Αν εμείς οι ίδιοι ή τα παιδιά μας, έχουμε τις παρακάτω συμπεριφορές, πολύ πιθανόν να πάσχουμε από ΔΕΠΥ.
Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και η υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) είναι μια διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο συμπεριφοράς ενός ανθρώπου και κυρίως των παιδιών. Τα συμπτώματά της μπορεί κανείς να τα διακρίνει από αρκετά μικρή ηλικία, ειδικά όταν το παιδί ξεκίνα το σχολείο και τις πρώτες απόπειρες κοινωνικοποίησης. Εκπαιδευτικοί και γονείς από άγνοια έχουν υπάρξει κακοποιητικοί προς τα παιδιά με ΔΕΠΥ, επειδή δεν γνωρίζουν καν τι είναι.
Η ΔΕΠΥ μπορεί να συνυπάρχει και με άλλες ασθένειες όπως οι αγχώδεις διαταραχές, οι μαθησιακές δυσκολίες, οι συναισθηματικές διαταραχές. Η διάγνωση της ΔΕΠΥ στους ενηλίκους είναι αρκετά πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί εξειδικευμένη μεθοδολογία και, δυστυχώς, η εμπειρία στην Ψυχιατρική στον τομέα αυτόν καθώς και στις θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπισή της είναι ακόμη περιορισμένη.
Συμπτώματα διάσπασης προσοχής στα παιδιά:
Αδυναμία να μείνει συγκεντρωμένος σε μια δραστηριότητα/ ένα μάθημα, δεν ακούει όταν του μιλάνε, ακόμη και αν απευθύνονται απευθείας σε εκείνον. Αδυνατεί να οργανώσει δραστηριότητες και εργασίες.
Αποφεύγει να κάνει πράγματα που απαιτούν συγκέντρωση π.χ. διάβασμα στο σπίτι, ενώ χάνει συνεχώς πράγματα που χρειάζονται για να κάνει μια εργασία π.χ. μολύβια, σημειώσεις, ακόμη και παιχνίδια, ξεχνά να κάνει τις εργασίες που πρέπει.
Επίσης, παρατηρούνται συμπτώματα υπερκινητικότητας / παρορμητικότητας. Μιλάει υπερβολικά πολύ.
- Διακόπτει όταν μιλάει κάποιος άλλος.
- Δυσκολεύεται να περιμένει να έρθει η σειρά του.
- Δεν έχει αίσθηση του κινδύνου.
- ΔΕΠΥ στους ενήλικες.
Στους ενήλικες είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Υπάρχει δυσκολία στην ολοκλήρωση υποχρεώσεων, αδυναμία στη διαχείριση του χρόνου και τον προγραμματισμό, δυσκολία στην προσπάθεια πραγματοποίησης ενός στόχου, στο εύκολο ξέχασμα και τη δυσκολία στη συγκέντρωση.
Η επαγγελματική απόδοση αλλά και η σταθερότητα των σχέσεων του ενήλικα , επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα πολύ συχνές αλλαγές εργασίας, σε πολλούς τομείς, ανεργία και χαμηλές αποδοχές. Συνυπάρχουν προβλήματα της λειτουργικότητας και της μνήμης, με συνέπεια να δοκιμάζεται συχνά οι σχέση του με την οικογένειά του, με συνεργάτες και με φίλους. Αν το άτομο και το περιβάλλον του δεν γνωρίζουν ότι πάσχει από ΔΕΠΥ, θα νομίζουν ότι είναι ένα πολύ προβληματικό άτομο.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Η διάγνωση στηρίζεται σε συγκεκριμένα συμπτώματα και κλινικά κριτήρια και απαιτεί εξειδικευμένη μεθοδολογία. Προκύπτει μέσω κλινικής εξέτασης από Ψυχίατρο, έπειτα από αξιολόγηση μιας σειράς συμπτωμάτων.
Για να αποφύγετε τα φάρμακα, οι ψυχολογικές θεραπείες όπως η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία, η υποστηρικτική καθοδήγηση και η βοήθεια στην καθημερινή οργάνωση δραστηριοτήτων έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές.
Σκάναρε και δες περισσότερα
Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος