ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ

Η εγκληματικότητα είναι ένα στοιχείο διαχρονικό σε κάθε κοινωνία. Έτσι συμβαίνει και με την Ελλάδα. Τα ήδη της μπορεί να είναι πολλά και διαφορετικά, ληστείες, μικροκλοπές, βιασμοί κ.α. Το πιο τρανταχτά εγκλήματα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο όμως, είναι σίγουρα σχετικά με δολοφονίες. Μάλιστα, το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση την από την δεκαετία του 1990 και μετά. Πολλά από τα εγκλήματα αυτά αναζητούν ακόμα λύση. Οι αιτίες πολλές και βαθιά ριζωμένες στην ψυχή κάθε εγκληματία. Οι περισσότεροι διέπραξαν τα εγκλήματά τους, για εκδίκηση, από φόβο, με οικονομικό δόλο ή και χωρίς σοβαρό λόγο. Η λίστα που ακολουθεί παρουσιάζει αυτούς τους ανθρώπους που σόκαραν την Ελλάδα.

  •  Αικατερίνη Δημητρέα, η Δράκαινα της Μάνης

  Ένα παλιό έγκλημα είναι αυτό της πρώτης γυναίκας serial killer της Ελλάδας, της Αικατερίνης Δημητρέα. Η 42χρονη είχε φέρει τρόμο στην κοινωνία της Μάνης, αλλά και σε όλη την Ελλάδα!. Οι εφημερίδες της εποχής την ονόμαζαν «η Δράκαινα της Μάνης» και όχι άδικα! Η Αικατερίνη Δημητρέα μεγάλωνε μόνη της την 10χρονη κόρη της και είχε αρκετά οικονομικά προβλήματα. Το μεγαλύτερό της όμως πρόβλημα ήταν πως πίστευε ότι η οικογένειά της θέλει να την διώξει από το σπίτι της. Έτσι, στις 27 Μάϊου 1962 βάζει μπροστά το φρικιαστικό της σχέδιο.

  Σκότωσε με παραθείο την μητέρα της τοποθετώντας το στα μακαρόνια της. Ο θάνατος της όμως αποδόθηκε σε εμβολή καρδιάς και η δολοφόνος δεν κίνησε υποψίες. Στις 19 Ιουλίου του ίδιου έτους, έριξε το ίδιο δηλητήριο στον καφέ της ξαδέρφης της. Και πάλι δεν την υποπτεύθηκε κανείς και ο θάνατος αποδόθηκε σε χτύπημα στο κεφάλι. Το τρίτο θύμα της ήταν ο αδελφός της. Στην περίπτωσή του χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει δύο φορές παραθείο, διότι την πρώτη φορά είχε ρίξει πολύ μικρή ποσότητα. Ο δικός του θάνατος αποδόθηκε σε ανακοπή λόγω κρίσης της χολής και η Δημητρέα γλύτωσε και πάλι. Η ανακάλυψη έγινε, όταν πήγε να δηλητηριάσει τον 5χρονο ανιψιό της. Καθώς το παιδί δεν είχε προβλήματα υγείας, η κρίση που έπαθε έμοιαζε ανεξήγητη και οι υποψίες στράφηκαν προς την θεία του. Η ίδια ομολόγησε πως είχε προσπαθήσει να σκοτώσει ακόμα 2 συγγενείς της.

 

  • Μαρία Σαμπανιώτη

Άλλη μια περίπτωση δολοφονίας με δηλητήριο είναι αυτή της Μαρίας Σαμπανιώτη. Το 1992, προσπάθησε να δηλητηριάσει δύο οικογένειες. Τρία από τα επτά άτομα που έφαγαν από τα τηγανόψωμά της κατέληξαν. Η ίδια υποστήριζε μέχρι τέλους πως κάποιος άλλος έβαλε δηλητήριο στην ζύμη. Το μέσο που χρησιμοποίησε ήταν παραθείο το οποίο βρέθηκε στο ψωμί που είχε πάει στις δύο οικογένειες. Αντίθετα, το ψωμί στο δικό της σπίτι ήταν καθαρό. Αρχικά, η Σαμπανιώτη υποστήριξε πως μπέρδεψε το αλάτι με το δηλητήριο. Φαίνεται πως, σύμφωνα με μαρτυρία της Ελένης Μουστοπούλου, (μέλος της μιας εκ των δύο οικογενειών) κίνητρό της ήταν το γεγονός πως ήθελε να παντρέψει τις κόρες της με τους γιους των δύο οικογενειών και εκείνοι αρνήθηκαν.

  • Κάτια Γιαννακοπούλου, έγκλημα πάθους

  Ένα έγκλημα πάθους που συγκλόνισε την Ελλάδα ήταν αυτό της Κάτιας Γιαννακοπούλου, το 1997. Θύμα της ήταν ο Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Ελευθεριάδης. Οι δυο τους γνωρίστηκαν όταν η Κάτια ζήτησε από μια φίλη της να της γνωρίσει ένα πνευματικό, να εξομολογηθεί. Η ίδια ήταν παντρεμένη με παιδί, γρήγορα όμως έγινε ερωμένη του Αρχιμανδρίτη. Μάλιστα, του έδινε και μεγάλα χρηματικά ποσά, σε σύνολο 27.000.000 δραχμές, διότι εκείνος έβλεπε στον ύπνο του την Παναγία να ζητάει κάποια … ακριβά πράγματα. Αφού ήταν πέντε χρόνια μαζί, ο αρχιμανδρίτης απολύθηκε και μετατέθηκε στο Λονδίνο. Από τότε άρχισε να είναι αδιάφορος και ψυχρός απέναντι στην Κάτια, η οποία δεν το άντεχε. Αγόρασε ένα όπλο και περίμενε έξω από το σπίτι του. Τελικά, τον πυροβόλησε με μανία πολλές φορές μέχρι να τελειώσουν οι σφαίρες. Αφού σκόρπισε τα κομμάτια του όπλου σε διάφορα σημεία, περιπλανήθηκε για 3 μέρες, για να φτάσει τελικά στο Μοναστήρι της Παναγίας της Γοργοεπήκοου. Εκεί, εξομολογήθηκε το έγκλημά της σε μια μοναχή η οποία ειδοποίησε την αστυνομία. Το δικαστήριο την καταδίκασε σε ισόβια και έτσι γράφτηκε ο επίλογος του τόσο μεγάλου έρωτά της.

 

Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για το 2018, εξιχνιάστηκαν 51.414 αδικήματα, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, συνελήφθησαν συνολικά 173.306 άτομα για αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα (204  άτομα, που καταζητούνταν με Ευρωπαϊκά και Διεθνή εντάλματα σύλληψης). Και ενώ οι υποθέσεις παραχάραξης, απατών, αρχαιοκαπηλίας, ληστειών και διαρρήξεων έχουν μειωθεί αισθητά, οι υποθέσεις δολοφονιών ακολουθούν ανοδική πορεία.

Το περασμένο έτος, εξιχνιάστηκαν σε όλη την χώρα 172 περιπτώσεις ανθρωποκτονιών ή αποπειρών (78,9% του συνόλου). Παρουσιάστηκαν 94 τέτοιες υποθέσεις σε σύγκριση με το 2017 που είχαν παρουσιαστεί 78. Από αυτές περίπου οι 20 είχαν ως αιτία τα προσωπικά κίνητρα, ενώ οι υπόλοιπες είχαν οικονομικές και άλλες αιτίες. Οι απόπειρες ανθρωποκτονίας, για το 2018, ανέρχονται σε 124.

Η εγκληματικότητα στην Ελλάδα ακολουθεί ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Βέβαια, τα περισσότερα από αυτά τα εγκλήματα συνδέονται στενά με την ανεργία, την μετανάστευση και οικονομικούς λόγους. Όμως, τα εγκλήματα πάθους, εκδίκησης, μανίας και μίσους δεν έχουν σταματήσει. Αντίθετα μάλιστα, υπάρχουν εξαιρετικά πρόσφατες υποθέσεις που έχουν σοκάρει, για άλλη μια φορά, το πανελλήνιο. Ο βιασμός και η δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, το μωρό που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στον ακάλυπτο, η δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου, Σούζαν Ήτον είναι μόνο μερικά από αυτά. Το ίδιο έχουν σοκάρει οι αποδράσεις και οι ενέργειες μελών τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Χριστόφορου Ξηρού. Βέβαια, οι ανεξιχνίαστες υποθέσεις έχουν μειωθεί και η Ελληνική Αστυνομία κάνει ότι μπορεί για την επίλυση των εγκλημάτων, συνεργαζόμενη και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χρυσούλα Μακάκη, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *