Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΟΙ ΠΙΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΙ ΙΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΟΙ;

Τι είναι οι ΙΟΙ; Ο ιός είναι παθογόνος παράγοντας που μολύνει τα κύτταρα ενός οργανισμού. Ενσωματώνει το γενετικό του υλικό στο γονιδίωμά τους. Χρησιμοποιεί για τον πολλαπλασιασμό του, τους μηχανισμούς αντιγραφής, μεταγραφής και μετάφρασης του κυττάρου. Καθώς και τα περισσότερα ένζυμα που χρειάζεται για την επιβίωσή του.

Φαίνεται πως απέχουμε πολύ από το να κερδίσουμε οριστικά τον αγώνα ενάντια στους ιούς.

Τις τελευταίες δεκαετίες αρκετοί ιοί έχουν διαδοθεί από ζώα σε ανθρώπους. Προκαλώντας μεγάλο πανικό και σκορπίζοντας τον θάνατο σε εκατοντάδες πολίτες του κόσμου.

Το ιογενές στέλεχος που οδήγησε στον Έμπολα τη διετία 2014-2016 στη Δυτική Αφρική σκοτώνει πλέον μέχρι και το 90% των ανθρώπων που μολύνει. Καθιστώντας τον πιο θανατηφόρο ιό.

Ο ιός Έμπολα (Ebola), σύμφωνα με τους επιστήμονες, εξαπλώνεται ραγδαία στην δυτική Αφρική . Πιθανώς η επιδημία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Αυτή άρχισε τον Δεκέμβριο του 2013 στη Γουινέα αλλά έγινε αντιληπτή το Μάρτιο του 2014.

Μάλιστα, είχε εξαπλωθεί στην Λιβερία, στη Σιέρα Λεόνε και στη Νιγηρία. Στις 18 Αυγούστου 2014 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε ότι μέχρι στιγμής υπήρξαν 2,473 πιθανοί μολυσμένοι και 1,350 θάνατοι.

Στο εργαστήριο επιβεβαιώνονται 1,460 μολυσμένοι και 805 νεκροί. Πολλοί οργανισμοί έκαναν δωρεές και κινητοποίησαν ανθρώπινο δυναμικό για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ο ιός Dengue ή αλλιώς Δάγκειος ιός, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μολύνει 50 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο. Ενώ σκοτώνει 25,000. Ακόμα, εκτιμά ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να προσβληθούν από αυτόν τον ιό.

Να τονιστεί πως αποτελεί επιδημία σε περισσότερες από 100 χώρες.

Αυτός ο ιός αφαίρεσε πολλές ζωές τους τελευταίους δύο αιώνες. Αρκετά γνωστή είναι η επιδημία του ιού το 1802. Που σκότωσε το μισό γαλλικό στρατό κατά τη διάρκεια της Αϊτινής Επανάστασης. Καθώς και αυτής στην Ισπανία τον 19ο αιώνα, κατά την οποία απεβίωσαν 300.000 άνθρωποι.

Ο ιός του Κίτρινου Πυρετού μαστίζει σε πολλά μέρη του πλανήτη, ενώ η Δυτική Αφρική θεωρείται το “σπίτι” του. Γενικότερα, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι 30.000 θάνατοι το χρόνο οφείλονται στον ιό αυτό.

Υπάρχουν πολλά είδη hantavirus, αλλά μερικά από αυτά προκαλούν πολύ θανατηφόρες ασθένειες στον άνθρωπο.

Αυτές οι ασθένειες είναι ο αιμορραγικός πυρετός με νευρικό σύνδρομο ή HFRS και το πνευμονικό σύνδρομο του ιού hanta ή HPS. Σύμφωνα με τη New York Times Health Guides, λόγω αυτών των ιών, πεθαίνουν περίπου 70,000 άνθρωποι το χρόνο.

ΙΟΙ: ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΑΝΕΛΕΗΤΟΥΣ

Ο ιός Rota είναι ένας από τους πιο ανελέητους ιούς. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μισό εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν εξαιτίας του, κάθε χρόνο, ενώ σχεδόν κάθε παιδί του πλανήτη, μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, έχει μολυνθεί τουλάχιστον μία φορά.

Επίσης, σύμφωνα με το NCBI, περίπου 611 χιλιάδες άνθρωποι αποβιώνουν κάθε χρόνο εξαιτίας αυτού του ιού.

Η θετική πλευρά είναι ότι ο οργανισμός αποκτά σιγά – σιγά ανοσία με κάθε επόμενη μόλυνση. Έτσι κάθε φορά τα συμπτώματα είναι όλο και πιο ήπια.

Ο ιός αυτός είναι ο πιο θανατηφόρος ιός του πλανήτη Γη, ο οποίος προκαλεί το AIDS.

Εξαιτίας του HIV πέθαναν πάνω από 25 εκατομμύρια άνθρωποι. Υπολογίζεται ότι 3,1 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτόν.

Αφετηρία του ήταν η υποσαχάρια Αφρική, η οποία είναι και η βάση του, καθώς το 1/3 των μολυσμένων βρίσκεται εκεί. Ακόμα, φαίνεται πως η αρχική πηγή μόλυνσης ήταν ο χιμπατζής. Επιπροσθέτως, ο ιός HIV θεωρείται ότι είναι η εξέλιξη του SIV (Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Πιθήκου) και ότι η μετάδοση έγινε μέσω κατανάλωσης κρέατος πιθήκου.

Σκάναρε και συνέχισε να διαβάζεις την έρευνα:

Δημήτρης Ν. Γιαννόπουλος, Ερευνητής

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *