Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Βάραγγοι

ΒΥΖΑΝΤΙΟ: ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΒΑΡΑΓΓΟΙ;

Από τη βυζαντινή περίοδο έως σήμερα αρκετοί είχαν σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Κάποια ονόματα είναι γνωστά, ενώ κάποια άλλα δεν τα έχουμε ακούσει πάρα πολύ. Ένα από αυτά, λοιπόν, είναι οι Βάραγγοι. Λίγοι ξέρουν την ύπαρξή τους, ενώ κάποιοι που τους έχουν ακούσει, δεν γνωρίζουν τι είναι. Το ερώτημα που προκύπτει άρα είναι, ποιοι ήταν οι Βάραγγοι και τι έκαναν;

Στην ουσία, ήταν Βίκινγκς που αποφάσισαν να μετακινηθούν ανατολικά. Κάποιες φορές έκαναν επιδρομές σε βυζαντινά εδάφη, ενώ άλλες συμμαχούσαν με Βυζαντινούς αυτοκράτορες, χρησιμοποιώντας τους για προσωπική φρουρά. Ο λόγος που προτιμούσαν τους Βαράγγους για προσωπική φρουρά, ήταν ότι οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες δεν είχαν σε εμπιστοσύνη τους δικούς τους.

Βάραγγοι

Το όνομά τους, το πήραν από τους Βυζαντινούς και ανατολικούς Σλάβους. Ο χαρακτήρας τους, αρχικά ήταν καθαρά πολεμικός. Κατοικούσαν στην σημερινή Δανία και Σουηδία, και είχαν σκοπό να μετακινηθούν ανατολικά και νοτιοανατολικά, για να ιδρύσουν δικές τους πόλεις.

Βάραγγοι

Η πρώτη φορά που ακούσαμε για αυτούς, ήταν τον 8ο αιώνα μ.Χ., όταν δηλαδή ξεκίνησαν να μετακινούνται πιο μέσα στην Ευρώπη. Τότε ξεκίνησαν να κυριαρχούν το μέρος που σήμερα βρίσκεται η Ρωσία. Παράλληλα, είχαν ξεκινήσει να έχουν επαφές με το Βυζάντιο. Τότε ήταν που άρχισε αυτή η σχέση αγάπης-μίσους, μεταξύ των δυο.

Βάραγγοι

Πρώτη φορά που οι Βάραγγοι μπλέχτηκαν με τους Βυζαντινούς, ήταν το 839 όπου είχαν χρέη μισθοφόρου. Παρόλα αυτά, από το 860 μέχρι το 1043, καταγράφηκαν επτά εκστρατείες στην Κωνσταντινούπολη. Πάντα όμως νικητές ήταν οι Βυζαντινοί, διότι είχαν πιο δυνατό στρατό και φυσικά είχαν στην κατοχή το υγρό πυρ.

Όπως καταλαβαίνουμε, παρότι ξεκίνησαν έχοντας καλές σχέσεις μεταξύ τους, στην συνέχεια αποφάσισαν να τους κάνουν επιθέσεις συνεχόμενα. Παρότι όμως γινόταν συνεχόμενα αυτά, οι Βυζαντινοί τους εμπιστευόντουσαν παραπάνω από τους δικούς τους για φρουρά. Αυτή η περίεργη σχέση, έμεινε στην ιστορία και κράτησε μέχρι τον 12ο αιώνα.

 

Σκάναρε και δες περισσότερα

Δημήτρης Κωνσταντάκης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *