Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

Οι αρχαίοι ιατροί

 

Ακούστε την ανάγνωση του κειμένου

 

Ήδη από τα αρχαία χρόνια, η εμφάνιση και η θεμελίωση της ιατρικής, όπως και της φυσικοθεραπείας, που αποτελεί παρακλάδι της, έκαναν την εμφάνιση τους. Είναι ευρέως γνωστό, ότι οι γιατροί της αρχαιότητας όπως, ο Ιπποκράτης , ο πατέρας της ιατρικής, ο Γαληνός, ο Αρεταίος, είχαν ανακαλύψει την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, που υπάρχουν και σήμερα, με φυσικούς τρόπους. Ο Ιπποκράτης υποστήριζε ακράδαντα, ότι όλες οι ασθένειες προέρχονται από τη λεγόμενη «μαύρη χολή», δηλαδή, με πιο κατανοητά λόγια, εμφανίζεται μία ασθένεια, όταν το άτομο δε βρίσκεται σε καλή ψυχολογική κατάσταση, τον καταβάλλει ψυχικός πόνος και εξάντληση. Χρησιμοποιούσαν διαφόρους τρόπους για την αντιμετώπιση ασθενειών και σωματικών πόνων, από βότανα και παρασκευή φαρμάκων, μέχρι τη χρήση της φυσικοθεραπείας (φυσιοθεραπεία, ως αντιδάνεια λέξη της αγγλικής).

 

Η φυσικοθεραπεία

 

 

Η φυσικοθεραπεία ως μέθοδος θεραπείας, χρησιμοποιεί ποικίλες τεχνικές, όπως η εφαρμογή της ωμοφαγίας, η μάλαξη, το νερό, ο ήλιος και γενικότερα η κίνηση. Πιο αναλυτικά, ενώ ανακαλύφθηκε και χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, εξαφανίστηκε πλήρως, καθώς θεωρούσαν ότι η αντιμετώπιση των ασθενειών δύναται να πραγματοποιείται με την επίκληση στον θεό και με τη χρήση προσευχής.

 

Όμως, ξαναεμφανίστηκε στο προσκήνιο, την περίοδο της Αναγέννησης στην Ευρώπη, όπου ανακαλύφθηκαν κείμενα του Ιπποκράτη και άλλων γιατρών, που είχαν χαθεί διότι δεν είχε αναγνωριστεί η αξία τους, και κατά αυτόν τον τρόπο, αναδύθηκαν και πάλι οι αρχαίες γνωματεύσεις των σπουδαίων γιατρών. Η συστηματική μελέτη της αρχαίας ιατρικής,στην οποία υπάγεται και η φυσικοθεραπεία, διαδραματίστηκε κυρίως στις αρχές του 20ου αιώνα, όπου οι μελετητές και επιστήμονες της, την ονόμασαν Νέο-Ιπποκρατική Σχολή, και η δράση και η πρακτική της συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο.

 

Η ιστορική εξέλιξη της φυσικοθεραπείας

 

Η πρώτη ιστορική αναφορά στο όνομα της φυσικοθεραπείας, σημειώνεται στην Ιλιάδα του Ομήρου, όπου ο στρατηγός Αχαιών Παλαμήδης ο Ναυπλιεύς, εξαιτίας του λοιμού που επικρατούσε και επειδή φοβόταν για τους στρατιώτες του, τους εφάρμοσε διατροφή ωμοφαγίας και σωματική άσκηση καθημερινώς για να προφυλαχτούν. Πράγματι, όταν έφτασε στο Ίλιον, κανένας Έλληνας στρατιώτης που ακολούθησε τη συμβουλή του Παλαμήδη, δεν προσβλήθηκε από τον λοιμό. Επίσης, ήταν διαδεδομένο και η χρήση του νερού για την καταπολέμηση του πυρετού, μπορούμε να φανταστούμε μόνο κάτι σαν τα σημερινά λουτρά. Η μάλαξη, που διαδόθηκε από την ανατολή στην Ευρώπη και από εκεί στην Ελλάδα, ήταν ιδιαίτερα τα αποτελέσματα της για το μυϊκό, νευρικό και κυκλοφορικό σύστημα.

 

Ο πατέρας της ιατρικής, όπως και Έλληνες ιατροί που τον διαδέχθηκαν, χρησιμοποιούσαν τη μάλαξη για τη θεραπεία διαστρεμμάτων, εξαρθρώσεων, καθώς και για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον ,έκαναν χρήση λαδιού, ακόμη από τα Ομηρικά χρόνια, όταν είχε προηγηθεί στον δέκτη της θεραπείας κάποια επίπονη διαδικασία. Έκτοτε ,οι υπόλοιπες τεχνικές της φυσικοθεραπείας, όπως προαναφέραμε, εφαρμόζονται μέχρι και σήμερα σε όλον τον κόσμο. Είναι μεγάλος ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν φυσικοθεραπεία καθημερινά, για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας τους και ακόμη τις μεθόδους της, τις δέχεται και η σύγχρονη ιατρική.

 

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της ωμοφαγίας, τη συνιστούν πολλοί σύγχρονοι ιατροί, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αποτοξίνωση στον οργανισμό. Ο ίδιος ο Ιπποκράτης υποστήριζε ,ότι τα νοσήματα προκαλούνται εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης τροφής, , με αποτέλεσμα να εξουδετερώνεται η θερμότητα που συμβάλλει στη διαδικασία της πέψης , λόγω της πολλής τροφής, και γι’ αυτό να δημιουργούνται υπολείμματα στον οργανισμό, αφού δεν πραγματοποιείται σωστά η διαδικασία της πέψης.

 

 

Ο σπουδαίος αρχαίος κόσμος

 

Είναι κοινώς αποδεκτό, ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, όπως και ο λατινικός, ο ινδικός και ο κινεζικός υπήρξαν πρωτοπόροι για πάρα πολλά επιτεύγματα, σε αρκετούς τομείς, εφηύραν και εφάρμοσαν διάφορες τεχνικές που με την εξέλιξη που διαδέχθηκαν ανά τον χρόνο, εφαρμόζονται μέχρι και στις μέρες μας και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

 

Η βάση προϋπάρχει και είναι συγκινητικό, πως κατόρθωσαν τόσα πολλά επιτεύγματα που είναι άξιο θαυμασμού και συγκίνησης.

 

 

 

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

 

Σοφία – Αναστασία Ράπτη, Φιλόλογος

 

 

 

 

 

 

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *