Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΑΡΑΞΕΝΟΙ ΝΟΜΟΙ: ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ

Ο κόσμος μας είναι σίγουρα ένα πολύπλοκο μέρος. Διακατέχεται από ένα τεράστιο φάσμα απόψεων, όσον αφορά τα ρούχα, τα τρόφιμα, τη μουσική – και προφανώς αυτό ισχύει και για τη νομοθεσία. Σε ολόκληρο τον πλανήτη, τα μοναδικά πολιτιστικά πλαίσια, συχνά οδηγούν σε αξιοσημείωτη ποικιλομορφία στους νόμους. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, η νομοθεσία παρουσιάζεται ως εντελώς ανόητη. Πολλοί νόμοι είναι, σχεδόν, υπερβολικά τραβηγμένοι για να τους πιστέψουμε.

Είναι παράνομο να κρατάτε σολομό κάτω από ύποπτες συνθήκες

Το άρθρο 32 του νόμου περί σολομού, του 1986, ορίζει ότι είναι αδίκημα η κατοχή σολομού υπό ύποπτες συνθήκες. Αυτή η πρακτική αποτελεί αδίκημα στην Αγγλία και την Ουαλία, για οποιονδήποτε λαμβάνει ή απορρίπτει έναν σολομό, σε περιπτώσεις που πιστεύει ή θα μπορούσε εύλογα να πιστέψει ότι ο σολομός έχει αλιευτεί παράνομα – ίσως ένας πιο λογικός νόμος από ό,τι θα περίμενες αρχικά («Πώς αλλιώς θα μπορούσες να κρατάς έναν σολομό ύποπτα;»). Η μέγιστη ποινή είναι δύο χρόνια φυλάκιση.


Πρωταρχικός στόχος αυτής της πράξης ήταν η ενημέρωση της νομοθεσίας που είχε ήδη εισαχθεί στη Βικτωριανή Εποχή (νόμος αλιείας σολομού του 1868). Επισημαίνει, επίσης, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών έχει την εξουσία να ορίζει διαφορετικές μορφές αλιείας καθώς και τι επιτρέπεται ή απαγορεύεται.

Είναι παράνομο να αφήνετε τα κοτόπουλα σας να διασχίζουν το δρόμο στο Κουίτμαντις της Τζόρτζια

Με απλά λόγια, ο νόμος θέλει τους ιδιοκτήτες να έχουν τα κοτόπουλά τους υπό έλεγχο, ανά πάσα στιγμή.
Στην περιοχή αυτή, αρέσει να διασφαλίζει τον έλεγχο και την ιερότητα του κοτόπουλού της, γιατί στο Gainesville, Georgia, τρώνε το τηγανητό κοτόπουλο με γυμνά χέρια. Ο νόμος περιγράφει το κοτόπουλο ως «μαγειρική λιχουδιά, ιερή για τον δήμο του».

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που το κοτόπουλο αξίζει μια συγκεκριμένη νομοθεσία για την ασφάλεια των μεταφορών. Το Μέρος II, Κεφάλαιο 8, δηλώνει συγκεκριμένα: «Είναι παράνομο για οποιοδήποτε πρόσωπο που κατέχει ή ελέγχει κοτόπουλα, πάπιες, χήνες ή οποιοδήποτε άλλο οικόσιτο πτηνό, να τα αφήνει να τρέχουν ελεύθερα στους δρόμους ή τα σοκάκια της πόλης ή να βρίσκονται σε εγκαταστάσεις οποιουδήποτε άλλου προσώπου, χωρίς τη συγκατάθεση αυτού».

Ήταν παράνομο να αλλάζετε μια λάμπα εκτός και αν ήσασταν αδειούχος ηλεκτρολόγος, στη Βικτώρια της Αυστραλίας

Σύμφωνα με τη βικτωριανή νομοθεσία, η αλλαγή λαμπτήρα χωρίς έγκυρη άδεια, ήταν αντίθετη με το νόμο. Το να πάρεις το φως στα χέρια σου, επέφερε πρόστιμο 10 αυστραλιανών δολαρίων. Ωστόσο, μια αναθεώρηση του νόμου για την ασφάλεια της ηλεκτρικής ενέργειας του 1998, ενημέρωσε αυτόν τον νόμο.

Μια εκπρόσωπος της Energy Safe Victoria είπε ότι «Ενώ ο νόμος για την ασφάλεια ηλεκτρικής ενέργειας καθιστά παράνομο να κάνετε τις δικές σας ηλεκτρικές εργασίες, εάν δεν έχετε άδεια, η αλλαγή λαμπτήρα και η αφαίρεση του βύσματος από μια πρίζα εξαιρούνταν ρητά από αυτήν την απαίτηση, σύμφωνα με το διάταγμα του Συμβουλίου G17».

Είναι νομική απαίτηση να χαμογελάτε ανά πάσα στιγμή, εκτός από τις κηδείες ή τα νοσοκομεία, στο Μιλάνο της Ιταλίας

Στο Μιλάνο, ο νόμος σε υποχρεώνει να χαμογελάς, είτε το θέλεις, είτε όχι. Προβλέπεται από έναν κανονισμό της πόλης, από την Αυστροουγγρική ακόμα εποχή, που δεν καταργήθηκε ποτέ. Ο ιστορικός Andrea Santangelo, θυμάται ότι αυτός ο κανόνας πηγάζει από την πρόταση κάποιου άνδρα ονόματι Luigi Fabio.

Οι εξαιρέσεις περιελάμβαναν επισκέπτες σε κηδείες, εργαζόμενους σε νοσοκομείο ή εκείνους που βρίσκονται στο κρεβάτι ενός άρρωστου μέλους της οικογένειας. Για όλους τους άλλους, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να είμαστε απαίσιοι, η εναλλακτική λύση είναι το πρόστιμο.

Είναι παράνομο να παίζετε πάρα πολλούς μη Καναδούς καλλιτέχνες στο καναδικό ραδιόφωνο

Οι Καναδοί είναι πατριώτες. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για το γεγονός ότι οι καναδικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί υποχρεούνται, βάσει νόμου, να παίζουν Καναδούς καλλιτέχνες για το τουλάχιστον 35% του χρόνου (με ιδιαίτερη έμφαση στις καθημερινές, κατά τις εργάσιμες ώρες). Το CBC στοχεύει ακόμη υψηλότερα – περισσότερο από το ήμισυ της προσφοράς της «Popular Music» προέρχεται αποκλειστικά από Καναδούς καλλιτέχνες (σκεφτείτε άφθονο Justin Bieber ή Drake).

Ο Καναδάς έχει μερικούς απίστευτα λεπτομερείς κανόνες προγραμματισμού. Εάν, λοιπόν, έχετε κουραστεί να επαναλαμβάνετε τον Michael Bublé τα Χριστούγεννα, τότε η μετακόμιση στον Καναδά μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

 

Ηρακλής Τάσσης, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *