Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ, ΟΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κόσμος των ΟΝΕΙΡΩΝ είναι για κάποιους ένα σημάδι για τη ζωή και για άλλους απλά μια σκέψη. Σκεφτείτε πως η ιστορία, η λογοτεχνία, η πολιτική και όλα αλλάξαν εξαιτίας αυτού του κόσμου. Η καθημερινότητα των ανθρώπων αλλάζει από τα όνειρα και αυτό αποδεικνύεται από τις τρέχουσες εξελίξεις.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Κάθε αρχαίος πολιτισμός πίστευε πως τα όνειρα ήταν μια δίοδος για το θείο ή το υπερφυσικό. Όπως διαβάζουμε και στα αρχαία και θρησκευτικά κείμενα, οι θεοί και οι πρόγονοι επισκέπτονται τους ανθρώπους. Υπάρχει και η γνωστή ιστορία του Ιωσήφ που μέσω των ονείρων προέβλεψε την τύχη των συγκρατουμένων του αλλά και το μέλλον  της Αιγύπτου.

Στην αρχαία Ελλάδα των κλασικών χρόνων, οι ασθενείς που προσέρχονταν στα ιερά του Ασκληπιού για θεραπεία έπρεπε να πουν και το τι ονειρεύτηκαν κατά την παραμονή τους στο ναό, ώστε να μπορέσουν οι ιερείς-θεραπευτές να οδηγηθούν σε σωστά συμπεράσματα.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την ανάγνωση του άρθρου

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

Ο Αριστοτέλης και ο Κικέρων ήταν από τους πρώτους που ήθελαν να προσεγγίσουν τα όνειρα από ορθολογιστική σκοπιά και να τα ερμηνεύσουν με φυσικούς όρους. Ο Λατίνος Κικέρων απέρριψε την ιδέα ότι τα όνειρα μπορούν να προβλέψουν το μέλλον. Ο Αριστοτέλης είχε πει πως τα όνειρα έχουν άμεση σχέση με τις εμπειρίες που δέχεται ο άνθρωπος όταν είναι ξύπνιος. Μόνο που στον ύπνο του τα ανασυνθέτει με αυθαίρετο τρόπο και έτσι φαίνονται εντελώς παράλογα.

Άλλη μια προσέγγιση εμφανίστηκε τον 19ο αιώνα και πιο συγκεκριμένα από τον Άλφρεντ Μόρι. Μετά από συστηματική μελέτη 3.000 ονείρων, έβγαλε το εξής συμπέρασμα. Πως τα όνειρα έχουν σχέση και με εξωτερικά ερεθίσματα που συμβαίνουν κατά τη στιγμή του ύπνου.

Ο Freud έγραψε πολλά κείμενα για τα όνειρα, κυρίως στο βιβλίο του «Η ερμηνεία των ονείρων». Σύμφωνα με τον Freud, ο αριθμός των πραγμάτων που αντιπροσωπεύονται από τα σύμβολα στα όνειρα δεν είναι μεγάλος: το ανθρώπινο σώμα, οι γονείς, τα παιδιά, τα αδέλφια, η γέννηση, ο θάνατος, η γυμνότητα και μερικά ακόμη. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΣΗΜΕΡΑ

Μια από τις σύγχρονες απόψεις αναφέρει πως τα όνειρα είναι μια λειτουργία, που ο εγκέφαλος κάνει μια ταξινόμηση. Επίσης και ένα πνευματικό ξεκαθάρισμα των παραστάσεων που προσλήφθηκαν κατά το διάστημα της ημέρας. Άλλες απόψεις είναι αυτές του ονειροκρίτη. Κάθε τι που βλέπουμε στα όνειρα, συμβολίζει κι από κάτι. Εν τέλει τι ισχύει για τα όνειρα; Μπείτε στο forum, προκειμένου να συζητήσουμε για τα όνειρα και την ιστορία τους.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

Μαρία Γερμαντζίδου, Δημοσιογράφος

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *