Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΜΕ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΕ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΒΟΙΑ

ΑΓΙΑ

Η ΑΓΙΑ είναι κωμόπολη χτισμένη σε ύψος 200 μέτρων και απέχει 37 χλμ. από την Λάρισα. Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές ανασκαφές, κατοικούταν από την εποχή του Χαλκού και είχε μεγάλη άνθηση κατά τους Αυτοκρατορικούς Χρόνους. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την παραγωγή αχλαδιών, μήλων και κερασιών.

ΑΓΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Ανάμεσα στις πλαγιές του Κισσάβου και τη θάλασσα του Αιγαίου, η Αγιά αποτελεί δημοφιλή προορισμό, έχοντας παραλίες για όλα τα γούστα. Από την άλλη δε λείπει η πυκνή βλάστηση, οι πηγές, οι λίμνες και οι καταρράκτες.

Οι υπαίθριες δραστηριότητες που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης στην ευρύτερη περιοχή είναι πολλές και περιλαμβάνουν περιπατητικές διαδρομές, ποδηλατοδρομίες, αναρριχήσεις, παρακολούθηση πτηνών και άλλα.

Μερικά από τα αξιοθέατα που μπορούμε να θαυμάσουμε είναι η εκκλησία του πολιούχου Αγίου Αντωνίου, η Βυζαντινή Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, η εκκλησία της Παναγίας στο Βαθύρεμα, η Αρχαιολογική Συλλογή και η γέφυρα Αλαμάνου.

Καταπληκτική θέα από την Αγιά που βλέπει το Αιγαίο πέλαγος.

Ψαροκάικο στο λιμάνι του Αγιόκαμπου, στην Αγιά, μας μεταφέρει σε άλλες εποχές.

ΜΕΛΙΒΟΙΑ

Μόλις 10 χλμ. από την Αγιά βρίσκεται το χωριό της Μελιβοίας. Είναι κτισμένη στις παρυφές της Όσσας και έχει θέα το Αιγαίο πέλαγος. Στο παρελθόν ονομαζόταν Αθανάτη, λόγω των πολλών κακουχιών που είχε περάσει. Μόλις το 1920 πήρε το σημερινό όνομα της και ήταν ξακουστή για το μετάξι και το κρασί. Στο εσωτερικό του χωριού υπάρχουν πετρόχτιστα σπίτια με μεγάλες αυλές και πλούσια περιβόλια.

Η φύση και οι ομορφιές της, είναι διάχυτη στη Μελιβοία.

ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Στο κεφαλοχώρι αυτό αγαπούν πολύ τις παραδόσεις και κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται η Γιορτή του Κάστανου. Μοναδική εμπειρία αποτελεί η πεζοπορία στο μονοπάτι Μελιβοίας-Βελίκα, το οποίο έχει οργανωθεί με χώρους αναψυχής.

Οι επισκέπτες περνούν από ξύλινα γεφύρια, πέτρινες βρύσες και τον όμορφο καταρράκτη Σωτηρίτσας. Όποιος πάει στη Μελιβοία, αξίζει να επισκεφθεί τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου η οποία χτίστηκε το 1800 και τους ναούς της Αγίας Παρασκευής, του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Θωμά και της Αγίας Κυριακής.

Στον δρόμο για τον καταρράκτη της Σωτηρίτσας.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

Φωτογραφίες: Σέλμις Σειραινίδου

Λέξεις: Βασίλης Λαζάρου

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *