Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Όλοι γνωρίζουμε τι είναι το μπάσκετ. Κάποιοι ξέρουν περισσότερα και κάποιοι λιγότερα. Όπως σε όλα τα αθλήματα, έτσι και εδώ, υπάρχουν κανόνες. Κάποιοι, όμως, είναι λίγο διαφορετικοί ανά τον κόσμο, με τρανταχτό παράδειγμα αυτό της Βόρειας Κορέας.

Γενικά, η Βόρεια Κορέα δεν είναι μία χώρα που συμβαδίζει με τις υπόλοιπες στον τρόπο ζωής. Διοικείται από τον ανώτατο ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, λάτρη του μπάσκετ, όπως ήταν και ο πατέρας του, Κιμ Τζονγκ Ιλ. Έτσι, δεν θα μπορούσε να μη βάλει ένα χεράκι στους κανονισμούς του αθλήματος στη χώρα του. Οι αλλαγές πραγματοποιήθηκαν, ουσιαστικά, από τον πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν και στη συνέχεια, τροποποιήθηκαν από τον ίδιο.

Οι εξωπραγματικοί κανόνες στη Βόρεια Κορέα

Ένας από τους κανόνες που διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από αυτόν που ισχύει σε άλλες χώρες είναι ο κανόνας του καρφώματος. Ενώ στον υπόλοιπο κόσμο το κάρφωμα μετράει για 2 πόντους, στη Βόρεια Κορέα μετράει για 3 πόντους.


Άλλος ένας διαφορετικός κανόνας είναι ότι τα τρίποντα μετράνε για 4 πόντους, εάν ο παίκτης που σουτάρει βρίσκεται πίσω από τα 6,75 μέτρα και δεν έχει βρει με τη μπάλα στο στεφάνι.

Ακόμα, αν ένας παίκτης χάσει βολή, τότε από το συνολικό σκορ της ομάδας του αφαιρείται 1 πόντος – αρκετά επίπονος κανόνας, ειδικά για έναν παίκτη που μπορεί να είναι σε μια κακή μέρα και να πάρει στον ‘’λαιμό’’ του την ομάδα του.

Επίσης, τα σουτ που γίνονται στα τελευταία 3 δευτερόλεπτα του αγώνα μετράνε για 8 πόντους το καθένα. Σαν να λέμε έχουμε σκορ 81-87 και με μόλις ένα εύστοχο σουτ μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι μέσα σε μια στιγμή και ο χαμένος να είναι νικητής.


Τέλος, τα ματς μπορούν να λήξουν ισόπαλα, κάτι που δε συμβαίνει πουθενά αλλού, καθώς σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, εάν στην κανονική λήξη του αγώνα το σκορ βρίσκει τις δύο ομάδες ισόπαλες, τότε το παιχνίδι πάει σε παράταση των 5 λεπτών και σε περίπτωση δεύτερης ισοπαλίας, δίνεται κι άλλη πεντάλεπτη παράταση.

Με λίγες τροποποιήσεις σαν αυτές, εκτός από ένα πολύ διαφορετικό θέαμα, μπορείς να έχεις και ένα διαφορετικό αποτέλεσμα που θα κρίνεται κυριολεκτικά μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, με αφαιρέσεις και προσθήκες βαθμών. Αν και περίεργο για μας, θα ήταν σίγουρα πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε ένα παιχνίδι μπάσκετ από τη Βόρεια Κορέα.

 

Κατερίνα Χριστοδούλου, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *