Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τα σύγχρονα ταξιδιωτικά μέσα μεταφοράς, είναι σχεδόν αδύνατον να φανταστεί κανείς μέρη που να μην είναι προσβάσιμα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα τοπία στον κόσμο τα οποία, ακόμη και σήμερα, παραμένουν αποκομμένα, για διάφορους λόγους. Μέρη όπως μυστικές στρατιωτικές βάσεις, απαγορευμένα νησιά, εύθραυστα φυσικά ορόσημα και περιοχές που έχουν κλείσει λόγω παραφυσικών δραστηριοτήτων, είναι εκτός πρόσβασης για τους ανθρώπους.
Παρακάτω, αναφέρονται πέντε από αυτά τα απαγορευμένα, για τον απλό πολίτη, μέρη, τα οποία αναζωπυρώνουν την ανθρώπινη περιέργεια.
Area 51, ΗΠΑ
Η Περιοχή 51 είναι, ίσως, ο πιο διάσημος απαγορευμένος τόπος στον κόσμο. Το μυστήριο που περιβάλλει την Περιοχή 51 έχει γίνει αντικείμενο πολλών ταινιών και οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την απαγορευμένη περιοχή είναι απίστευτα δημοφιλείς. Η περιοχή, κρυμμένη στην απομονωμένη Νεβάδα, ήταν εντελώς άγνωστη μέχρι που ήρθε στο φως μετά από διαρροή εγγράφων- η CIA επιβεβαίωσε την ύπαρξή της το 2013.
Η γενική συναίνεση είναι ότι πρόκειται για μια βάση που χρησιμοποιήθηκε για τη δοκιμή αεροσκαφών και όπλων για τον αμερικανικό στρατό, αλλά τα γεγονότα δεν έχουν επιβεβαιωθεί, καθώς απαγορεύονται αυστηρά. Υπάρχει, επίσης, μια θεωρία πως έχει χρησιμοποιηθεί για εξωγήινη έρευνα, η οποία υποστηρίχθηκε περαιτέρω, όταν ένας Αμερικανός επιστήμονας με το όνομα Μπομπ Λάζαρ δημοσιοποίησε τις εμπειρίες του από την εργασία του στην απαγορευμένη περιοχή.
Παγκόσμια τράπεζα σπόρων Σβάλμπαρντ, Νορβηγία
Στο νησί Σπιτσμπέργκεν, στα μισά του δρόμου μεταξύ της ηπειρωτικής Νορβηγίας και του Βόρειου Πόλου, είναι χαραγμένο στην πλαγιά ενός βουνού, ένα από τα ασφαλέστερα και πιο παράνομα μέρη της Γης. Είναι το παγκόσμιο θησαυροφυλάκιο σπόρων του Σβάλμπαρντ. Φιλοξενώντας πάνω από 960 χιλιάδες σπόρους από χώρες όλου του κόσμου, το θησαυροφυλάκιο θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα μέρη για την προστασία των σπόρων και των ειδών χλωρίδας.
Οι σπόροι μπορούν να εξαχθούν, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο απειληθεί η ανθρωπότητα με τον αφανισμό της παγκόσμιας καλλιέργειας . Η είσοδος είναι περιορισμένη αποκλειστικά στους εργαζομένους. Είναι ασφαλισμένο με διάφορες πόρτες και χαρακτηριστικά ασφαλείας. Μάλιστα, είναι προσβάσιμο μόνο με αεροσκάφος ή snowmobile.
Νησί Βόρειο Σέντινελ, Ινδία
Το νησί Βόρειο Σέντινελ στο κόλπο της Βεγγάλης, αποτελεί μέρος της αλυσίδας Ανταμάν και η επίσκεψή του είναι αυστηρά απαγορευμένη από το ινδικό κράτος. Εκεί κατοικεί η φυλή των Σεντινελέζων. Οι άνθρωποι που κατοικούν στο νησί, συχνά επιλέγουν να είναι βίαιοι για να διατηρήσουν την απομόνωσή τους.
Η φυλή των Σεντινελέζων κατοικεί στο νησί για περισσότερα από 50.000 χρόνια και έχει παραμείνει αναλλοίωτη από την ανθρώπινη εξέλιξη, σύμφωνα με την προστασία που παρέχει η ινδική κυβέρνηση. Η απαγόρευση επίσκεψης του νησιού οφείλεται και στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο.
Νησί Σούρτσεϊ, Ισλανδία
Το Σούρτσεϊ είναι ένα μικρό νησί που βρίσκεται σε ένα αρχιπέλαγος, στη νότια ακτή της Ισλανδίας. Δημιουργήθηκε ως συνέπεια μιας ηφαιστειακής έκρηξης που συνεχίστηκε για τέσσερα χρόνια. Το Σούρτσεϊ είναι, επίσης, παγκοσμίως γνωστό ως το νεότερο νησί στον πλανήτη.
Αυτή τη στιγμή, επιτρέπει μόνο σε λίγους επιστήμονες και γεωλόγους να περιηγηθούν στα εδάφη του. Αυτό το απόρρητο μέρος απαγορεύει εντελώς την είσοδο στους τουρίστες, πιστεύοντας πως η ανθρώπινη διείσδυση θα διαταράξει την οικολογική ακολουθία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί επί του παρόντος.
Νησί Ποβέλια, Ιταλία
Η Ποβέλια είναι, ίσως, ο πιο μυστικός προορισμός της Ιταλίας. Το νησί, βρίσκεται λιγότερο από μισό μίλι έξω από τη Βενετία και λέγεται ότι είναι το πιο στοιχειωμένο μέρος στη γη. Κάποτε, χρησιμοποιήθηκε ως σταθμός καραντίνας για την πανούκλα και σύμφωνα με πληροφορίες, φιλοξένησε πάνω από 160 χιλιάδες μολυσμένα άτομα.
Φήμες λένε ότι το χώμα στη Ποβέλια αποτελείται κατά 50% περίπου από ανθρώπινα υπολείμματα και το 1922, άνοιξε ένα ψυχιατρείο στο νησί, με τους μύθους να υποστηρίζουν ότι οι γιατροί βασάνιζαν και έκαναν κακό στους άρρωστους κατοίκους. Το νησί Ποβέλια είναι, πλέον, παράνομο για να το επισκεφθεί κανείς και παραμένει απαγορευμένο.
Γιάννης Μίτσεφ, Αρθρογράφος