Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ MR. IPPON

Σαν σήμερα το 1986 γεννιέται ο Ηλίας Ηλιάδης, Έλληνας ολυμπιονίκης (2004), παγκόσμιος πρωταθλητής (2010, 2011, 2014) και πρωταθλητής Ευρώπης (2004, 2011) του τζούντο. Παράλληλα είναι ο νεότερος Ολυμπιονίκης στο τζούντο.

Απονομή χρυσού μεταλλίου, Ολυμπιακοί Αγώνες 2004, Αθήνα

Το πρoηγούμενο όνομα του νεότερου χρυσού Ολυμπιονίκη στην ιστορία του τζούντο είναι Τζαρτζίλ Ζβιανταουρί. Σημειώνεται ότι ενεργός είναι και ένας ακόμα αθλητής με το ίδιο όνομα και επώνυμο στο χώρο του τζούντο, ο Ηλίας Ηλιάδης του Μιρμάν, ο οποίος γεννήθηκε το 1984.

Ο Ηλιάδης θεωρείται ο καλύτερος Έλληνας τζουντόκα όλων των εποχών με 13 μετάλλια (8 χρυσά, 2 ασημένια, 3 χάλκινα) σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια Κύπελλα, Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και Μεσογειακούς Αγώνες.

Γεννήθηκε στη Γεωργία στις 10 Νοεμβρίου 1986 . Το 2001 υιοθετήθηκε από τον ομοσπονδιακό προπονητή του τζούντο, Νίκο Ηλιάδη. Η οικογένεια Ηλιάδη, μικρασιατικής καταγωγής παλινοστούντες από τη Γεωργία, είχε εγκατασταθεί αρχικά στον Πελαργό και, το 1995, στο Αμύνταιο. Ο Νίκος Ηλιάδης, αργότερα ομοσπονδιακός προπονητής της ελληνικής εθνικής ομάδας τζούντο ίδρυσε την ίδια χρονιά, μαζί με τον αδελφό του Μεραμπί, τον αθλητικό σύλλογο «Φίλιππος» στον οποίο γράφτηκε και ο Ηλίας Ηλιάδης.

Βαφειάδης Θεόδωρος, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *