Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΕΡΙΒΟΗΤΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ (ΜΕΡΟΣ Γ)

Η εγκληματικότητα είναι ένα στοιχείο διαχρονικό σε κάθε κοινωνία. Έτσι συμβαίνει και με την Ελλάδα. Τα ήδη της μπορεί να είναι πολλά και διαφορετικά, ληστείες, μικροκλοπές, βιασμοί κ.α. Το πιο τρανταχτά εγκλήματα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο όμως, είναι σίγουρα σχετικά με δολοφονίες. Μάλιστα, το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση την από την δεκαετία του 1990 και μετά! Πολλά από τα εγκλήματα αυτά αναζητούν ακόμα λύση! Οι αιτίες πολλές και βαθιά ριζωμένες στην ψυχή κάθε εγκληματία. Οι περισσότεροι διέπραξαν τα εγκλήματά τους, για εκδίκηση, από φόβο, με οικονομικό δόλο ή και χωρίς σοβαρό λόγο. Η λίστα που ακολουθεί παρουσιάζει αυτούς τους ανθρώπους που σόκαραν την Ελλάδα.

ΟΙ «ΔΡΑΚΟΙ»

  • Σπύρος Μπέσκος, «Ο Δράκος της παραλιακής»

Ο Σπύρος Μπέσκος έδρασε ως δολοφόνος την τριετία 1981-1983. Το ψευδώνυμο «δράκος της παραλιακής» το απέκτησε, διότι επιβίβαζε γυναίκες στο αυτοκίνητό του και τις βίαζε, αφού τις ακινητοποιούσε πρώτα με σκοινί. Έτσι, πήρε και το άλλο του ψευδώνυμο, «ο δράκος με το σκοινί».

  Το πρώτο από τα δύο πτώματα, βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 1981 και έκτοτε όλο και πιο συχνά έφταναν καταγγελίες για απόπειρες βιασμού τα Σαββατοκύριακα στην περιοχή των νότιων προαστίων. Ο βιαστής «ψάρεψε» την ιερόδουλη Χρυσάνθη Μπατζίκα από ένα νυχτερινό κέντρο και επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητό του. Όσο εκείνες έσφιγγε τον λαιμό της με σκοινιά, εκείνη αντιστεκόταν έντονα. Έτσι ο Μπέσκος άρπαξε ένα κουκουνάρι, το έδεσε με σκοινί στο στόμα της άτυχης κοπέλας και την εγκατέλειψε. Εκείνη λίγο αργότερα πέθανε από ασφυξία. Η δεύτερη δολοφονία συνέβη με παρόμοιο τρόπο το 1983, αυτήν την φορά όμως με μια κοπέλα (Χαρίκλεια Κολιοπούλου), που δεν ήταν ιερόδουλη και ενδεχομένως μπήκε στο αυτοκίνητο του δράστη με την χρήση βίας. Σε αυτή την περίπτωση η κοπέλα πέθανε πριν προλάβει να την εγκαταλείψει κι έτσι εκείνος πέταξε το πτώμα της σε μια αλάνα.

  Εντωμεταξύ, η αστυνομία κατέστρωσε σχέδιο για την σύλληψη του. Στις 7 Οκτωβρίου 1983, το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή. Η αστυνομικός Τζένη Ταμπάκη βρισκόταν σε μια «πιάτσα», καλυμμένη από συναδέλφους της. Ο Μπέσκος, «τσίμπησε» το δόλωμα και την πλησίασε. Αμέσως οι αστυνομικοί τον κυνήγησαν και τελικά, μετά από καταδίωξη, τον συνέλαβαν. Ο ίδιος είκοσι χρόνια αργότερα δήλωσε «Όταν με συνέλαβαν, εγώ λυτρώθηκα». Σύμφωνα με τον ψυχίατρο που τον εξέτασε, επρόκειτο για διχασμένη προσωπικότητα. Συνολικά, κατηγορήθηκε για την απόπειρα δολοφονίας δεκαπέντε γυναικών και τον θάνατο δύο. Τελικά, καταδικάστηκε δις εις θάνατο μαζί με κάθειρξη 25 χρόνων.

  •  Κυριάκος Παπαχρόνης, «ο Δράκος της Δράμας»

Την δεκαετία του 1980, ο Κυριάκος Παπαχρόνης ήταν έφεδρος Αξιωματικός του Στρατού. Ήταν επίσης κι ένας από τους πιο περιβόητους «δράκους». Η εγκληματική του δράση συνέβη κατά την περίοδο 1981-1983. Συνολικά, διέπραξε βομβιστικές επιθέσεις, κακοποίηση, οκτώ απόπειρες βιασμού, επτά απόπειρες δολοφονίας και δύο δολοφονίες γυναικών. Η αιτία των εγκλημάτων του ήταν το μίσος που ένιωθε για τις γυναίκες, καθώς στην εφηβεία του μια ιερόδουλη αμφισβήτησε τον ανδρισμό του και ο Παπαχρόνης αναζητούσε εκδίκηση! Πηγές της εποχής αναφέρουν πως ο «δράκος» είχε φετίχ με τον ήχο των τακουνιών.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των θυμάτων, ο δράστης φορούσε πάντα την στρατιωτική στολή. Το γεγονός αυτό, ταυτόχρονα βοήθησε αλλά και μπέρδεψε την αστυνομία. Ο Παπαχρόνης ήταν αρχηγός μιας ομάδας έρευνας που συνεργαζόταν με την αστυνομία και… ουσιαστικά έψαχνε τον εαυτό του! Τελικά, χάρη στα στοιχεία η έρευνα οδήγησε σε αυτόν. Η ποινή του ήταν δις εις θάνατον, που τελικά μετατράπηκε σε 22ετή κάθειρξη. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως τα πρώτα χρόνια, πολλές «θαυμάστριες» του έστελναν γράμματα θαυμασμού μέσα στην φυλακή. Ο ίδιος, είχε δηλώσει με κυνισμό πως καλύτερα θα ήταν να τον έστελναν στο απόσπασμα, διότι αν έβγαινε, θα έπραττε τα ίδια.

  •  Αντώνης Δαγκλής, Ο δράκος των ιερόδουλων.

  Ο Αντώνης Δαγκλής ξεκίνησε την δολοφονική του δράση το 1992. Συνέχισε για τρία ακόμη χρόνια, ως το 1995 και το 1997 καταδικάστηκε σε 13 φορές ισόβια. Το πρώτο του θύμα βρέθηκε στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. Επρόκειτο για μια 29χρονη ιερόδουλη, την Ελένη Παναγιωτοπούλου, η οποία βρέθηκε στραγγαλισμένη και διαμελισμένη. Με τον ίδιο τρόπο συνέχισε να κάνει και τους υπόλοιπους φόνους ο Δαγκλής, στραγγαλίζοντας ακόμα μια ιερόδουλη δύο μήνες αργότερα και προσπαθώντας να δολοφονήσει και να ληστέψει πάνω από 15 γυναίκες. Αργότερα, ο ίδιος ομολόγησε τον ανεξιχνίαστο φόνο μιας ακόμα ιερόδουλης και περιέγραψε πώς διαμέλιζε τις γυναίκες με πριόνι! Από συγκεκριμένη γυναίκα μάλιστα, αφαίρεσε όργανα, όπως την καρδιά, τους πνεύμονες αλλά και το δέρμα.

Όπως γίνεται φανερό, στόχος του ήταν μόνο ιερόδουλες. Το μίσος του γι’ αυτές πήγαζε από τα παιδικά του κιόλας χρόνια. Όταν ο πατέρας του πέθανε άφησε πολλά χρέη. Έτσι, η μητέρα του αναγκάστηκε να πιάσει δουλειά σε ένα μπαρ και τότε ήταν που ο Δαγκλής την είδε σε ερωτική συνεύρεση με έναν «πελάτη». Ο δολοφόνος δήλωσε «μισούσα όλες τις ιερόδουλες και συνεχίζω να τις μισώ» και «έβλεπα την μητέρα μου στο πρόσωπο των ιερόδουλων. Κάθε φορά νόμιζα πως σκότωνα εκείνη». Στις 2 Αυγούστου 1997 βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί 33 των ψυχιατρικών φυλακών που κρατούνταν.

  • Αριστείδης Παγκρατίδης, «Ο Δράκος του Σέιχ-Σου»

  Ίσως μία από τις πιο γνωστές ιστορίες περί «δράκων», ήταν αυτή του «δράκου του Σέιχ-Σου». Σε αυτήν την περίπτωση όμως υπάρχει μεγάλο μυστήριο και πολλές αντιθέσεις. Την δεκαετία του 1960 σημειώθηκαν αρκετές επιθέσεις, ληστείες και βιασμοί σε ζευγάρια και μόνες γυναίκες, στην Θεσσαλονίκη, στην περιοχή του δάσους του Σέιχ-Σου. Πέρα από τις απόπειρες, νεκροί βρέθηκαν και ο Κωνσταντίνος Ραϊσης και η φίλη του Ευδοξία στις 6 Μαρτίου 1959 και σχεδόν έναν μήνα αργότερα η Μελπομένη Πατρικίου, στο Δημοτικό Νοσοκομείο.

  Αυτές οι κατηγορίες βάραιναν τον Αριστείδη Παγκρατίδη, ο οποίος συνελήφθη μετά από επίθεση σε μια ανήλικη τρόφιμο ορφανοτροφείου. Γρήγορα ο Παγκρατίδης ομολόγησε πως εκείνος ήταν ο «δράκος». Αργότερα, ανακάλεσε και άλλαξε την ομολογία του. Πολλές από τις μαρτυρίες του έπεφταν σε αντιθέσεις με τα πραγματικά εγκλήματα και ο ίδιος είπε πως δήλωσε «δράκος του Σέιχ-Σου» μετά από πιέσεις και βία. Καταδικάστηκε «τετράκις εις θάνατον».

Χρυσούλα Μακάκη, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *