Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΟΙ ΤΑΪΚΟΝΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Οι ταϊκοναύτες της Κίνας, όπως δηλαδή αποκαλούν οι Κινέζοι τους αστροναύτες τους, επέστρεψαν στη Γη μετά από έξι μήνες παραμονής στο διάστημα, χρόνος που αποτελεί ρεκόρ για Κινεζική αποστολή έξω από την ατμόσφαιρα της Γης. Ας αναφερθούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά στο παρόν θέμα.

Hαποστολή Shenzou-13

Η Κίνα αγωνίζεται σκληρά, ώστε να κατορθώσει να υπερβεί την Αμερική και τη Ρωσία στα διαστημικά προγράμματα, και το κατόρθωσε με το συγκεκριμένο πρόγραμμα της αποστολής Shenzou-13, όπου οι τρεις αστροναύτες γύρισαν μετά 183 ημέρες, καταρρίπτοντας το περσινό εθνικό ρεκόρ, όπου είχαν συμπληρώσει 92 ημέρες, με τη διαστημική αποστολή,Shenzou-12.Το πλήρωμα αποτελούνταν από τρεις ταϊκοναύτες, τον πενηνταπεντάχρονο κυβερνήτη του πληρώματος ΖάιΖιγκάνγκ, την σαρανταδυάχρονηΓουάνγκΓιαπίνγκ, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα Κινέζα αστροναύτης, που πραγματοποίησε ένα τέτοιο επίτευγμα, και ο σαρανταενάχρονος Γιε Γκουανγκφού, ο οποίος για πρώτη φορά επιτέλεσε έναν διαστημικό περίπατο.

Καθώς οι ΗΠΑ, έχουν απαγορεύσει τη συμμετοχή της Κίνας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η Κίνα έχει επιστρατεύσει τις δυνάμεις της, εδώ και μία δεκαετία να δημιουργήσει τον δικό της διαστημικό σταθμό, που όταν τεθεί σε λειτουργία, θα αποτελέσει τον μοναδικό στον κόσμο μετά τον θρυλικό ISS. Επίσης, αξίζει να επισημανθεί, ότι η συγκεκριμένη αποστολή αποτελεί τη δεύτερη από τις τέσσερις επανδρωμένες αποστολές που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν, και είναι η πέμπτη από τις έντεκα που απαιτούνται για να λάβει σάρκα και οστά ο διαστημικός σταθμός.

Κατά τη διάρκεια των έξι αυτών μηνών, τα μέλη του πληρώματος πραγματοποίησαν μαθήματα εξ αποστάσεως σε κινέζους μαθητές, ολοκλήρωσαν πειράματα, καλυτέρευσαν προσωπικές δεξιότητες και συνέχισαν τις εργασίες για την κατασκευή του διαστημικού σταθμού. Ακόμη, ο πολυπόθητος σταθμός έχει λάβει το όνομα «Ουράνιο Παλάτι», στα κινεζικά Tiangong, αλλά ακόμη είναι γνωστός και με το αγγλικό ακρωνύμιο που του έχει αποδοθεί CSS (ChineseSpaceStation). Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Σκάναρε και δες περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ

Σοφία Αναστασία Ράπτη, φιλόλογος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *