Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΥΦΙΚΟΥ

Στην εποχή μας, τα περισσότερα κορίτσια ονειρεύονται έναν υπέροχο γάμο, με έναν όμορφο πρίγκιπα και με ένα κατάλευκο παραμυθένιο νυφικό. Όμως, μέχρι το 1840, το λευκό δεν ήταν το χρώμα του νυφικού. Για πολλές δεκαετίες θεωρούταν το παραδοσιακό χρώμα του πένθους, πράγμα που σήμαινε ότι ήταν εντελώς ακατάλληλο για ένα τόσο σημαντικό γεγονός, όπως ο γάμος. Μέχρι το 1840, λοιπόν, οι νύφες φορούσαν νυφικά σε έντονα χρώματα που συμβόλιζαν την ευτυχία τους.

ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΝΥΦΙΚΟ…

Ο κύριος λόγος για τον οποίο το λευκό θεωρείται πλέον παραδοσιακό χρώμα για το νυφικό φόρεμα, είναι ένας βασιλικός γάμος του 19ου αιώνα. Το 1840, η βασίλισσα Βικτώρια παντρεύτηκε τον Αλβέρτο του Σαξ – Κόμπουρκ, με ένα πλούσιο λευκό φόρεμα με ούρα μήκους 5,5 μέτρων. Οι φωτογραφίες του γάμου τους δημοσιεύτηκαν στον Τύπο και είχαν σημαντικό αντίκτυπο στα γούστα και τις προτιμήσεις πολλών γυναικών. Έτσι, παρόλο που πολλά κορίτσια συνέχισαν να παντρεύονται φορώντας νυφικά σε έντονα χρώματα, η τάση προς το λευκό άρχισε να κερδίζει δυναμικά….

Το νυφικό της βασίλισσας Βικτώρια όπως εκθέτεται ακόμα και σήμερα

Στη βικτωριανή εποχή, ένα λευκό φόρεμα θεωρούταν σύμβολο κύρους, καθώς τα λευκά ρούχα ήταν σχεδόν αδύνατο να καθαριστούν. Επομένως, αν η νύφη επέλεγε αυτό το χρώμα για το νυφικό της, αυτό σήμαινε ότι ήταν από πλούσια και ευκατάστατη οικογένεια.

Ωστόσο, με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η κατάσταση άλλαξε, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης στην Ευρώπη ήταν καταστροφικές. Τα νυφικά έγιναν πολύ πιο απλά και πιο κοντά σε μήκος αυτή την εποχή. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλές γυναίκες προτιμούσαν απλά λευκά νυφικά τα οποία, στη συνέχεια, έβαφαν (για παράδειγμα μπλε ή πράσινο χρώμα) για να μπορούν να τα φορούν και μετά τον γάμο τους.

… ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Ένα από τα σχέδια της σειράς νυφικών από τον οίκο Coco Chanel της δεκαετίας του 1920

Αν και η βασίλισσα Βικτώρια ήταν η «ιδρυτής» της μόδας για το λευκό χρώμα στα νυφικά, αυτή η μόδα μετατράπηκε σε παράδοση τη δεκαετία του 1920, όταν η Coco Chanel, στην κολεξιόν της, παρουσίασε το διάσημο κοντό λευκό νυφικό. Καθώς η μεταπολεμική περίοδος ήταν μια εποχή ευημερίας για τον δυτικό πολιτισμό, τα νυφικά γίνονταν όλο και πιο εκλεπτυσμένα, με το μετάξι, το σατέν και τη δαντέλα να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή υφάσματα για τη δημιουργία νυφικών και να παράγονται, πλέον, σε μεγάλες ποσότητες. Η μεγάλη αλλαγή στη μόδα του γάμου έγινε εκείνη την εποχή, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το λευκό χρώμα θεωρήθηκε επίσημο, συμβολίζοντας την αγνότητα και την τρυφερότητα.

Η ΝΕΑ ΜΟΔΑ

Οι νύφες του 21ου αιώνα δε φορούν πάντα λευκά νυφικά. Συχνά προτιμούν κρεμ ή ιβουάρ αποχρώσεις. Όσο για το σχήμα και το στυλ, δεν υπάρχει όριο στη μόδα του γάμου πλέον! Το σημερινό νυφικό μπορεί να είναι κοντό, μακρύ, πλήρως κεντημένο ή εντελώς απλό. Όποιο χρώμα ή στυλ και αν επιλέξετε για το νυφικό σας, το κυριότερο είναι να σας δίνει ευχαρίστηση και να αντανακλά την προσωπικότητά σας!

Ελίδου Νόνη, Στυλίστρια / Ενδυματολόγος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *