Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

TO ΠΡΩΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Με το πρώτο παγωτό του χρόνου, σηματοδοτείται και επίσημα η έναρξη του καλοκαιριού, σε κάθε παιδικό και  ενήλικο μυαλό. Μαζί με το πρώτο παγωτό, πλησιάζει και το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα και παλαιότερα, το να φας το πρώτο σου παγωτό, σήμαινε το τέλος μιας μαθητικής εποχής. Τα σχολεία έκλειναν και τη θέση των καθημερινών υποχρεώσεων έπαιρναν η ξεγνοιασιά και η ελευθερία.

Τα μετρούσαν τα παγωτά κάποτε και με ανυπομονησία και συναγωνισμό, στην έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς, έβγαινε ο νικητής. Κάθε παγωτό και μια καλοκαιρινή εμπειρία και αυτό, μόνο κάποιος που το έχει βιώσει, μπορεί να το καταλάβει πλήρως.

Σήμερα, τα πράγματα, όπως είναι λογικό, έχουν αλλάξει. Τα ζαχαροπλαστεία έχουν πληθύνει και θα βρεις παγωτό ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα. Δεν ήταν, όμως, πάντα έτσι.

 

 

Η υπόθεση Παγωτό στην Ελλάδα δεν είναι τόσο απλή όσο φαντάζεστε!

Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, το πρώτο παγωτό στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, παρασκευάστηκε το 1835, όταν η σύζυγος του Βαυαρού αντιβασιλέα Ιωσήφ Λουδοβίκου, Κόμη του Άρμανσπεργκ, ανέθεσε σε ένα ζαχαροπλάστη ονόματι Κάλβος, να φτιάξει κάποιο γλύκισμα για τους καλεσμένους μιας δεξίωσής της.

Ο τελευταίος, προφανώς παρασυρμένος από τη φιλοδοξία του, της πρότεινε να φτιάξει παγωτό. Το παγωτό ήταν ήδη διαδεδομένο στην Ευρώπη και μάλιστα φημολογείται ότι το παγωτό είχε τις ρίζες του, ήδη, αρκετά χρόνια πίσω, στην εποχή του Μεγάλου Αλέξανδρου. Στην οικία του πρωθυπουργικού ζεύγους, λοιπόν, ο αρκετά φιλόδοξος, για τα δεδομένα της εποχής, ζαχαροπλάστης, έφτιαξε και σέρβιρε το παγωτό του. Οι καλεσμένοι αρχικά ενθουσιάστηκαν, αλλά μετά έπαθαν όλοι τροφική δηλητηρίαση, εξαιτίας των χημικών χρωμάτων που ο Κάλβος είχε χρησιμοποιήσει. H φήμη του παγωτού, ωστόσο, κατά κάποιον τρόπο αποκαταστάθηκε γύρω στο 1841, όταν στο καφενείο που διατηρούσε ο ζαχαροπλάστης Καρδαμάνης, μεταξύ των οδών Αιόλου και Αγίου Μάρκου, στην Αθήνα, ουσιαστικά ξεκίνησε να πωλείται, ενώ στην εξάπλωσή του βοήθησαν και αρκετοί Επτανήσιοι, που από τη δεκαετία του 1850 και έπειτα, είχαν μάθει από τους Ιταλούς την τέχνη και τη μετέφεραν και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η Ιταλία, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να φημίζεται για τα παγωτά της και τις ιδιαίτερες γεύσεις τους.

 

 

Η Πραγματική Επανάσταση του Παγωτού στην Ελλάδα

Η πραγματική, όμως, επανάσταση του παγωτού στην Ελλάδα έγινε όταν, το 1936, άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο που παρασκεύαζε τυποποιημένο παγωτό, αυτό της ΕΒΓΑ (υπάρχουν βέβαια και αναφορές πως η πρώτη γαλακτοβιομηχανία που ασχολήθηκε με το θέμα, άνοιξε το 1934, στον Βοτανικό), ενώ η μεγάλη επιτυχία του παγωτού, ήταν η ευρεσιτεχνία που άκουγε στο όνομα “παγωτό ξυλάκι”. Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι οι παγωτατζήδες που έβγαιναν με το τροχήλατο καροτσάκι, αρχικά αποκαλούνταν “εβγατζήδες”.

Σήμερα, οι παγωτατζήδες αυτοί έχουν εξαφανιστεί και αν τους συναντήσεις πουθενά τυχαία, τότε είσαι από τους τυχερούς! Ακολούθησαν, φυσικά, αργότερα κι άλλες βιομηχανίες με εξειδίκευση στο τυποποιημένο παγωτό, όπως η περίφημη Άστυ, ενώ επωνυμίες όπως οι Κρι Κρι, Βόρειος Πόλος, Κρόνος, Όλυμπος, Ταΰγετος και Άσσος, έκαναν, λίγο αργότερα, την εμφάνισή τους με παγωτά κρέμα και κασάτα.

 

 

Το Παγωτό στο σήμερα

Οι δεκαετίες πέρασαν και παγωτά όπως το πολύ γνωστό “Σικάγο” έκαναν την εμφάνισή τους και στην ελληνική αγορά, πριν έρθουν τα ’80s και ανάμεσα σε πολλά άλλα, καθιερώθηκαν και τα τυποποιημένα παγωτά, σχεδόν όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Ποιος, άλλωστε, δεν είχε φάει το Κοκταίηλ, που αρχικά λεγόταν Rocket ή τον πύραυλο Texas, που διαφήμιζε ο Χάρρυ Κλυνν ή ακόμα και το άκρως επιτυχημένο, στο νεανικό κοινό των ’90s, Laky Cup; Βέβαια, αυτά δεν ήταν αρκετά για να κρατήσουν το κοινό και έτσι το gelato, το ιταλικό δηλαδή παγωτό, που μαζί με το αμερικανικού τύπου είναι εκείνα που κυριαρχούν σε ολόκληρη την ελληνική αγορά, μπήκε μέσω των τζελατεριών και αυτό στη ζωή μας, όπως και τα  παρακλάδια του, δηλαδή το frozen yogurt, που έκανε μια μικρή έκρηξη, αλλά “ηρέμησε” σχετικά γρήγορα, καθώς δεν βρήκε θερμούς υποστηρικτές.

Εσύ, ποιο παγωτό προτιμάς, αλλά και με ποιο παγωτό μετράς το καλοκαίρι σου;

 

 

Ίλια Μπανταβάνη, Δημοσιογράφος.

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *