Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας, στην Αρκαδία, αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα του νομού. Τα 17 δέντρα στη σκεπή του ναού, είναι ένα θέαμα που κόβει την ανάσα και δημιουργεί την αίσθηση πως από εκεί, ίσως να μην πέρασε μόνο η μητέρα φύση, αλλά και ο πατέρας θεός. Πρόκειται για ένα θρησκευτικό σημείο, το οποίο προσελκύει χιλιάδες ανθρώπους από όλα τα μέρη της Ελλάδος.
ΠΟΤΕ ΧΤΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ
Η εκκλησία κτίστηκε μεταξύ του 1050-1100, προς τιμήν της οσιομάρτυρος Θεοδώρας. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάστα της Μεγαλόπολης, σε μια κατάφυτη ειδυλλιακή ρεματιά με πυκνό δάσος από θεόρατες βελανιδιές. Η οδική πρόσβαση γίνεται από το Ίσαρι, μετά από μια πανέμορφη κατηφορική διαδρομή, μισής ώρας περίπου. Το παράξενο που συμβαίνει με την εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας, είναι ότι δεκαεφτά, πελώρια δένδρα βρίσκονται φυτρωμένα πάνω στη στέγη της ενώ, από τα θεμέλιά της, αναβλύζουν τα νερά ενός κεφαλαριού. Το φαινόμενο αυτό έχει κάποια εξήγηση και αυτή πρέπει να οφείλεται στο ότι η εκκλησία είναι πέτρινη και θολωτή, με αρκετή περιεκτικότητα σε χώμα. Σε αυτό το λίγο χώμα φύτρωσε, αρχικά, ένα πουρνάρι που σιγά-σιγά μεγάλωσε και έριξε και τους δικούς του καρπούς. Έτσι, πάνω στην οροφή της εκκλησίας φύτρωσαν αρκετά πουρνάρια, σφεντάμια και κοκορεβιθιές, που η λαϊκή παράδοση το απέδωσε σε θαύμα.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Σύμφωνα πάντως και με την παράδοση, η Οσιομάρτυρας μαρτύρησε για την πίστη της και εκτελέστηκε, ακριβώς στο σημείο που βρίσκεται ο ναός, από τους διώκτες της. Λίγο πριν εκτελεστεί, προσευχήθηκε: “…Κάνε Κύριε στο μνήμα μου να φυτρώσουν δέντρα που να μαρτυρούν την προστασία σου στην αγνότητά μου. Και το αίμα μου να γίνει νερό και να ποτίζει. Αμήν”. Έτσι, μετά το θάνατό της, δεκαεπτά δένδρα που αντέχουν σε κάθε άνεμο, σε κάθε καταιγίδα και φυσική καταστροφή, φύτρωσαν από θαύμα γύρω από τον ναό. Η εκκλησία προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές και επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο και γιορτάζει με πανηγυρικές δοξασίες στις 11 Σεπτεμβρίου.
Ίλια Μπανταβάνη, Δημοσιογράφος.