Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Κατά καιρούς, έχουμε δει και σίγουρα έχουμε ακούσει για δωροδοκίες διαιτητών, παικτών, παραγόντων ομάδων ή για στημένους αγώνες. Κάποιες περιπτώσεις έχουν αποδειχτεί και τιμωρηθεί, ενώ κάποιες άλλες όχι. Εμείς, θα δούμε μία συγκεκριμένη περίπτωση διαιτητή που αποκλείστηκε για πάντα από τη συμμετοχή σε αγώνες, την υπόθεση του Ibrajim Chaibou.

Ο  Ibrahim Chaibou είναι πρώην ομοσπονδιακός διαιτητής. Κατάγεται από τον Νίγηρα και πλέον, είναι στρατιωτικός στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του. Το 1996 κέρδισε το διεθνές σήμα της FIFA και συνέχισε μέχρι και το 2011, όπου αποχώρησε.

Το 2011 η FIFA ξεκίνησε έρευνα για τον Chaibou με αφορμή κάποιους φιλικούς αγώνες που είχε σφυρίξει, καθώς είχε πάρει ορισμένες πολύ αμφιλεγόμενες αποφάσεις. Ο ένας ήταν το φιλικό για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, ανάμεσα σε Νότια Αφρική και Γουατεμάλα, στον οποίο είχε δώσει 3 πέναλτι στην ομάδα της Νότιας Αφρικής, ενώ ο άλλος ήταν το φιλικό ανάμεσα στην Αργεντινή και την Νιγηρία, όπου ο Chaibou έδωσε δύο πέναλτι, ένα για κάθε πλευρά, τα οποία ήταν αμφιλεγόμενα και παρέτεινε την αναμέτρηση για 12 λεπτά, πέραν της κανονικής διάρκειας, χωρίς να είχε υπάρξει κάποια μεγάλη διακοπή στον αγώνα. Στην έρευνά της η FIFA δεν κατάφερε να βρει κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο.

Τον Ιανουάριο του 2019, η FIFA αποφασίζει να τον αποκλείσει ισόβια από κάθε διοργάνωση που υπάρχει και σχετίζεται με το ποδόσφαιρο, καθώς επίσης, του επέβαλε πρόστιμο ύψους  154.104 χιλιάδων λιρών, γιατί τον βρήκε ένοχο για δωροδοκία και διαφθορά. Μάλιστα, ένας αξιωματούχος της FIFA είχε δηλώσει πως “ήταν ίσως ο πιο διεφθαρμένος διαιτητής ποδοσφαίρου”.

Σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που είχε ο Chaibou, αρνήθηκε τις κατηγορίες και είπε ότι είχε ήδη μιλήσει με τη FIFA και δεν δωροδοκήθηκε για καμία απόφαση που πήρε μέσα στο γήπεδο. Ο δημοσιογράφος του έκανε πολλές ερωτήσεις σχετικά με στημένους αγώνες, καθώς και για ένα πρόσωπο που εμπλέκεται σε υποθέσεις δωροδοκίας και για το οποίο, όταν ρωτήθηκε αν ο ίδιος το γνώριζε, ο Chaibou έκλεισε το τηλέφωνο και δεν απάντησε ποτέ ξανά σε κανέναν δημοσιογράφο.

Κατερίνα Χριστοδούλου, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *