Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

“VOXXED DAYS THESSALONIKI 2023”

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ευαγγελία Μητσοπούλου: “Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ελλάδα έχει πολύ γερά μυαλά, και συμφέρει πολλές εταιρίες να επενδύσουν σε αυτά”.

Η Ευαγγελία (Λίτσα) Μητσοπούλου, μηχανικός λογισμικού, frontend engineer και ιδιοκτήτρια του blog evangelia.me, μετρώντας περισσότερα από 15 χρόνια ενασχόλησης στον τομέα της τεχνολογίας, με αφορμή την ενεργό συμμετοχή της στο φετινό συνέδριο τεχνολογίας “Voxxed Days Thessaloniki”, μας παραχώρησε μία αποκλειστική συνέντευξη, δίνοντάς μας την ευκαιρία να τη γνωρίσουμε καλύτερα και να συζητήσουμε μαζί της για θέματα που αφορούν την τεχνολογία και το μέλλον αυτής!

 

Πότε πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τον τομέα της τεχνολογίας;

Από μικρή είχα κλίση στα μαθηματικά και γενικώς, μου άρεσε να λύνω προβλήματα. Οπότε, ήταν φυσική εξέλιξη να ακολουθήσω κάτι στον κλάδο της τεχνολογίας. Αρχικά, ήθελα να γίνω μαθηματικός, όμως προσπάθησα τότε να προβλέψω και λίγο το μέλλον και να μπω σε έναν τομέα που είχε σχέση με τον θετικό τρόπο σκέψης, αλλά συνάμα μεγάλη ζήτηση και επαγγελματική αποκατάσταση. Με εξιτάρει πολύ η ιδέα ότι, ως προγραμματίστρια,  “κάνω πραγματικότητα” κάποιες ιδέες. Το θεωρώ ένα πολύ δημιουργικό επάγγελμα. Επίσης, έχω δίψα για γνώση και δια βίου μάθηση και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται στον χώρο αυτό.

 

Υπάρχει κάποιος άνθρωπος του χώρου σας που ξεχωρίζετε ή που σας ενέπνευσε;

Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος άνθρωπος που με ενέπνευσε. Έχω μεγάλο θαυμασμό για την επιστήμη γενικότερα.  Ωστόσο, ενστερνίζομαι τα αποφθέγματα του Steve Jobs.

 

Πόσο εύκολο είναι για μία γυναίκα να αναδειχθεί και να ξεχωρίσει, στον επαγγελματικό σας κλάδο;

Όσα χρόνια εργαζόμουν στο εξωτερικό, ως γυναίκα στον χώρο της τεχνολογίας δεν αντιμετώπισα κάτι πολύ έντονο ή κάποιου είδους φυλετικό ρατσισμό, τουλάχιστον κατά την πρόσληψή μου. Ξέρω, επίσης, ότι η αγορά της Ελβετίας έχει έλλειψη σε τέτοιες θέσεις, καθώς οι ντόπιοι Ελβετοί επικεντρώνονται σε πιο τεχνικά επαγγέλματα. Επειδή μιλάω και γερμανικά, είχα όλες τις συνιστώσες με το μέρος μου. Ωστόσο, όσον αφορά την ανάδειξή μου και περαιτέρω προαγωγή μου, θεωρώ ότι δεν είχα τις ίδιες ευκαιρίες με τους άντρες. Επίσης, στην Ελβετία οι μισθοί των γυναικών είναι χαμηλότεροι σε σχέση με των ανδρών. Δεν ξέρω εάν ισχύει το ίδιο και στην Ελλάδα, αλλά αυτό είναι ρατσιστικό.

 

Γνωρίζουμε πως ολοκληρώσατε τις σπουδές σας σε δύο πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης. Τι θα λέγατε στα νέα παιδιά που όλο και περισσότερο καταφεύγουν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση;

Καταρχάς, δε θα έδινα σε όλα τα παιδιά την ίδια συμβουλή, γιατί η επιλογή του εξωτερικού δεν έχει να κάνει μόνο με την επαγγελματική αποκατάσταση αλλά είναι κάτι πιο πολυδιάστατο και κάθε παιδί έχει διαφορετικές προσλαμβάνουσες και διαφορετικά θέλω και προτεραιότητες. Στα παιδιά που έχουν το ίδιο μικρόβιο της εξερεύνησης άλλων κουλτούρων, όπως εγώ και συνάμα βάζουν την ατομική τους αξιοπρέπεια πάνω από τους δεσμούς τους με την ελληνική οικογένεια, θα τους πρότεινα να φύγουν στο εξωτερικό. Να ανοίξουν οι ορίζοντές τους και να δούνε πιο οργανωμένα και αξιοκρατικά συστήματα, που σέβονται τον εργαζόμενο. Συνάμα, να υιοθετήσουν και κάποιες καλές συμπεριφορές στην καθημερινή τους ζωή, πέραν του επαγγελματικού. Σε βάθος χρόνου, όπως συνέβει σε μένα, θα εκτιμήσουν τα θετικά της Ελλάδος, τα οποία όταν τα έχεις χάσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τα εκτιμάς παραπάνω. Στη συνέχεια, είτε θα είναι έτοιμοι να συνεχίσουν για πάντα έξω, είτε να επιστρέψουν στην Ελλάδα και ως υβριδικές, πλέον, πολιτιστικά προσωπικότητες, να εφαρμόσουν εδώ όσα έμαθαν, είτε ανοίγοντας δική τους επιχείρηση, είτε δουλεύοντας σε καλές θέσεις ανερχόμενων ελληνικών εταιριών. Για όσους δεν θέλουν να φύγουν έξω, θα πρότεινα κατευθείαν να επιλέξουν εργοδότες και αντικείμενο που τους αρέσει. Είναι πολύ σημαντική η εργασιακή κουλτούρα, οπότε θα έδινα μεγάλη βαρύτητα σε αυτό. Να δημιουργούν meetups και να προσπαθούν να συνδέονται και με ομάδες του εξωτερικού, για πιθανές συνεργασίες και χρηματοδοτήσεις.

 

Η επαγγελματική σας σταδιοδρομία περιλαμβάνει πολλά χρόνια εργασιακής απασχόλησης στο εξωτερικό. Ωστόσο, πλέον, η έδρα σας είναι η Ελλάδα και συγκεκριμένα, η πόλη της Θεσσαλονίκης. Πώς πήρατε την απόφαση να επιστρέψετε;

Έχοντας ζήσει σε 4 χώρες συνολικά και έχοντας ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου, δεν αντιλαμβάνομαι την έννοια του τόπου που μένει κάποιος ως κάτι τελείως στατικό και μόνιμο. Ως πολίτης του κόσμου, όπως νιώθω, μπορεί σε 5 χρόνια να βρεθώ στη Σιγκαπούρη. Μπορεί όμως και να μείνω στην Ελλάδα μέχρι να συνταξιοδοτηθώ, ανάλογα και με τις συγκυρίες που θα προκύψουν.  Σίγουρα οι λόγοι επιστροφής μου είναι κυρίως συναισθηματικοί.  Μου έλειψε ο καιρός και το κλίμα της Ελλάδας, το φαγητό, οι δικοί μου άνθρωποι. Η ενέργεια και η αύρα της Ελλάδας και αυτό το βαθύτερο συναίσθημα του “ανήκειν”.  Η πανδημία επιτάχυνε την απόφασή μου αυτή. Και η ξενιτιά, μετά από πολλά χρόνια, κουράζει. Ανάλογα βέβαια και σε ποια χώρα μένει κανείς. Ίσως, εάν ήμουν Καλιφόρνια ή Βαρκελώνη, να ήταν διαφορετικά. Μπορεί η βάση μου να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όμως δεν εργάζομαι στην Ελλάδα. Δουλεύω εξ’ αποστάσεως σε μία αμερικανική πολυεθνική. Ωστόσο, από το νέο έτος ετοιμάζω τη δική μου επιχείρηση στην Ελλάδα. Επίσης, κατά καιρούς, δουλεύω και από διάφορα νησιά καθώς και για λίγες εβδομάδες το χρόνο, από διάφορες χώρες του εξωτερικού. Οπότε, είμαι ψηφιακός νομάς.

 

Πιστεύετε πως η Ελλάδα έχει μέλλον στον τομέα της τεχνολογίας; Υπάρχει χώρος για προσθήκες νέων τεχνολογιών;

Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ελλάδα έχει πολύ γερά μυαλά και συμφέρει πολλές εταιρίες να επενδύσουν σε αυτά. Αυτό για το οποίο δεν είμαι σίγουρη είναι η εργασιακή κουλτούρα και νοοτροπία των Ελλήνων εργοδοτών, καθώς και το γεγονός ότι, μισθολογικά, υστερούν έναντι ευρωπαϊκών επιπέδων. Γι’ αυτό και αρκετοί καταφεύγουν στην τηλεργασία. Αυτό το οποίο πιστεύω ότι έχει μέλλον, είναι ο χώρος των τεχνολογικών start-up εταιρειών, είτε στον χώρο του blockchain, είτε της τεχνητής νοημοσύνης και του data science κλπ. Πιστεύω ότι αρκετοί νέοι τολμάνε αυτό το βήμα γιατί, όπως ανέφερα, έχουν καλό know-how και πιστεύω ότι εξελικτικά θα θέλουν να είναι ανεξάρτητοι από κάποιον εργοδότη, σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.  Οι φορολογικές εκπτώσεις στις οποίες υπάγομαι εγώ και όλοι οι επαναπατρισμένοι, δίνουν μία επιπλέον ώθηση να δοκιμάσει κανείς τον χώρο της επιχειρηματικότητας.

 

Ποιο θεωρείτε πως θα είναι το επόμενο τεχνολογικό επίτευγμα που θα εισχωρήσει στην καθημερινότητά μας;

Πιστεύω ότι τεχνολογίες όπως VirtalReality(VR) και AugmentedReality(AR) θα ενσωματωθούν στον τρόπο που δουλεύουμε, στην εκπαίδευση και ίσως, σε άλλους τομείς, όπως η υγεία.  Επίσης, θεωρώ ότι τα robots θα χρησιμοποιούνται σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητας. Ήδη υπάρχουν οι έξυπνες συσκευές σε σπίτια, καθώς και virtual assistants  (siri, alexa, google assistant) που χρησιμοποιούμε. Εγώ χρησιμοποιώ αρκετά το chatgpt και το  googlebard για διάφορες εργασίες. Πιστεύω τα chatbots θα χρησιμοποιούνται πιο συχνά για προσωπική και επαγγελματική χρήση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αντικαταστήσουν πλήρως την εργασία μας. Θα είναι κάτι συμπληρωματικό, συνδυαστικό.

 

Πείτε μας λίγα λόγια για το blog που διατηρείτε.

Το μπλογκ που διατηρώ (evangelia.me) ξεκίνησε ως τεχνικό, το οποίο απευθύνεται αρχικά σε frontend engineers. Το ξεκίνησα κατά τη διάρκεια του Sabbatical Year, πριν 4 χρόνια,  καθώς είχα αρκετό χρόνο τότε. Μου αρέσει πολύ το μοίρασμα της γνώσης και όπως εγώ επωφελήθηκα τα προηγούμενα χρόνια της καριέρας μου από παρόμοια μπλογκ, έτσι ήθελα, με τη σειρά μου, να προσφέρω στην ευρύτερη  κοινότητα. Προσπαθώ, ωστόσο, να δουλεύω αρκετά την ποιότητα του περιεχομένου, ώστε να μην είναι προϊόν αναπαραγωγής του διαδικτύου, αλλά κάποια πιο εσωτερική ενδοσκόπηση και ανάλυση, που προέρχεται από την εμπειρία μου. Καθώς μου αρέσει η συγγραφή, απώτερος σκοπός είναι να περιέχει και κοινωνικά άρθρα, όπως και άρθρα γύρω από θέματα ψυχικής υγείας. Ήδη έχω δημοσιεύσει μία σειρά άρθρων σχετικά με την εμπειρία του επαναπατρισμού. Σταδιακά, στήνω την προσωπική μου ταυτότητα και αυτό το μπλογκ είναι ένα μέρος αυτής.

 

Τι να περιμένουμε από εσάς στο φετινό Voxxed Days Thessaloniki;

Θα παρουσιάσω μία ομιλία σχετικά με το “Battle of Statemengagement in frontend applications”. Είμαι frontend engineer εδώ και πολλά χρόνια και η παρουσίαση θα αφορά τη διαμάχη που υπάρχει στον χώρο του frontend, σχετικά με το ποια αρχιτεκτονική ή βιβλιοθήκη είναι η καταλληλότερη για τη διαχείριση της ροής των δεδομένων στον browser. Τα τελευταία χρόνια, η πολυπλοκότητα στον browser έχει αυξηθεί και έτσι γεννιούνται συνέχεια νέες τεχνολογίες. Επειδή θεωρώ ότι η ροή και διαχείριση των δεδομένων είναι η πηγή πολλών λαθών/ bugs, καθώς και αιτία χαμηλής απόδοσης, είναι σημαντικό να καταλάβουμε τα design patterns και τα trade offs της κάθε βιβλιοθήκης διαχείρισης δεδομένων, ώστε να μπορούμε να επιλέξουμε την κατάλληλη για εμάς και το project μας. Θα υπάρξει και μία πιο αφηρημένη περιγραφή, ανεξαρτήτως βιβλιοθήκης, ώστε να καταλάβει το κοινό, ποια είναι τα κοινά προβλήματα που προσπαθούμε να λύσουμε όταν αλληλεπιδρούμε με web εφαρμογές και γύρω από ποιους πυλώνες δημιουργούνται οι οικογένειες βιβλιοθηκών. Επίσης, θα βοηθήσω και στη διοργάνωση του συνεδρίου.

 

Το “Voxxed Days Thessaloniki”, ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια στον κλάδο της τεχνολογίας, θα πραγματοποιηθεί για άλλη μία χρονιά, στο συνεδριακό κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης”, στις 24 – 25 Νοεμβρίου 2023 και θα φιλοξενήσει περισσότερους από 30 καταξιωμένους ομιλητές από Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική και Ασία!

Οι συμμετοχές για φέτος έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες των διοργανωτών, αφού τα εισιτήρια είναι ήδη sold out! Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλες τις επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας, να δικτυωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις, σε ένα διήμερο που προβλέπεται άκρως ενδιαφέρον και εποικοδομητικό!

 

Ιστοσελίδα συνεδρίου: https://voxxeddays.com/thessaloniki/

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *