζ Μπεστ και το Ντένις Λόου.

Αφότου βοήθησε την Γιουνάιτεντ να κατακτήσει την πρώτη θέση στο Πρωτάθλημα Αγγλίας το 1965, κατέκτησε και το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1966 με την εθνική ομάδα. Την ίδια χρονιά κατέκτησε ο ίδιος την ατομική διάκριση της Χρυσής Μπάλας.

Ο Bobby Charlton με το Κύπελλο Πρωταθλητριών που κέρδισε η Μάντσεστερ Γ. απέναντι στην Μπενφίκα το 1968.

Το 1966-67 κέρδισε το τρίτο πρωτάθλημα και το Charity Shield που ήταν ο όγδοος τίτλος συνολικά με το σύλλογο. Το 1968 ήταν ο αρχηγός της Γιουνάιτεντ, όταν κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, σκοράροντας δύο γκολ στον τελικό, βοηθώντας να γίνει η ομάδα, η πρώτη αγγλική που κατακτά το τρόπαιο. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στην Μάντσεστερ σημείωσε συνολικά 249 τέρματα σε επίσημους αγώνες, επίδοση ρεκόρ που παραμένει.

O Bobby Charlton με την Φανέλα της Πρέστον.

Μετά το τέλος της καριέρας του στη Γιουνάιτεντ, έπαιξε στην Πρέστον και έκλεισε την σταδιοδρομία του με περιστασιακές εμφανίσεις σε ομάδες της Αυστραλίας.

Βίντεο Αφιέρωμα της FIFA στον Sir Bobby Charlton:

Γιώργος Μπίτζιος, Αθλητικογράφος.

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *