Ο ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ

Πολύ λίγοι είναι εκείνοι στη χώρα μας που έχουν ακούσει για την ύπαρξη του Codex Alimentarius (Διατροφικού Κώδικα), ενώ ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που έχουν αντιληφθεί τι πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτή την εμπορική επιτροπή και τις ολέθριες συνέπειες που έχουν οι ρυθμίσεις της για την παγκόσμια υγεία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του Διατροφικού Κώδικα (Codex Alimentarius), αποστολή του είναι να αναπτύξει κανονισμούς τροφίμων, οδηγίες και σχετικά κείμενα όπως κώδικες πρακτικής κάτω από το κοινό πρόγραμμα των ΟΤΓ/ΠΟΥ. Δηλαδή, η λειτουργία του Διατροφικού Κώδικα στηρίζεται σε μία σύμπραξη ανάμεσα στον Οργανισμό  Τροφίμων και Γεωργίας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Προωθώντας παράλληλα τον συντονισμό όλων των κανονισμών που αφορούν στην παραγωγή τροφής και λαμβάνονται από διεθνείς κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς.
Η ιστορία του Κώδικα αρχίζει το 1893, όταν οι επικεφαλής της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας αποφάσισαν ότι ήταν απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα σύνολο συγκεκριμένων οδηγιών, βάσει των οποίων τα δικαστήρια θα έκριναν τις υποθέσεις που σχετίζονταν με ζητήματα διατροφής και τροφίμων. Το όνομα που δόθηκε στις οδηγίες αυτές ήταν «Codex Alimentarius» και εφαρμόστηκε με επιτυχία έως την πτώση της αυτοκρατορίας το 1918.
Ωστόσο, εμπνευστής του διατροφικού κώδικα στη σύγχρονη εκδοχή του, δεν είναι άλλος από τον καταδικασμένο από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης πρόεδρο της κολοσσιαίας Γερμανικής εταιρίας I.G. Farben, (συντομογραφία του γερμανικού Interessen – Gemeinschaft Farbenindustrie Aktiengesellschaft = Κοινοπραξία Βιομηχανιών Βαφικών Υλών) και Πρόεδρος της εταιρίας Fritz der Meer. Ήταν ο άνθρωπος που, μεταξύ άλλων, «εμπνεύστηκε» και το περίφημο λογότυπο «Arbeit Macht Frei» («Η εργασία απελευθερώνει»), το οποίο «κοσμούσε» την είσοδο του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς.
Η εταιρία του der Meer παρασκεύαζε από το θανατηφόρο μείγμα αερίων που χρησιμοποιούνταν στους περίφημους θαλάμους αερίων, μέχρι τον χάλυβα και τα πυρομαχικά των Ναζί (μετά τη λήξη του Πολέμου και την καταδίκη 24 από τα μέλη της από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης, η εταιρία «διασπάστηκε» σε τρεις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες, τις γνωστές BASF, Hoechst και Bayer).
Η επανεισαγωγή του Κώδικα Διατροφής αποφασίστηκε το 1962 σε μία συνεδρίαση του ΟΗΕ. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η υπεύθυνη για τον Κώδικα Διατροφής επιτροπή είναι επιτροπή εμπορίου χωρίς υγειονομική αρμοδιότητα, παρόλο που χρηματοδοτείται κατά το 1/3 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Από το 2002, οπότε και οι μεγάλες βιομηχανίες επέλεξαν να στηρίξουν τον Κώδικα (παρά τις εισηγήσεις για αναίρεση του από μισθωμένο εξωτερικό σύμβουλο αξιολόγησης), αυτός χρησιμοποιείται με την κάλυψη πολυεθνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στους τομείς τόσο των φαρμάκων, όσο και των αγροτικών και χημικών προϊόντων, προωθώντας την αύξηση των κερδών τους και την υλοποίηση της ατζέντας τους για έλεγχο του παγκόσμιου πληθυσμού.
Στην τελευταία συνεδρίαση για την προώθηση του Διατροφικού Κώδικα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία από τις 30 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2008, αποφασίστηκε να τεθούν οι ΗΠΑ επικεφαλής χώρα της επιτροπής, με τη σταθερή υποστήριξη των συμμάχων τους (Αυστραλία, Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδάς, Ινδονησία, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Σιγκαπούρη και Ε.Ε.).
Μία πρόγευση της εν λόγω οδηγίας είχαν οι καταναλωτές των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2008, με την υποχρεωτική υποβολή των μαρουλιών και του σπανακιού της χώρας σε μαζική επεξεργασία με ακτίνες, στο όνομα της «δημόσιας ασφάλειας». Αν ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έπραξε με γνώμονα την προστασία του κοινού, τότε γιατί δεν ενημερώθηκε η αμερικανική Κοινή Γνώμη;

Εδώ αγαπητοί φίλοι τίθενται πολλές ερωτήσεις….

 • Τι τρώμε καθημερινά;
 • Τρώμε πραγματικό φαγητό, ή απλά μια φθηνή αντικατάσταση;
 • Τι υπάρχει στο φαγητό μας;
 • Πώς τα πρόσθετα, πηκτικά και τα αρώματα τροφίμων επηρεάζουν την υγεία μας ;;;

Μακροπρόθεσμα η απόλαυση επεξεργασμένων τροφών σε μεγάλες ποσότητες έχει επιρροή στην υγεία, απλά δεν το ξέρουμε.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικά από τα πιο επικίνδυνα συντηρητικά οι διάφοροι κωδικοί που βλέπετε στα συστατικά στις περισσότερες συσκευασίες τροφών αντιστοιχούν σε ουσίες που είναι πρόσθετες στην βασική τροφή και οι οποίες έχουν σκοπό να διατηρήσουν καλύτερα το περιεχόμενο για περισσότερο καιρό, αλλά και να του προσθέσουν γεύση και χρώμα.
Πολλά από αυτά τα συστατικά εντούτοις είναι επικίνδυνα για τον οργανισμό μας και πρέπει να τα αποφεύγουμε όσο μπορούμε. Φυσικά, δεν κινδυνεύουμε αν καταναλώσουμε πολύ μικρή ποσότητα, αλλά αν οι περισσότερες τροφές στην διατροφή μας εμπεριέχουν αυτές τις ουσίες, είναι πολύ πιθανό να έχουμε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ας δούμε ποιες από αυτές τις ουσίες είναι πιο επικίνδυνες και γιατί πρέπει να τις αποφεύγουμε:

 • Όξινο γλουταμινικό νάτριο Ε621
 • Βαφές τροφών
 • E133
 • Ε124
 • Ε102
 • E110
 • E221
 • Νιτρικό νάτριο/νιτρώδες νάτριο
 • Ε220
 • E320

Ας αναλύσουμε τα Ε320.

Η βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη (ΒΗΑ) και η βουτυλιωμένη υδροξυτολουόλιο (ΒΗΤ) είναι συντηρητικά που εντοπίζονται σε: πατατάκια, τσίχλες, δημητριακά, κατεψυγμένα λουκάνικα, εμπλουτισμένο ρύζι, λαρδί, καραμέλες και ζελέ. Αυτά τα συντηρητικά προστατεύουν τις τροφές από την αλλοίωση του χρώματος και της γεύσης τους. Επιδρούν στο νευρολογικό σύστημα του εγκεφάλου, προκαλώντας αλλαγές στην συμπεριφορά και έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ακόμα και καρκίνο.
Έχουμε και άλλα στοιχεία που αναγράφονται στη λίστα του Κώδικα, ας αναφέρω μερικά από αυτά…..

 • Όλες οι αγελάδες που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων σε όλο τον  πλανήτη  θα  υποβάλλονται  υποχρεωτικά  σε  αγωγή  με  τη  γενετικά  τροποποιημένη αυξητική ορμόνη των βοοειδών της Μονσάντο.
 • Όλα τα ζώα που θα χρησιμοποιούνται για τη διατροφή θα υποβάλλονται σε αγωγή με ισχυρά αντιβιοτικά και εξωγενείς αυξητικές ορμόνες.
 • Ο Κώδικας θα επιτρέπει τη συσσώρευση σε επικίνδυνα και τοξικά επίπεδα τηςαφλατοξίνης (0,5 ppm) στο γάλα, Πρόκειται για τη δεύτερη ισχυρότερη καρκινογόνο ουσία (από τις μη σχετιζόμενες με ραδιενεργό ακτινοβολία), η οποία παράγεται σε ζωικέςτροφές που έχουν αναπτύξει μήκυτες (μούχλα) κατά την αποθήκευση τους.
 • Η χρήση αυξητικών ορμονών και αντιβιοτικών θα καταστεί υποχρεωτική σε όλα τα είδη ζώων, πτηνών, πουλερικών και ψαριών που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή. Θα επιβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η εισαγωγή άγνωστων και δυνητικά θανάσιμων γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών σε ζώα, ψάρια  και  πτηνά. Θα  επιτραπούν αυξημένα  επίπεδα  σε κατάλοιπα από γνωστά για τις τοξικές τους επιπτώσεις σε ανθρώπους και ζώα εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα.

Τελικά τίθεται η ερώτηση, τι κρύβεται πίσω από το διαβόητο διατροφικό κώδικα Codex Alimentarius;

Μήπως οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο είτε της διατροφής είτε του φαρμάκου επιχειρούν, διαμέσου υπερεθνικών θεσμικών υποχείριών τους, να ελέγξουν πλήρως τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των τροφών που καταναλώνει η παγκόσμια κοινότητα;
Μήπως σε όλες της χώρες του Δυτικού κόσμου θα καταγγέλλεται η απαγόρευση καλλιέργειας σπόρων από ιδιώτες και η αντικατάσταση όλων των φυσικών ειδών με μεταλλαγμένα, ώστε να εξαλειφθεί οποιαδήποτε εθνική και ατομική αυτονομία και σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως είναι η τροφή; Αρκετοί Έλληνες επιστήμονες, εξάλλου, φοβούνται πως πολύ γρήγορα και στη χώρα μας δεν θα μπορούμε να είμαστε κύριοι των φρούτων και των λαχανικών που παράγουμε.
Από ελληνικής πλευράς, εθνικό σημείο επαφής είναι ο ΕΦΕΤ, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΚΥΑ 349 ΦΕΚ183/Β’/11-2-2005, ορίσθηκε ως Εθνικό Σημείο Επαφής του Codex Alimentarius. Κύριοι στόχοι του ελληνικού φορέα είναι η διάχυση της πληροφορίας και η έγκαιρη ενημέρωση των εταίρων σε εθνικό επίπεδο, η διαμόρφωση εθνικής θέσης μέσω συντονιστικών συσκέψεων όλων των αρμοδίων φορέων και η δημόσια διαβούλευση των κειμένων εργασίας των Επιτροπών του Codex.

Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί μια σειρά τυπικώς ή ουσιαστικώς αναγκαίων πιστοποιήσεων, οι οποίες «φωτογραφίζουν» τα συμφέροντα των ισχυρών παικτών στον τομέα του φαρμάκου και της διατροφής εις βάρος των μικρομεσαίων και οι οποίες έχουν υιοθετήσει αρχές του Codex Alimentarius. Η ισχυρότερη πιστοποίηση παγκοσμίως θεωρείται το ISO 22.000, στο οποίο υπολογίζεται πως έχουν ήδη ενταχθεί περισσότερες από 10.000 ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως οι μεγαλύτερες, αν και δεν έχει δημιουργηθεί σχετικό μητρώο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Dr. Νίκος Κατσαρός, με δήλωση σοκ, «Στην Ελλάδα τρώμε καρκίνο» σημειώνει στα «Επίκαιρα» πως ο Codex Alimentarius δεν συνεισφέρει στην ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων, αλλά στόχος του είναι η προώθηση των συμφερόντων των πολυεθνικών εταιρειών.

Τα παραπάνω σενάρια σας φαίνονται επιστημονικής φαντασίας;

Οι ρυθμίσεις του Codex λέγεται ότι έχουν επιβληθεί παγκοσμίως ήδη από το τέλος του 2009. Βρισκόμαστε δηλαδή στην παγκόσμια επιβολή ρυθμίσεων που θα μας στερήσουν το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση σε φυσικά διατροφικά συμπληρώματα, θα μας υποβιβάσουν την ποιότητα της διατροφής μας και θα υπονομεύσουν την υγεία μας.
Αυτό που χρειάζεται πρώτα απ’ όλα είναι να ορίσουμε γενικά τι είναι υγιεινή διατροφή. Αναμφίβολα κάτι τέτοιο έρχεται σε ρήξη με τους εδραιωμένους και καλοπληρωμένους μύθους περί διατροφής που επιβλήθηκαν και κυριαρχούν επί δεκαετίες. Θα χρειαστεί σε βάθος γνώση του θέματος αλλά και τόλμη από την πλευρά του καθενός για να απορρίψει τις κρατούσες λανθασμένες, σαθρές και αναληθείς αντιλήψεις.

Κατ’ αρχήν η πρώτη θεμελιώδες αρχή της διατροφής λέει ότι υγιεινό είναι το πρωτογενές. Δηλαδή, ότι παράγει και μας προσφέρει η Μητέρα Φύση/Μάνα Γαία χωρίς καμία παρέμβαση ή επεξεργασία. Η διατροφή μας λοιπόν για να είναι υγιεινή πρέπει να περιλαμβάνει αποκλειστικά πρωτογενή συστατικά και μάλιστα μονάχα βιολογικής καλλιέργειας.

 • Άρα λοιπόν τρώμε φρούτα και πίνουμε φυσικό χυμό που στύψαμε μόνοι μας αλλά ποτέ δεν πίνουμε ¨χυμό¨ σε συσκευασία.
 • Τρώμε περισσότερες αλκαλικές τροφές όπως τα όσπρια, φρούτα, τα λαχανικά από τον κήπο και της εποχής και λιγότερες όξινες. όπως τα κρεατικά, τα γαλακτοκομικά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα γλυκά κ.λ.π.

Τα παραπάνω αποτελούν σπουδαία βάση της διατροφής και αν τα τηρήσουμε τότε μπορούμε να πούμε ότι κάνουμε υγιεινή διατροφή που είναι και ο πυλώνας της υγείας, γιατί έτσι ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποτρέποντας την εμφάνιση ασθένειας και ο οργανισμός μας βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους λειτουργικότητας, ενώ ταυτόχρονα πηγάζει από μέσα μας ζωντάνια, διάθεση και καλή ψυχολογία. Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα υπόψιν μας είναι ότι η υγιεινή διατροφή είναι ο κυρίαρχος και πρωτεύων παράγοντας υγείας.
Τέλος, η υγιεινή διατροφή είναι το ηθικό χρέος κάθε υπεύθυνου και σκεπτόμενου ανθρώπου απέναντι στο περιβάλλον, τους ανθρώπους, τη Φύση. Ζώντας στην εποχή που οι πολυεθνικές με τα προϊόντα τους προσπαθούν να μας βλάψουν και να καταστρέψουν την υγεία μας και το περιβάλλον, το να προσέχεις την διατροφή σου και τον εαυτό σου γενικότερα δεν είναι μόνο μια επιβεβλημένη πράξη άμυνας και αντίστασης αλλά πολύ περισσότερο μια πραγματικά δημιουργική στάση ζωής που βιώνει από σήμερα τον κόσμο του αύριο.
Η πιο σημαντική συμβουλή μου για το μέλλον είναι να μάθουμε, όσοι έχουμε την δυνατότητα, να καλλιεργήσουμε ένα κομμάτι γη ή όσοι έχουμε μια βεράντα να εκμεταλλευτούμε τις γλάστρες για να έχουμε φυσική τροφή (φρούτα, βότανα και λαχανικά της εποχής) ανεξαρτητοποιώντας μας όσο μπορούμε περισσότερο από τοξίνη/σθένος.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:

Έρευνα, Γεώργιος Μαραντίδης (διατροφολόγος)

Share this!

1 σκέψη για το “Ο ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ”

 1. Εδώ σε αυτό το θέμα σήμερα έχουν βάλει και οι διατροφολόγος διετολογη .
  Εδώ να σας αναφέρω και τα φρούτα και σε άλλα έχουν βάλει χέρι , δεν είναι όπως ήταν παλιά .
  Μεγάλο το θέμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *