Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Ελλάδα

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα, δηλώνουν απολιτίκ, ενώ άλλοι ξέρουν πολλοί καλά τον πολιτικό προσανατολισμό τους. Ποια είναι, όμως η μοίρα της ακροδεξιάς στην Ελλάδα;

Η ακροδεξιά

Η ιστορία του ακροδεξιού φαινομένου στην Ελλάδα ξεκινά τη δεκαετία του 1920. Οι οργανώσεις δραστηριοποιούνταν σε τοπικό επίπεδο, αλλά ουδέποτε απόκτησαν πανελλαδική σημασία. Αυτό που ένωνε τη λαϊκή δεξιά με αυτές τις οργανώσεις ήταν ο εθνικισμός και ο αντικομουνισμός. Την περίοδο της Χούντας, η ακροδεξιά ήταν η μεγαλύτερη δύναμη στην Ελλάδα.

Το μεγάλο ερώτημα στην ιστορία της ακροδεξιάς, είναι αν υπάρχουν στοιχεία συνέχειας της ελληνικής Ακροδεξιάς από την περίοδο πριν την κατάλυση της δημοκρατίας το 1967 έως σήμερα. Η μεταπολιτευτική Άκρα Δεξιά, παρά τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της και την παραμονή της στο πολιτικό περιθώριο, διέθετε εσωτερική δυναμική στις ρίζες της ελληνικής κοινωνίας. Ο ακροδεξιός χώρος ήταν εκλογικά αδύναμος, παρ’ όλα αυτά βρισκόταν πιο κοντά στο στόχο της εδραίωσης του στην κεντρική πολιτική σκηνή, απ’ όσο είχε εκτιμηθεί και τα κατάφερε με τη Χρύση Αυγή, όταν βγήκε τρίτο κόμμα στη Βουλή.

Η ίδια η Χρυσή Αυγή έχει κριθεί πλέον από τη Δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση, ενώ είχε ήδη καταρρεύσει εκλογικά, μένοντας εκτός Κοινοβουλίου από το καλοκαίρι του 2019, αλλά και εσωτερικά, έχοντας πολυδιασπαστεί μεταξύ της μητρικής οργάνωσης του Νίκου Μιχαλολιάκου και των απομιμήσεων της των μέχρι πρότινος υπαρχηγών της, Ιωάννη Λαγού και Ηλία Κασιδιάρη. Αλλά συγκοινωνούντα δοχεία αποτελούν και οι μικρές ναζιστικές και φασιστικές οργανώσεις που –σε αντίθεση με τη μητρική οργάνωση – που  ανήκουν στο παρακράτος και προσπαθούν να καλύψουν το κενό που άφησαν στο δρόμο τα Τάγματα Εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Ελλάδα

Γνωστά πρόσωπα της ακροδεξιάς

Όταν το 2000 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διέγραψε από τη ΝΔ τον Γιώργος Καρατζαφέρης, στις 14 Σεπτεμβρίου 2000 εξήγγειλε την ίδρυση του ΛΑΟΣ. Ιδρυτικό μέλος είναι και ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, ενώ το 2005 απορρόφησε και το «Ελληνικό Μέτωπο» του Μάκη Βορίδη. Στα προβεβλημένα στελέχη του είναι ως γνωστόν ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Θάνος Πλεύρης. Όλοι αυτοί έχουν βρει πολιτικό καταφύγιο, μετά την διάλυση του ΛΑΟΣ , στη ΝΔ του Αντώνη Σαμάρα και τώρα του Ελληνική Λύση, Κυριακού Μητσοτάκη. Αυτοί οι βουλευτές κρατάνε ζωντανή την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ.

Εξαίρεση αποτελεί ο Κυριάκος Βελόπουλος που ίδρυσε το δικό του κόμμα Ελληνική Λύση και έχει πάρει πολλούς ψηφοφόρους από τη Χρυσή Αυγή. Επίσης, δε γίνεται να μη μιλήσουμε για τον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο και την υποψηφία βουλευτή Αφροδίτη Λατινοπουλου. Μετά από ακραία φασιστικά ξεσπάσματα η ΝΔ τους διέγραψε από το κόμμα.

Εκπρόσωποι τις ακροδεξιάς  στην Ελλάδα κατά καιρούς υπήρξαν: Οι τάσεις στην ελληνική κοινωνία ΑΝΕΛ, Νέα Δεξιά, Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, Ελλήνων Συνέλευσις, Ιερός Λόχος 2012, Ομοσπονδία Πατριωτικών και Ορθόδοξων Σωματείων.

Ελλάδα

Σκάναρε και δες περισσότερα

Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *