Το ΔΙΟΝ αποτελεί αναμφισβήτητα το τέλειο μέρος για όποιον θέλει να δει κομμάτια της αρχαίας ελληνικής και όχι μόνο ιστορίας. Ειδικά για τους κατοίκους της Αττικής, οι οποίοι δε γνωρίζουν όσο θα έπρεπε τα αξιοθέατα της Βορείου Ελλάδος, είναι ο ιδανικός προορισμός για μία μυθική αναζήτηση στο παρελθόν. Μάλιστα, η αρχαία μακεδονική πόλη, που ανήκει στο νομό Πιερίας, απέχει μόλις 30 χλμ. από την Κατερίνη.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το ΔΙΟΝ αποτελούσε τη θερινή κατοικία των Μακεδόνων Βασιλιάδων, καθώς και ιερό χώρο λατρείας. Ο βασιλιάς των Μακεδόνων, Αρχέλαος, μετέτρεψε την πόλη σε πολιτιστικό κέντρο της Μακεδονίας, αντίστοιχης σπουδαιότητας των Δελφών και της Ολυμπίας.
Ο Φίλιππος ο Β’ και Αλέξανδρος έκαναν τελετές και θυσίες στην πόλη μετά από νίκες και η πόλη παρέμεινε ακμάζουσα μέχρι το τέλος της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Όμως, το 14ο αιώνα, καταστράφηκε από τους Τούρκους και σταδιακά χάθηκε κάτω από πυκνός δάσος και βλάστηση.
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Στο χώρο των ανασκαφών έχει διαμορφωθεί αρχαιολογικό πάρκο, μοναδικό στη χώρα, ανάλογης έκτασης και οργάνωσης. Περιλαμβάνει την αρχαία πόλη, τα ιερά που έχουν αποκαλυφθεί, τα θέατρα, το στάδιο και τα νεκροταφεία. Η έπαυλη του Διονύσου είναι ένα μεγάλο οικοδομικό συγκρότημα με χώρους κατοικίας, αίθρια, λατρευτικό οίκο, λουτρά και καταστήματα και χρονολογείται από τον 2ο μ.Χ αιώνα.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΟΝ
Το ψηφιδωτό του Διονύσου απεικονίζει το θεό Διόνυσο και έχει χαρακτηριστεί σαν ένα από τα κορυφαία της εποχής του. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι ο ναός της Δήμητρας, το ιερό του Διός Υψίστου και το μεγάλο θέατρο το οποίο χτίστηκε κατά την Ρωμαϊκή περίοδο.
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟ ΔΙΟΝ
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο προβάλλονται ευρήματα των ανασκαφών του Δίου και της γύρω περιοχής. Υπάρχουν γλυπτά ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, αγάλματα από το συγκρότημα των θερμών, αγάλματα και μαρμάρινα αναθήματα από το ιερό των Αιγυπτίων θεών, μαρμάρινη τράπεζα προσφορών, βωμός της Αφροδίτης και κεφάλια από αγάλματα της Αφροδίτης και της Δήμητρας.
Φωτογραφίες: Ηρακλής Νικολαϊδης και Πρόδρομος Κοφσανίδης
Λέξεις: Βασίλης Λαζάρου