Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΤΡΕΙΣ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι ΘΗΣΑΥΡΟΙ της Αιγύπτου είναι πολλοί. Λογικό. Η Αίγυπτος συγκαταλέγεται στους πιο λαμπρούς πολιτισμούς που υπήρξαν. Μάλιστα, στα τέλη Οκτωβρίου του 2016, η Αίγυπτος παρουσίασε ένα πρόγραμμα, που στόχευε στην εξιχνίαση των μυστικών των πυραμίδων.

Επιδιώκεται κυρίως να ανακαλυφθούν μυστικοί θάλαμοι σε τέσσερα απ’ αυτά τα φαραωνικά μνημεία και να ξεκαθαριστεί το μυστήριο που περιβάλλει την κατασκευή τους. Όμως αυτό είναι ένα άλλο θέμα, κάτι που θα αναλυθεί μελλοντικά. Προς το παρόν, σας παραθέτουμε κάποιους από τους θησαυρούς της Αιγύπτου.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την ανάγνωση του άρθρου

Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΤΥΜΒΟΣ ΤΗΣ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑΣ

Στην Αλεξάνδρεια βρέθηκε πριν λίγα χρόνια ο χαμένος τάφος της Κλεοπάτρας και του Αντώνιου. Πρόκειται για τον χαμένο τάφο της Κλεοπάτρας Ζ’, φιλοπάτωρ της τελευταίας βασίλισσας των Πτολεμαίων, με τον θάνατο της οποίας έκλεισε η ελληνιστική περίοδος στην αρχαία Αίγυπτο.

Ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος, Ζάχι Χαουάς, δήλωσε το εξής:

«Ο χαμένος από καιρό τάφος του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας θα αποκαλυφθεί. Το ταφικό σημείο υπολογίστηκε τελικά ότι βρίσκεται στην περιοχή Ταποσίρις Μάγκνα, σε απόσταση 30 χλμ. από την Αλεξάνδρεια». «Ελπίζω να βρω σύντομα τον τάφο του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας. Πιστεύω ότι είναι θαμμένοι στον ίδιο τάφο. Είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να ανακαλύψουμε την ακριβή τοποθεσία του. Είμαστε στο σωστό δρόμο. Γνωρίζουμε που πρέπει να σκάψουμε», συμπλήρωσε.

ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΟΝ

Επί αιώνες, τυμβωρύχοι και αρχαιολόγοι προσπάθησαν να αποσπάσουν τους κρυμμένους θησαυρούς των τάφων των Φαραώ.

Έπειτα, στις 26 Νοεμβρίου 1922, ο Χάουαρντ Κάρτερ και ο λόρδος Κάρναρβον ανακάλυψαν τον τάφο του Τουταγχαμόν. Σήμερα, και τα 5.398 αντικείμενα συγκεντρώνονται μαζί για πρώτη φορά από την ανακάλυψή τους.

Η ΑΡΧΑΙΑ ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΕΑ PSAMTIK

Η σαρκοφάγος του ιερέα Psamtik, που ήταν «ο γιός του Pediosir», ανακαλύφθηκε πριν λίγο καιρό στην περιοχή της Σακκάρα, από την αρχαιολογική αποστολή του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.

Είναι διακοσμημένη με ένα μεγάλο κολιέ που τελειώνει στο κεφάλι ενός γερακιού, με τη θεά του ουρανού «Nut» να εμφανίζεται και να ανοίγει τα δυο της φτερά. Αυτά ονομάζονται «Maat» και συμβολίζουν τη θεά της αλήθειας και της δικαιοσύνης.

Γύρω από τις πλευρές του υπάρχουν δύο σειρές θεών «Was» που κρατούν ένα σκήπτρο της θεάς. Στο κάτω μέρος του φέρετρου, δύο φιγούρες του θεού της μετά θάνατον ζωής «Anubis» στέκονται μπροστά σε έναν νεκρό.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

Μαρία Γερμαντζίδου, Δημοσιογράφος

 

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *