Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΟΙ “ΧΡΥΣΟΙ” ΕΛΛΗΝΕΣ

Το χρυσό αγαλματίδιο θεωρείται η κορυφαία διάκριση στο χώρο του κινηματογράφου. Η έμπνευση για την τελετή ήρθε από τον Λούις Μάγερ το μακρινό 1927 και για πρώτη φορά η απονομή έλαβε χώρα τον Μάιο του 1929. Το αστείο στην υπόθεση είναι ο τρόπος που η τελετή απονομής βαφτίστηκε Όσκαρ, καθώς φημολογείται πως μια υπάλληλος της ακαδημίας όταν αντίκρυσε για πρώτη φορά το αγαλματίδιο είπε πως έμοιαζε με έναν θείο της, τον Όσκαρ.Για μερικούς η κατάκτηση της κορυφής του σινεμά μοιάζει με άπιαστο όνειρο, όμως πολλοί Έλληνες έχουν κερδίσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο. Παρακάτω θα δούμε 5 εξ αυτών…

Κατίνα Παξινού

Για τον ρόλο της στην ταινία ”Για ποιον χτυπάει η καμπάνα” κατέκτησε το Όσκαρ Β’γυναικείου ρόλου. Το 1943 ενσαρκώνοντας την Πιλάρ έγινε η πρώτη Ελληνίδα ηθοποιός που κράτησε το χρυσό αγαλματίδιο. Στον λόγο της ευχαρίστησε την Ελλάδα και τους συνεργάτες της. Όπως δήλωσε η ίδια, νεκρούς και ζωντανούς.

Μάνος Χατζιδάκις

Ο Χατζιδάκις κέρδισε το Όσκαρ για τη μουσική στην ταινία του 1961 ”Ποτέ την Κυριακή”. Δεν παρευρέθηκε ποτέ στην βραδιά της απονομής, ωστόσο η Ακαδημία του έστειλε ταχυδρομικά το βραβείο του, δυστυχώς κλάπηκε στη διαδρομή. Όταν εστάλη αντίγραφο και πάλι από την ακαδημία, ο ίδιος το πέταξε στα σκουπίδια από τα νεύρα του, όμως η οικονόμος του σπιτιού του είχε διαφορετική άποψη, το σύλλεξε από τα απορρίμματα και το έδωσε στην αδερφή του.

Βαγγέλης Παπαθανασίου

Ο Vangelis, όπως είναι γνωστός στο εξωτερικό, γεννήθηκε στην Ελλάδα όμως σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στο Παρίσι, με σκοπό να ασχοληθεί με τη μουσική. Το 1982 ο κόπος του ανταμείβεται, καθώς βραβεύεται με το Όσκαρ καλύτερης μουσικής στην ταινία ”Οι δρόμοι της φωτιάς”. Δεν ήταν παρόν τη βραδιά της απονομής και το βραβείο έλαβε ο William Hurt.

Ερμής Παναγιωτόπουλος

Γνωστός στην Αμερική με το όνομα Hermes Pan και γεννημένος το 1909, ο Ερμής υπήρξε σπουδαίος χορευτής. Χρονολογικά ήταν ο πρώτος έλληνας που κατέκτησε Όσκαρ, το 1937, για τις χορογραφίες του στην ταινία ”A Damsel in Distress”. Ο πατέρας του ήταν Έλληνας μετανάστης από τα Καλάβρυτα, ενώ η μητέρα του είχε καταγωγή από την Ιρλανδία.

Κώστας Γαβράς

Τιμήθηκε με το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1970, για την ταινία ”Ζ”. Η υπόθεση παρουσιάζει την δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο Γαβράς δεν σταμάτησε εκεί, το 1982 κέρδισε δεύτερο Όσκαρ, αυτή τη φορά διασκευασμένου σεναρίου για την ταινία ”Ο Αγνοούμενος”. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι από τη δεκαετία του 1960, σήμερα είναι 89 ετών.

Σκάναρε και δες περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ

Δημήτρης Κώστογλου, φωτορεπόρτερ

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *