Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΡΩΣΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το ΠΑΛΙO ΡΩΣΙΚO ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Θεσσαλονίκης, για όσους δεν περνούν συχνά από την οδό Αλ. Παπαναστασίου, ίσως παραμένει ακόμη άγνωστο. Ένα μεγαλοπρεπές διώροφο κτίριο, το οποίο σήμερα στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας.

Το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας που λειτουργεί ως περιφερειακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους

Το 1904 η ρωσική κυβέρνηση με εκπρόσωπό της τον Νικόλαο Χατζηλαζάρου αγόρασε την έκταση, με σκοπό την ανέγερση ενός νοσοκομείου. Το 1907, τρία χρόνια αργότερα το σχέδιο άρχισε να υλοποιείται. Τα εγκαίνια του νοσοκομείου έγιναν στις 31 Ιανουαρίου του 1910. Κτίστηκε προκειμένου να εξυπηρετεί κυρίως τη ρωσική κοινότητα της πόλης, αλλά δεχόταν ασθενείς και άλλων εθνικοτήτων.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την ανάγνωση του άρθρου


Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, το νοσοκομείο τάχθηκε υπό την εποπτεία του γαλλικού στρατού, ενώ η διεύθυνσή του παρέμεινε στους Ρώσους γιατρούς. Σταμάτησε να λειτουργεί μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία. Το κτίριο εγκαταλείφθηκε γρήγορα και μετατράπηκε σε νοσοκομείο για τους Έλληνες πρόσφυγες που επέστρεφαν από τη Ρωσία.

Το κτίριο σήμερα περιτειχίζεται από έναν αναλληματικό τοίχο

ΡΩΣΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ

Το 1939 μετατράπηκε σε Δημόσιο Μαιευτήριο όπου και λειτούργησε μέχρι το 1975. Το 1983 πλέον το εγκαταλελειμμένο -για ακόμη μία φορά- κτίριο ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο. Την επόμενη χρονιά παραδόθηκε για να στεγαστεί το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας. Οι εργασίες κράτησαν 10 χρόνια.

Η εξωτερική όψη του κτιρίου με τους έξι  κορινθιακούς ημικίονες

ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΡΚΙΣΣΩΦ

Τα σχέδια του νοσοκομείου ανήκουν στον αρχιτέκτονα Σ. Σέρκισσωφ. Εξωτερικά το κτίριο είναι διακοσμημένο με έξι κορινθιακούς ημικίονες, καθώς διαθέτει επιστύλιο με λευκά ανάγλυφα κοσμήματα. Στη μεγάλη πόρτα με τον ημικύκλιο φεγγίτη οδηγεί μια μαρμάρινη σκάλα.

Στο Ι.Α.Μ. βρίσκονται όλα τα έγγραφα της οθωμανικής διοίκησης που διασώθηκαν μετά την αποχώρηση των Τούρκων το 1912. Το αρχειακό υλικό που φυλάσσεται καλύπτει όλες σχεδόν τις κατηγορίες αρχείων της οθωμανικής  αλλά και της ελληνικής περιόδου. Επιπλέον, στον πρώτο όροφο  υπάρχει αναγνωστήριο, το οποίο είναι ανοιχτό στο κοινό.

Οι χώροι του αρχείου είναι ανοιχτοί στο κοινό, καθώς πραγματοποιούνται ξεναγήσεις

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

Φωτογραφίες:  Θανάσης Σκιαδόπουλος

Λέξεις: Γεωργία Γαϊδατζή

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *