Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Η φετινή εορταστική μέρα της 25ης  είναι ιδιαίτερη. Φέτος είναι η χρονιά που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Απελευθέρωσης της χώρας μας. Πέρα από τις προετοιμασίες της Ελλάδας για τις παρελάσεις, ξένες χώρες θέλουν να δείξουν την αγάπη τους με τον δικό τους τρόπο.

Στη φετινή παρέλαση οι στρατιώτες θα φορέσουν παραδοσιακές στολές της εποχής της Επανάστασης. Δηλαδή θα έχουν την αμφίεση τσολιάδων, καθώς θα παρελάσουν στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων. Το κάνουν αυτό για να τιμήσουν τους ήρωες που πολέμησαν για την Απελευθέρωση της πατρίδας και να δείξουν την πατριωτική ψυχή του Έλληνα.

Επιπροσθέτως ο ελληνικός στρατός θα γεμίσει τον ουρανό με διάφορα αεροσκάφη. Πέρα από τα συνηθισμένα αμερικανικά F-16, θα έχει και τα γαλλικά Rafale και ελληνικά Mirage. Μαζί με όλα αυτά θα περάσει και το κολοσσιαίο αμερικανικό KC-35 που είναι εναέριου ανεφοδιασμού.

Επίσης για πρώτη φορά θα παρελάσουν ιππείς, από τη Διεύθυνση Ιππικού Τεθωρακισμένων. Συνολικά 15 καβαλάρηδες θα παρελάσουν, φορώντας τις παραδοσιακές στολές του 1821, από τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο αντίστοιχα.

Διάφορες πόλεις της Γερμανίας δείχνουν και αυτές την αγάπη τους. Ένας από αυτούς είναι ο δήμαρχος της Στουτγάρδης, ο Dr. Frank Nopper. Σύμφωνα με δημοσίευσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα ελληνικά, έγραψε «Ζήτω η Ελευθερία». Επιπλέον πήραν άδεια σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας, να λάμψουν σημαντικά κτήρια σε γαλανόλευκα χρώματα.

Επίσης, τα στελέχη από το Δίκτυο Ελληνικών Φορέων και Συλλόγων, Rhein-Neckar, δείχνουν τη δική τους εορταστική παρουσίαση. Μια διαδικτυακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια Ελευθερίας και της Ελληνικής Επανάστασης. Η εκδήλωση ξεκινάει στις 20 Μαρτίου και τελειώνει στις 27 του μήνα, που θα περιέχει διάφορες χορευτικές και μουσικές παραστάσεις.

Έτσι δείχνει όλος ο κόσμος την αγάπη του για τη χωρά μας. Ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες εποχές με την καραντίνα λόγω του κορωνοϊού. Κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ιδέες και τις δικές του πολιτικές στάσεις. Αλλά στο τέλος είναι όμορφο να βλέπει κάποιος το πώς ο κόσμος συνεργάζεται για να τιμήσει την ιστορική χρονιά και να βάζει τις διαφορές του στην άκρη.

Μπορεί οι πολίτες της χώρας μας να μην έχουν την καλύτερη άποψη για την Ευρώπη ή για τη Γερμάνια. Όμως οι πολίτες αυτών των χωρών, οι Έλληνες του εξωτερικού ή απλά οι φιλέλληνες άνθρωποι θέλουν να γιορτάσουν μαζί μας περήφανα. Δεν είναι μόνο μία μέρα που γιορτάζουμε την Απελευθέρωση της χώρας μας, αλλά είναι και μία μέρα που σαν χώρα βλέπουμε το τι ιστορία έχουμε αφήσει στον κόσμο. Όπως και τι θυσίες έχουμε κάνει για να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

Νίκος Μπακλατζής, Δημοσιογράφος

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *