Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΆΓΙΟΣ ΚΟΝΩΝ: Ο ΆΓΙΟΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΝΕ ΤΟΥΣ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΣΕ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ!

H ιστορία της εκκλησίας μας και ο χριστιανισμός ιδιαίτερα, τιμά τη μνήμη και το έργο πολλών Αγίων. Μερικοί από αυτούς τους Αγίους είναι γνωστοί για το έργο τους και την συνεισφορά τους στον Χριστιανισμό, ενώ άλλοι όχι και τόσο. Αυτό βέβαια, σε καμία περίπτωση  δε σημαίνει ότι αυτοί οι Άγιοι δεν είναι εξίσου σημαντικοί ή ότι το έργο τους είναι λιγότερο άξιο σεβασμού. Αντιθέτως, σε κάθε μεριά της χώρας μας υπάρχουν ναοί, παρεκκλήσια, μύθοι και αλήθειες, αφιερωμένες στη μνήμη τους.

Ο βίος και η διδασκαλία του Αγίου Κόνωνα, του Ίσαυρου.

Ο Άγιος Κόνων είναι ένας άγνωστος, για τους περισσότερους από εμάς, Άγιος. Η μνήμη του, όμως, δοξάζεται στις 5 Μαρτίου και η ιστορία του είναι μεγάλη και πολύ ενδιαφέρουσα. Ο Άγιος Κόνων γεννήθηκε περί τα τέλη του 1ου αιώνα μ.Χ. στη Βαδινή, χωριό της Ισαυρίας της Μικράς Ασίας και έζησε στους Αποστολικούς χρόνους. Οι γονείς του, Νέστωρ και Νάδα ήταν αρχικά ειδωλολάτρες. Σε νεαρή ηλικία έγινε Χριστιανός και όταν οι γονείς του τον πίεσαν να νυμφευθεί, συμφώνησε με τη σύζυγό του να ζουν ως αδελφοί, αφιερωμένοι στον Θεό.
Στο Συναξάρι αναφέρεται ότι τον Άγιο καθοδηγούσε ο Αρχιστράτηγος Μιχαήλ, ο οποίος και τον βάπτισε, του δίδαξε το Όνομα της Αγίας Τριάδος, μετέδωσε τα Θεία Μυστήρια σε αυτόν, μέχρι τέλους της ζωής του, του συμπαραστεκόταν και του χορήγησε μάλιστα και τη χάρη των παράδοξων θαυμάτων. Ο Άγιος Κόνων οδήγησε στην Χριστιανική πίστη και τους γονείς του – ο δε πατέρας του, Νέστωρ, μαρτύρησε για τον Χριστό. Ακόμα και τους Έλληνες, που αντιστέκονταν σε αυτόν και έλεγαν ότι δεν υπάρχει άλλος Θεός εκτός των ειδώλων, τους έπεισε και τους προετοίμασε να ομολογήσουν με μεγάλη φωνή τον Χριστό και να βαπτισθούν.

Το έργο του Αγίου Κόνωνα απέναντι στους δαίμονες

Ο Άγιος Κόνων ζούσε σε ένα μικρό και ήσυχο χωριό, όπως προείπαμε, μαζί με τη σύζυγό του, αφιερωμένοι και οι δύο στον Θεό. Το σπίτι του ήταν χτισμένο από πολύ δυνατά και εργατικά χέρια. Ο Άγιος Κόνων με το πέρασμα των χρόνων άρχισε να βλέπει στο χωριό του διάφορους ανθρώπους που τους κατείχε το δαιμόνιο, αρνούμενους να γνωρίσουν τη σωτηρία του Κυρίου και τη διδασκαλία του Αγίου. Θέλοντας να απαλλάξει τον τόπο του από το κακό και τους ανθρώπους από το δαιμόνιο, ο Άγιος εφηύρε μια λύση στο χρόνιο πρόβλημα του χωριού. Αποφάσισε να βάλει αυτούς τους ανθρώπους, που τους κατείχε το δαιμόνιο, να κάνουν χειρονακτικές εργασίες και πάνω στην εργασία, τους έπιανε και εγκλώβιζε το δαιμόνιο σε μπουκάλια.

Υπάρχει και ακόμη μία θεωρία που λέει ότι, ο Άγιος στην προσπάθεια του να απαλλάξει τον τόπο από το κακό και τα δαιμόνια, με την δύναμη του Θεού, κατάφερε να υλοποιήσει το έργο αυτό και να υποτάξει το δαιμόνιο. Άλλοι, για να απαλλαγούν από τους δαίμονες τους υποβλήθηκαν σε χειρονακτικές εργασίες, άλλοι ήταν υπεύθυνοι του αγρού και άλλοι κλείστηκαν σε πιθάρια. Και οι δύο ιστορίες, πάντως, έχουν έναν κοινό σκοπό: την απαλλαγή από το κακό και τα δαιμόνια.

Το τέλος του Άγιου Κόνωνα

Με το πέρασμα των χρόνων, δημιουργήθηκε αντίλογος και όλοι αναρωτιόνταν πως γίνεται να μπαίνει το δαιμόνιο σε μπουκάλι, αφού το δαιμόνιο δεν έχει σώμα. Η εκκλησία, όμως, αργότερα, άρχισε να εξηγεί πως ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο έχουν δημιουργηθεί οι Άγιοι, για να επιτελούν το έργο που ένας κοινός θνητός αδυνατεί να πραγματοποιήσει.

Όταν ο Άγιος Κόνων κοιμήθηκε(πέθανε), πήγαν στο σπίτι του άνθρωποι για να το καθαρίσουν και πέταξαν αυτά τα μπουκάλια, χωρίς να ξέρουν τι περιέχουν μέσα και τη σημασία τους. Τότε, λέγεται, πως το κακό και η δεισιδαιμονία κυριάρχησαν και πάλι σε όλο τον κόσμο.

 

Ίλια Μπανταβάνη, Δημοσιογράφος

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *