Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Στην ΚΑΤΕΡΙΝΗ και συγκεκριμένα στο χώρο του Καπνικού Σταθμού της πόλης βρίσκεται το «χωριό του κόσμου». Μάλιστα, πρόκειται κυρίως για μία πρωτοβουλία των εθελοντών της ομάδας «Ο τόπος μου» του Νομού Πιερίας. Αποτελεί εναλλακτικό μέρος για να γιορτάσουν τα παιδιά τα Χριστούγεννα, μέσα στον αστικό ιστό της πόλης.

Το «χωριό του κόσμου» είναι μία ανάσα δροσιάς και χαράς μέσα στην πόλη.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την ανάγνωση του άρθρου

ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους και όποιος έχει την καλή θέληση, μπορεί να προσφέρει τρόφιμα ή φάρμακα. Βέβαια, κατά τη διάρκεια των γιορτών, λαμβάνουν χώρα πολλές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, επιτραπέζια παιχνίδια και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Το «χωριό του κόσμου»είναι κατασκευασμένο στα πρότυπα της Γερμανίας, όπου σε πολλά μικρά χωριά ανάβουν φωτιές και φτιάχνουν μικρές αγορές κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Από τα τρόφιμα που μαζεύονται από τους επισκέπτες, τροφοδοτείται το Κοινωνικό Παντοπωλείο της ομάδας. Επίσης, υπάρχει πληθώρα προσχολικών βιβλίων τα οποία φθάνουν τις 4.500, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μία τεράστια βιβλιοθήκη.

Πάντα όλα έτοιμα πριν κάθε συναυλία η δρώμενο.

Οι παραδοσιακή μουσική και το τραγούδι μέσα στον ζεστό χώρο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας αυτής.

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν, φυσικά δωρεάν, όλα τα καλούδια που προσφέρει αυτός ο υπέροχος χώρος. Ζεστό ψωμί, σοκολάτα, τσάι, ξηροί καρποί και φρέσκοι χυμοί είναι λίγα από αυτά που είναι διαθέσιμα προς τέρψη των επισκεπτών.

Όλη η αυλή είναι καλυμμένη με άχυρο, ώστε να τονίζεται η απλότητα και η αμεσότητα του χώρου. Υπάρχουν επίσης ομαδικά παιχνίδια, πέντε ξύλινα σπιτάκια και διαγωνισμοί. Επιπροσθέτως, κάθε βράδυ στην Παραμυθούπολη διαβάζονται παραμύθια και στο Αράνι γίνονται μουσικές συναυλίες.

Στην αυλή ανάβονται φωτιές και αερόστατα πετούν στον χειμωνιάτικο ουρανό. Σε αυτό το «χωριό του κόσμου» παίρνουν σάρκα και οστά η αλληλεγγύη, η χαρά, το μήνυμα κατά του καταναλωτισμού και η ευαισθησία για την οικολογία, όσο πουθενά αλλού.

Αγόρια και κορίτσια το βράδυ γύρω από την φωτιά δημιουργούν παρέες και συναισθήματα πρωτόγνωρα.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

Φωτογραφίες: Στέλιος Φιλίππου και Δημήτρης Κλιγγόπουλος

Λέξεις: Βασίλης Λαζάρου

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *