Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
παιδεία

ΜΙΑ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Παρακολουθώντας από τα παλαιότερα χρόνια μέχρι σήμερα τη παιδεία που προάγεται στην Ελλάδα, διαπιστώνουμε αρκετές διαφορές, αλλά και συγκρίσεις με το παρελθόν. Πλέον επικρατεί μια έντονη δυσαρέσκεια και λύπη για την γενιά που ζούμε, σύμφωνα με τα όσα ακούγονται καθημερινά από τον κόσμο. Για να έχουμε όμως μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, για το τι συμβαίνει πραγματικά, ας πάρουμε όλα τα πράγματα από την αρχή…

Οι διαφορές εκπαίδευσης και παιδείας

Όσοι πιστεύουν ότι η παιδεία είναι το ίδιο με την εκπαίδευση, κάνουν λάθος. Από τη μια πλευρά η παιδεία αφορά την ανατροφή ενός παιδιού, συμπεριλαμβάνοντας τους καλούς τρόπους και την ηθική, προκειμένου μεγαλώνοντας να αναπτύξει το άτομο κάποιες αρετές. Από την άλλη πλευρά η εκπαίδευση περιλαμβάνει μαθήματα τα οποία βοηθούν με την σειρά τους στην απόκτηση δεξιοτήτων και γνώσεων. Ωστόσο παρατηρείται ότι αλληλοσυνδέονται σε κάποια σημεία αυτές οι δύο έννοιες μεταξύ τους.

Για παράδειγμα αρκετές φορές οι γονείς μπορούν να πάρουν ακόμη και τον ρόλο του δασκάλου, με σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά τους σε τυχόν δυσκολίες που εντοπίζονται κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών. Επίσης οι δάσκαλοι αντίστοιχα έχουν την δυνατότητα να διδάξουν στους μαθητές, τους κανόνες συμπεριφοράς και τις ηθικές αξίες, όπως ακριβώς οι γονείς. Κάπως έτσι λοιπόν δημιουργείται μια αλυσίδα.

παιδεία

Οικογένεια

Ήδη από τα αρχαία χρόνια οι γονείς αναλάμβαναν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι, που στόχευε στη διαμόρφωση χαρακτήρα του παιδιού. Αυτό φυσικά από γενιά σε γενιά διαδόθηκε, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε καθήκον. Βέβαια ποτέ δεν έλειπαν και δεν λείπουν οι εξαιρέσεις, καθώς υπάρχουν οικογένειες που δεν διαθέτουν το κατάλληλο  περιβάλλον για την ανατροφή ενός ανηλίκου. Η χρήση σωματικής και λεκτικής βίας μπορεί να επηρεάσει σε αρνητικό βαθμό την ψυχή και την σκέψη, του εκάστοτε αγοριού ή κοριτσιού.

Επιπλέον, η αδιαφορία είτε της μητέρας είτε του πατέρα, δημιουργεί το αίσθημα της εγκατάλειψης, με συνέπεια να μην υπάρχει η υποστήριξη για τις επιλογές του παιδιού στο μέλλον. Αυτόματα επιφέρει αργότερα στους νέους ψυχολογικά προβλήματα, καθώς χάνεται η αυτοπεποίθηση και η όρεξη για προσπάθεια απόκτησης στόχων. Παρόλα αυτά, εξασθενεί και η συνεισφορά στην κοινωνία,  εμφανίζοντας έτσι την μονομέρεια.

παιδεία

Σχολείο

Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα αποδεικνύει έμπρακτα, ότι εστιάζει στην αποστήθιση των μαθημάτων και όχι στην ανάδειξη ταλέντων των παιδιών. Το μόνο πλέον που μετράει είναι η παράδοση της διδακτέας ύλης, για τις τελικές εξετάσεις και τίποτα παραπάνω. Με αυτό τον τρόπο οι νέοι συχνά έχουν συσσωρευμένα όλα τους τα προβλήματά, ξεσπώντας με βιαιότητες προς τους άλλους. Σαν να μην έφτανε αυτό, κατά την ενηλικίωση τους ξεχνάνε τι θα πει σεβασμός και προσφορά στην κοινωνία.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν οι ίδιοι οι δάσκαλοι, έπαιρναν την πρωτοβουλία να συζητούν με τους μαθητές διάφορα θέματα, που έχουν να κάνουν είτε σε προσωπικό επίπεδο, είτε απλώς να δείξουν τον δρόμο για να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες στο μέλλον. Αν λοιπόν γινόταν κάτι τέτοιο, οι νέοι θα αποκτούσαν την διάθεση να παρακολουθούν τα μαθήματα που διδάσκονται με μεγαλύτερη προσοχή και θέληση. Η γνώση που θα αποκτούσαν, θα είχε ουσία.

παιδεία

Κοινωνία

Σε περίπτωση που ούτε η οικογένεια, ούτε το σχολείο δεν προάγουν την παιδεία, τότε η κοινωνία μένει να βυθίζεται μόνη της στο χάος. Εξαφανίζεται το αίσθημα αλληλεγγύης και συνεισφοράς προς τον συνάνθρωπο. Για αυτό παρατηρείται η κακία και η αδιαφορία ανά τον κόσμο. Σταδιακά αυτό ανατροφοδοτεί τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, όπου αντί να εκλείψουν, τα πράγματα γίνονται ολοένα και χειρότερα. Λύσεις όμως υπάρχουν. Με την βοήθεια των μαζικών κινητοποιήσεων ενάντια στη βία, τα ταμπού και τη τρομοκρατία, εξυψώνουμε την αναγκαιότητα της παιδείας.

παιδεία
Συμπέρασμα

Συνδέοντας μεταξύ τους και τις τρεις κατηγορίες, αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια που απαιτείται για μια καλύτερη παιδεία, πιο ποιοτική και ολοκληρωμένη. Σε περίπτωση που επιλύονταν αυτές οι παρατηρήσεις, τα προβλήματα αυτά θα έπαυαν πια να ταλανίζουν τον κόσμο που ζούμε και θα τον μετέτρεπαν επιτέλους σε έναν ιδανικό. Για αυτό αξίζει να αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα και η χειραγώγηση που προωθείται από εκεί.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Queen

Μάρω Τσαούση, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *