Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΑΣΤΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Αστικοί μύθοι ή αλλιώς θρύλοι! Φανταστικές ιστορίες που ξεκίνησαν να ακούγονται από μικρούς, ερημικούς τόπους και κατέληξαν να αποτελούν θέμα συζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν περιπτώσεις, φυσικά, που η βάση τους ανήκει σε πραγματικά γεγονότα, αλλά η κατάληξή τους, στο πέρασμα των χρόνων, είναι παραποιημένη. Από την Ελλάδα, σαφώς και προέρχονται πολλοί και διάφοροι μύθοι, οι οποίοι ξεκινούν αρκετούς αιώνες πριν.

Σίγουρα όλοι μας και αν όχι όλοι, οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε πέσει πάνω σε συζητήσεις για πνεύματα, φαντάσματα, μύθους, θεωρίες, μα και αλήθειες – πειραγμένες, για την ακρίβεια, αλήθειες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το 75% των ανθρώπων, στην ερώτηση: Τι φοβάσαι πιο πολύ, τον θάνατο ή τα φαντάσματα;, απαντούν τα φαντάσματα. Η απάντηση αυτή, σαφώς και έχει μια βάση, καθώς ιστορίες φανταστικού και υπερφυσικού περιεχομένου έχουν γεννηθεί και αναπαραχθεί σε κάθε τόπο και γωνιά της χώρας μας.

Πόσες από τις παρακάτω ιστορίες ξέρεις ή έχεις, ίσως, ακούσει;

Καλότιες ή για τους νεότερους, Καλογρίες

Σύμφωνα με τον μύθο, οι Καλότιες υπήρχαν πολλά χρόνια πριν και οι μορφές τους συναντιούνταν σε ένα μοναστήρι της Κεντρικής Ελλάδας. Η ιστορία μας ταξιδεύει πολλά χρόνια πίσω, στην εποχή που, ακόμη, η περιοχή των ιστορικών Μετεώρων υποστηρίζεται ότι ήταν θάλασσα. Το Μοναστήρι βρισκόταν σε κάποιο από τα ορεινά χωριά των Τρικάλων και σύμφωνα με τον θρύλο, στο μοναστήρι κατοικούσαν περίπου πενήντα καλογρίες. Μια μέρα σαν όλες τις άλλες, είχαν μαζευτεί οι καλογρίες να φάνε και ξεκίνησε μια συζήτηση αγνώστου περιεχομένου. Πάνω στην κουβέντα, όμως, ξέσπασε έντονη λογομαχία ανάμεσα στην ηγουμένη και σε μία μοναχή.

Οι τόνοι ανέβηκαν πολύ και άρχισε η μία να βλαστημάει την άλλη. Τότε η μοναχή σηκώθηκε, άρπαξε ένα μαχαίρι και πάνω στα νεύρα της, το κάρφωσε σε μια εικόνα της Παναγίας. Μετά από αυτό, ο καβγάς σταμάτησε και την εικόνα την έριξαν στην θάλασσα. Τα χρόνια πέρασαν κι αν όχι όλες, οι περισσότερες μοναχές πέθαναν. Το περίεργο σε όλη την ιστορία είναι ότι η μοναχή που κάρφωσε το μαχαίρι στην εικόνα, αν κι έχει κι αυτή πεθάνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το χέρι της που έμπηξε το μαχαίρι στην εικόνα ακόμα δεν έχει λιώσει, ενώ και η εικόνα βρέθηκε αναλλοίωτη, χρόνια μετά.

Ο θρύλος συνεχίζεται στο σήμερα και λέγεται ότι οι Καλότιες εμφανίζονται, στην περιοχή αυτή, σε ζευγάρια που λογομαχούν και μαλώνουν σε έντονους ρυθμούς και τους παίρνουν τη φωνή. Πολλοί μάρτυρες επιβεβαιώνουν τον παραπάνω ισχυρισμό ενώ αναφέρουν, επίσης, ότι οι Καλότιες τους προκαλούσαν και μία περίεργη δυσφορία.

Η Ματωμένη νύφη

Ένας ακόμη ξακουστός και ευρέως γνωστός θρύλος, είναι αυτός με την Ματωμένη Νύφη στους βράχους. Τον 19ο αιώνα, ζούσε σε ένα χωριό μια κοπέλα πολύ δυστυχισμένη. Οι γονείς της δεν της επέτρεπαν να παντρευτεί τον αγαπημένο της και αυτό την είχε οδηγήσει στην απελπισία. Ήταν τόσο μεγάλη η θλίψη της, που αποφάσισε να αυτοκτονήσει, πέφτοντας από τον πρώτο βράχο που διακρίνει κανείς μπαίνοντας στο χωριό. Οι γονείς της δεν άντεξαν την απώλεια της κόρης τους και μετά από λίγο καιρό πέθαναν και αυτοί.

 

Διάφοροι συνεχιστές του μύθου υποστηρίζουν πως έχουν ακούσει φωνές και κλάματα να βγαίνουν από τον βράχο που αυτοκτόνησε η κοπέλα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν μαρτυρίες, αν κοιτάξει κανείς τον βράχο, θα διακρίνει τη σκιά μιας κοπέλας που φαίνεται να φοράει ένα άσπρο νυφικό φόρεμα. Η σκιά απλώνεται πάνω στον βράχο, κοντοστέκεται και μετά από λίγο πέφτει.

Η Ματωμένη Νύφη, όμως, επιλέγει να κάνει την εμφάνισή της και στις παιδικές κατασκηνώσεις. Συγκεκριμένα, υποστηρικτές λένε ότι αν κάποιος επισκεφτεί την τουαλέτα, τα μεσάνυχτα, μόλις το ρολόι δείξει δώδεκα ακριβώς και πατήσει για δώδεκα συνεχόμενες φορές το καζανάκι, τότε η Ματωμένη Νύφη θα εμφανιστεί μπροστά του με το άσπρο, βαμμένο με κηλίδες αίματος, νυφικό της φόρεμα.
Η ιστορία αυτή έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη και είναι, ίσως, ο γνωστότερος αστικός μύθος της εποχής.

«Αν παίξεις τον δίσκο ανάποδα…»

Σίγουρα, όλοι έχουμε ακούσει τη φήμη σχετικά με το «Hotel California» των Eagles , που λέει πως αν παίξεις τον δίσκο ανάποδα, θα ακούσεις σατανιστικά μηνύματα. Το ήξερες, όμως, ότι υπάρχουν αντίστοιχες θεωρίες που αφορούν πολλά κομμάτια Ελλήνων καλλιτεχνών; Υπάρχει κόσμος που υποστηρίζει πως, αν βάλεις να παίξουν ανάποδα κάποια κομμάτια από τραγουδιστές όπως η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Άννα Βίσση, ο Τζίμης Πανούσης και πολλοί ακόμη, θα ακούσεις περίεργα πράγματα!

Η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους, με χρόνο ύπαρξης πενήντα και άνω ετών, είναι αυτός που ισχυρίζεται πως η ελληνική γλώσσα, δεν έγινε επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ – κατά λάθος – και συγκεκριμένα, για μία μόνο ψήφο. Στην επικρατέστερη εκδοχή του, ο μύθος αναφέρει ότι τα ελληνικά παραλίγο να γίνουν η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ, έπειτα από μία ψηφοφορία που έγινε μετά την απελευθέρωση της Αμερικής από τους Άγγλους. Στην πραγματικότητα, τέτοια ψηφοφορία στις ΗΠΑ δεν συνέβη ποτέ!

Το μόνο βέβαιο είναι πως, γνωρίζοντας και ερευνώντας διάφορους αστικούς μύθους, από κάθε λαό, μπορείς να καταλάβεις και πολλά για την κουλτούρα, την ιστορία, αλλά ακόμη και τους φόβους του.

Ίλια Μπανταβάνη, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *