Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
καρχαρίες

ΟΙ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχαν όλων των ειδών τα ζώα, όπως λιοντάρια, σκύλοι, αγριόχοιροι, λαγοί, λύκοι, ελάφια και γάτες. Όμως είχαμε στα αλήθεια και καρχαρίες; Για να δούμε.

Στη σημερινή εποχή το πιο επικίνδυνο ζώο όταν κολυμπάς σε κάποια θάλασσα, θεωρείται ο καρχαρίας. Όμως είναι πιθανόν να υπήρχαν καρχαρίες στην Αρχαία Ελλάδα και όχι οποιοιδήποτε καρχαρίες, αλλά οι λευκοί καρχαρίες.

Από τα γραπτά του Ηρόδοτου που αναφέρονται στους περσικούς πολέμους, βλέπουμε ότι μόλις συντρίφτηκε ο
Περσικός στόλος στα βράχια της Αθωνικής Χερσονήσου,
θαλάσσια λεύκα θηρία άρπαζαν ναυαγούς και τους έτρωγαν ζωντανούς αφού τους είχαν κομματιάσει.

Βεβαία υπήρχε και η μυθολογική εξήγηση από το Αθηναίο ρήτορα Αισχίνη, που θέλοντας να εξηγήσει την ύπαρξη των καρχαριών, διέδωσε ότι όσοι πολιτικοί τον αγνοούσαν, θα έστελνε λευκά θηρία να τους φανέ όταν κολυμπούσαν στη θάλασσα.

καρχαρίες

Το 214 π.χ. ο ποιητής Λεωνίδας από τον Τάραντα, ανέφερε την τραγική εξέλιξη του δύτη Θαρσή. Ο Θαρσής βούτηξε να ξεσκαλώσει την άγκυρα, ενώ οι σύντροφοί του έμειναν στο σκάφος. Όταν αναδύθηκε στην επιφάνεια και τη στιγμή που άπλωνε το χέρι του για να τον πιάσουν και να τον τραβήξουν επάνω, ένα θηρίο με μια δαγκωνιά τον έκοψε στα δύο.

Την περιγραφή των καρχαριών συνέχισε ο Ρωμαίος Πλίνιος ο πρεσβύτερος. Κατέταξε τους καρχαρίες, ανέφερε τους κινδύνους που διατρέχουν οι σφουγγαράδες δύτες από αυτούς και περιέγραψε τους τρόπους αντιμετώπισης από τις επιθέσεις τους. Περίπου κοντά στο 15ο αιώνα εμφανίστηκαν και οι πρώτες σχεδιασμένες εικόνες του ζώου.

Βεβαία υπάρχει η θεωρία της Σκύλας και της Χάρυβδης, όπου η Σκύλα έτρωγε ζωντανούς τους άτυχους ναυτικούς με τη Χάρυβδη να ρούφα ότι απέμενε από την Σκύλα. Με βάση αυτόν τον μύθο και επειδή οι αρχαίοι Έλληνες δεν βρήκαν ονομασία για τους καρχαρίες, τους ταύτισαν πιθανόν με την Σκύλα, ενώ τη Χάρυβδη με τις φάλαινες.

Τώρα όσο αναφορά τον Λευκό καρχαρία, με βάση πολλές έρευνες που έχουν γίνει, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι ο Λευκός Καρχαρίας υπήρχε από την εποχή των δεινοσαύρων, χωρίς να έχει αλλάξει καθόλου η όψη του, ενώ μάλιστα ήταν από τα ελάχιστα ζώα που δεν χρειάστηκαν ποτέ να εξελιχτούν.

Οπότε στην Αρχαία Ελλάδα, σίγουρα υπήρχαν καρχαρίες, είτε ο λευκός καρχαρίας, είτε ο καρχαρίας τίγρη, η οποιοδήποτε άλλο είδος καρχαρία, το σίγουρο είναι ένα, ότι όποιος έκανε το λάθος να κολυμπήσει στα νερά του, η επομένη στάση, θα ήταν ο κάτω κόσμος.

καρχαρίες

*Γιώργος Μπίτζιος, Αρθρογράφος. Τεύχος 12o Rewild, Οκτώβριος 2022.

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *