Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΜΠΑΜΠΑ ΒΑΝΓΚΑ: Η ΤΥΦΛΗ ΠΡΟΦΗΤΗΣ

Η Ευαγγελία Πάντεβα Γκουστέροβα, γνωστή σε όλους ως μπάμπα (γιαγιά) Βάνγκα (Αγγλικά: Baba Vanga, Βουλγάρικα : Баба Ванга, γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1911, στην πόλη Strumica, της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των σημερινών Σκοπίων. Γεννήθηκε τόσο αδύνατη που οι γονείς της δεν τη βάπτιζαν επειδή πίστευαν ότι δεν θα επιβίωσει.

Η Βάνγκα ήρθε αντιμέτωπη με τη βαρβαρότητα της ζωής στην τρυφερή ηλικία των 4 χρόνων, όταν έχασε τη μητέρα της και αναγκάστηκε να ανατραφεί από τους γείτονες της, καθώς ο πατέρας της υπηρετούσε στα μέτωπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οκτώ χρόνια αργότερα, αφού ο πατέρας της έχει επιστρέψει και μαζί με τη νέα του σύζυγο κάνει μια νέα αρχή, η Βάνγκα χάνει την όρασή της από ισχυρή θύελλα με δυνατούς ανέμους που την εκτόπισαν και σκέπασαν το σώμα της με πετρώματα και χώμα. Το 1925 μετακόμισε για τρία χρόνια σε έναν οίκο τυφλών αλλά, σύντομα, επέστρεψε στο σπίτι της καθώς έπρεπε να βοηθήσει με την ανατροφή των μικρότερων αδερφών της, μετά και τον θάνατο της μητριάς της. Τότε ήταν που οι μαντικές της ικανότητες ξεκίνησαν να εκδηλώνονται και να αναπτύσσονται.

Το χάρισμα

Σταδιακά, καθώς μεγάλωνε, πολλοί άνθρωποι άρχισαν να της αποδίδουν προφητικές ικανότητες. Λέγεται ότι βοήθησε τον πατέρα της να βρει ένα πρόβατο που είχε κλαπεί από το κοπάδι που φρόντιζε, περιγράφοντας με ακρίβεια την αυλή στην οποία ήταν κρυμμένο. Η Βάνγκα έλεγε ότι έβλεπε τα πάντα σε όνειρο. Στα 28 της, αρρώστησε από πλευρίτιδα και η αδερφή της ήταν πεπεισμένη πως δεν της απέμενε πολύς καιρός, καθώς η αρρώστια είχε απορροφήσει το σώμα της.

Ένα απόγευμα, επιστρέφοντας από τη βρύση που είχε πάει να συλλέξει νερό, η αδερφή της έκπληκτη βρίσκει τη Βάνγκα να σκουπίζει την αυλή λέγοντάς της: “Βάλε και εσύ ένα χεράκι να σκουπίσουμε την αυλή γιατί σε λίγο θα έρθει πολύς κόσμος”… και έτσι έγινε. Η ίδια, ανέπτυξε ιδιαίτερη διασημότητα κατά τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Απελπισμένοι άνθρωποι που είχαν χάσει επαφή με τους αγαπημένους τους, πήγαιναν στη Βάνγκα με την ελπίδα να τους παρηγορήσει ή να τους πει πού ήταν τα κρησφύγετά τους.

Προφητείες που έχουν πραγματοποιηθεί

Στις αρχές του 1968 είπε: “Θυμηθείτε την Πράγα… άνοιξη… μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από την πόλη. Πόλεμος”. Οκτώ μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 1968, τα στρατεύματα του Συμφώνου της Βαρσοβίας εισέβαλαν στην Τσεχοσλοβακία και έδωσαν τέλος στην “Άνοιξη της Πράγας”.

Το 1969 είπε: “Το φόρεμά της θα την καταστρέψει. Μέσα στον καπνό και τη φωτιά βλέπω ένα πορτοκαλοκίτρινο φόρεμα!”. Η Γκάντι πυροβολήθηκε από τους φρουρούς της στις 31 Οκτωβρίου 1984. Η πρωθυπουργός της Ινδίας ετοιμαζόταν για μια σημαντική συνάντηση και αποφάσισε να μη φορέσει το βαρύ αλεξίσφαιρο γιλέκο κάτω από το φόρεμά της.

Το 1989, η Βάνγκα είπε: “Φοβάμαι, φοβάμαι! Τα αδέλφια της Αμερικής θα πέσουν, θα τα τσιμπήσουν σιδερένια πουλιά. Λύκοι θα ουρλιάζουν στο δάσος και αθώο αίμα θα χυθεί σαν ποτάμι”. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, αεροπλάνα που είχαν καταληφθεί από τρομοκράτες έπεσαν πάνω στους δίδυμους πύργους του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου, στη Νέα Υόρκη.

Μελλοντικές προφητείες

Για το 2023 είπε: “Η φλόγα θα προέλθει από τον Ήλιο. Θα γίνει μια μεγάλη έκρηξη. Αυτό θα παγώσει τη Γη για μερικά χρόνια”. Οι ερμηνευτές πιστεύουν ότι η Βάνγκα εννοούσε ότι το 2023 ο πλανήτης μας θα χτυπηθεί από μια πολύ ισχυρή ηλιακή καταιγίδα, που όμοιά της δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια και θα επηρεάσει τη ζωή μας με τον πιο απρόβλεπτο τρόπο – θα υπάρξουν προβλήματα με τις επικοινωνίες, την ηλεκτρική ενέργεια, την πλοήγηση. Όλα αυτά θα προκαλέσουν χάος και θα “παγώσουν” πραγματικά τη ζωή στον πλανήτη.

Για την ανθρώπινη επαφή με εξωγήινους πολιτισμούς είπε: “Σε 200 χρόνια ο άνθρωπος θα έρθει σε επαφή με τους αδελφούς του, σε νοημοσύνη, από άλλους κόσμους. Ο ουγγρικός εξοπλισμός θα είναι ο πρώτος που θα πιάσει νοήμονα σήματα από το διάστημα… Και η αλήθεια γι’ αυτό το σύμπαν πρέπει να αναζητηθεί στα παλιά ιερά βιβλία”.

Για την κυριαρχία των θρησκειών είπε: “Το 2016 οι μουσουλμάνοι θα κατακτήσουν την Ευρώπη, το 2025 ο πληθυσμός της γηραιάς ηπείρου θα λιώσει και το 2043 η Ευρώπη θα είναι ένα μουσουλμανικό χαλιφάτο με πρωτεύουσα τη Ρώμη”.

Παρόλο που η ορθόδοξη εκκλησία δεν αναγνωρίζει τις ικανότητες της Βάνγκα ως προφητικές και τις αποδίδει σε δαιμόνια επιρροή, αυτή, με τις αγνές τις προθέσεις και τη διάθεση να βοηθήσει και τον πιο απλό πολίτη, δίχως κανένα αντάλλαγμα, κερδίζει την εμπιστοσύνη του λαού.

Γιάννης Μίτσεφ, Αρθρογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *