Ήμουν μόλις 10 ετών, θυμάμαι, όταν για πρώτη φορά άκουσα να μου λέει κάποιος ότι είναι χορτοφάγος. Μα καλά, σκεφτόμουν από μέσα μου, τι τρώει αυτός ο άνθρωπος, μόνα χόρτα; Αναρωτιόμουν και δεν ρωτούσα κανέναν, ώσπου ξαφνικά, το θέμα της χορτοφαγίας άρχισε να παίζει παντού. Στην τηλεόραση, στο σχολείο, σε συζητήσεις… Πολλές φορές μου συμβαίνει αυτό, να σκέφτομαι δηλαδή κάτι και να εμφανίζεται μπροστά μου η απάντηση, ως δια μαγείας ένα πράγμα.
Η χορτοφαγία, όμως, αν δεν το γνωρίζετε, είναι στενά συνδεδεμένη με αρκετές θρησκείες και πολιτισμούς και έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Πλέον, άρχισε να γίνεται και τάση της σύγχρονης εποχής. Σήμερα, σχεδόν στις περισσότερες ηπείρους του πλανήτη μας, η χορτοφαγία αποτελεί θεσμό, ο οποίος υιοθετείται από αρκετούς, πιστούς ακόλουθους.
Τι ακριβώς, όμως, είναι η χορτοφαγία;
Με απλά λόγια, χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέατος, συμπεριλαμβανομένου του βοδινού, των πουλερικών, των ψαριών αλλά και των υποπροϊόντων τους, όπως το γάλα και τα αυγά, το λαρδί, το ζωικό λίπος, η ζελατίνη και η κωχενίλλη, καθώς και οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο τα περιέχει.
Οι κατηγορίες της χορτοφαγίας
Ο ορισμός των παραπάνω αφορά καθαρά και μόνο τους απλούς χορτοφάγους. Εννοείται βέβαια πως υπάρχουν και υποκατηγορίες της χορτοφαγίας, τις οποίες, πιθανότατα, όσοι δεν είστε χορτοφάγοι, μπορεί και να μη γνωρίζετε.
Αρχικά, έχουμε τους γάλακτο-χορτοφάγους , οι οποίοι καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, υπάρχουν οι αυστηροί χορτοφάγοι ή αλλιώς Vegans. Vegans, ονομάζονται οι χορτοφάγοι που αποκλείουν από την διατροφή τους τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, το μέλι και οποιαδήποτε άλλα τρόφιμα περιέχουν αυτά ή άλλα ζωικά προϊόντα και παράγωγα. Μία ακόμα ομάδα είναι και οι αυγό-χορτοφάγοι, στην οποία προφανώς ανήκουν τα άτομα που τρώνε αυγά και κατ’ επέκταση τα προϊόντα που τα εμπεριέχουν στη σύστασή τους. Αντίστοιχα, υπάρχει και ομάδα χορτοφάγων που ονομάζονται θαλασσινό-πουλερικό-χορτοφάγοι. Εκτός από τις παραπάνω κατηγορίες χορτοφαγίας, υπάρχουν και οι εύκαμπτοι-χορτοφάγοι, όσοι δηλαδή ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, περιστασιακά όμως τρώνε και κρέας.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι αυστηροί χορτοφάγοι, που είναι γνωστοί και ως vegans, όχι μόνο δεν τρώνε κρέας και παράγωγά του, αλλά επιπλέον, δε φοράνε γούνες, δέρματα ζώων, υφάσματα από μαλλί και δεν χρησιμοποιούν προϊόντα που σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής τους δοκιμάζονται σε ζώα.
Οι περισσότερες περιπτώσεις χορτοφαγίας είναι καθαρά και μόνο από προσωπική επιλογή – έτσι τουλάχιστον έχουν δείξει οι έρευνες έως τώρα. Υπάρχουν όμως και κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι για λόγους υγείας ή διατροφικών και αλλεργικών δυσκολιών, υποχρεούνται να μετατρέψουν ή να προσαρμόσουν τη διατροφή τους στη χορτοφαγία.
Χορτοφάγοι και η επιρροή τους στην κοινωνία
Ολοκληρώνοντας, θα ήταν σημαντικό να διευκρινίσουμε πως η χορτοφαγία είναι διαδεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο και η επιρροή της στην κοινωνία είναι τεράστια. Τα κίνητρα των χορτοφάγων είναι πολλά και περιλαμβάνουν πολιτικά, θρησκευτικά, ηθικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι περισσότεροι χορτοφάγοι χρησιμοποιούν ως μότο τους την φράση : “Τρώω για να ζήσω, δεν ζω για να τρώω!”. Σε κάθε περίπτωση, αποτελούν μια κοινωνική ομάδα στο σύνολο του πλανήτη μας, επομένως αξίζουν τον σεβασμό μας, όπως μας τον δίνουν και αυτοί.
Ίλια Μπανταβάνη, Δημοσιογράφος