Skip to content
nintendo

NINTENDO: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Στην εποχή μας τα Video Games αποτελούν την καθημερινότητα για νέους και μη. Μεγάλες εταιρίες παραγωγής ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχουν συνδυάσει το όνομα τους με την ψυχαγωγία και την διασκέδαση και για αυτόν τον λόγο υπάρχει τουλάχιστον μια παιχνιδοκονσόλα σε κάθε σπίτι. Μια από αυτές τις εταιρίες είναι και η NINTENDO.

 

Nintendo

 

To 1889, η Nintendo έκανε την εμφάνισή της στο Κιότο της Ιαπωνίας. Στην αρχή κατασκεύαζε χειροποίητες κάρτες, όπως τα τραπουλόχαρτα και ονομάζονταν «Νintendo Koppai». Η λέξη “Nintendo” , προέρχονταν από τις ιαπωνικές λέξεις «Νin» που σημαίνει « αναθέτω» και «tendo», που είναι ο «ουρανός». Περιφραστικά, μεταφράζεται ως «αφήστε την τύχη στον ουρανό». Ιδρυτής της ήταν ο Fusajiro Yamauchi και σύντομα είδε τις κάρτες της Nintendo να γίνονται ανάρπαστες.

 

 

Το 1953 η Nintendo συνέχισε να υπάρχει και έγινε η πρώτη εταιρεία παραγωγής Καρτών στην Ιαπωνία, που άλλαξε υλικό και τις κατασκεύαζε από πλαστικό. Στο τιμόνι της πλέον ήταν ο εγγονός του ιδρυτή της, ο Hiroshi Yamauchi. Η καινοτομία αυτή βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από το καταναλωτικό κοινό και έθεσε την Nintendo στην κορυφή της βιομηχανίας των τραπουλόχαρτων. Παρά την τεράστια επιτυχία της εταιρείας, ήδη από το 1956 ο Hiroshi, άρχισε να προβληματίζεται έντονα για την αντοχή της επιχείρησης στο χρόνο.

 

Τα επόμενα χρόνια επένδυσε σε διάφορους άλλους τομείς.

 

Απέκτησε μια εταιρεία ταξί, μια αλυσίδα ξενοδοχείων ημιδιαμονής, μια εταιρεία τροφίμων με ρύζι στιγμής και μπήκε στο χώρο κατασκευής παιχνιδιών . Η μόνη επένδυση που έπιασε τελικά ήταν η τελευταία. Δυστυχώς για τη Nintendo, το ίδιο διάστημα η αρχική ιδέα με τις τράπουλες έφτασε σε σημείο κορεσμού.

 

 

Η αρχή της επιτυχίας

 

Το 1970, ενώ πάλευε με τα χρέη και αγωνιζόταν να κρατηθεί ζωντανή στον τομέα των παιχνιδιών έγινε κάτι τυχαίο που άλλαξε τη μοίρα της εταρείας. Καθώς επιθεωρούσε ένα από τα εργοστάσιά του, ο Hiroshi παρατήρησε έναν υπάλληλό του που έπαιζε με μια συσκευή που έμοιαζε με προέκταση βραχίονα και την είχε φτιάξει ο ίδιος.

 

Ο Hiroshi ενθουσιάστηκε και του ζήτησε να αναπτύξει τη συσκευή αυτή για να μπει στη γραμμή παραγωγής.

Το Παιχνίδι ονομάστηκε Ultra Hand, κυκλοφόρησε εγκαίρως για τα Χριστούγεννα και έκανε θραύση. Η Nintendo πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο τέτοια κομμάτια.

 

Video Games

 

 

Τα επόμενα χρόνια η Nintendo κυκλοφόρησε και τις πρώτες κονσόλες με όνομα Color TV-Game 6 και Color TV-Game 15. Ενώ ακολούθησε και το Game & Watch. Οι πρώτες μεγάλες σειρές παιχνιδιών που έκαναν την εμφάνιση τους είναι ο Super Mario, ο Donkey Kong, το Legends of Zelda και το Star Fox.

 

 

To 1989 έκανε το ντεμπούτο του στην αγορά το θρυλικό GameBoy, το οποίο αδιαμφισβήτητα είχε έρθει για να μείνει, καθώς και αρκετές δεκαετίες μετά την εμφάνισή του πολλά παιδία εξακολουθούσαν να περνάνε ατελείωτες ώρες με αυτό. Το 1998 θα κάνει την εμφάνισή του το Game Boy Color, η έγχρωμη έκδοση του Game Boy με αξιοσημείωτους τίτλους τα Pokemon Silver και Gold, μεταξύ άλλων, τα οποία έφτασαν τα 23 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.

 

 

Το GameCube ακολουθεί το 2001 για να ανταγωνιστεί τα Playstation 2 και Xbox. Είναι η πρώτη κονσόλα της εταιρείας με οπτικό μέσο, με περιορισμένες δυνατότητες online gaming και την καινοτόμο δυνατότητα σύνδεσης με το Gameboy. Τον Μάιο του 2002 ο εμβληματικός Hiroshi Yamauchi παραιτείται από πρόεδρος για να τον διαδεχθεί ο Satoru Iwata. Το Nintendo DS ήταν η πρώτη κονσόλα χειρός που κατασκευάστηκε υπό την ηγεσία του το Νοέμβριο του 2004, η οποία έφερε δύο οθόνες με την μια να είναι touch screen. Με την σειρά του θα ακολουθήσει το Nintendo Wii το 2006 που την ονομασία του πήρε από το αγγλικό εμείς ‘we’, δηλώνοντας την έμφαση της κονσόλας στο co op multiplayer και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλες τις χώρες του κόσμου με πωλήσεις να φτάνουν τα 101 εκατομμύρια παγκοσμίως. Το Nintendo 3DS, διάδοχος του Nintendo DS, διαθέτεται το 2011 και παρέχει backward compatibility με το πρώτο DS.

 

Το 3DS συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά εφαρμογές όπως Nintendo eShop, networking services, Internet browser, YouTube streaming video services, Nintendo Video και άλλα πολλά.

 

 

Στη συνέχεια ανακοινώνεται η υβριδική κονσόλα Nintendo Switch το 2017 που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως οικιακή κονσόλα είτε ως φορητή συσκευή και υποστηρίζεται έως σήμερα.

 

 

Τέλος, αυτό που έχει παρατηρηθεί όλα αυτά τα χρόνια από τη Nintendo και ο λόγος για τον οποίο βρίσκεται στην κορυφή των Video Games εδώ και χρόνια, είναι ότι έχει βασιστεί σε τρεις άξονες και έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομα της με αυτούς. Καινοτομία, έμφαση στη διασκέδαση, χωρίς να ξεχάσει τους μικρής ηλικίας φίλους της.

 

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

 

 

Μπάμπης Χαραλαμπίδης, Δημοσιογράφος

Share this!

Leave a Reply

Your email address will not be published.