Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Δεν είναι απλά μία ομάδα, είναι ιστορία, είναι τρόπος ζωής, είναι κληρονομιά. Μια ομάδα δεν είναι μόνο οι παίκτες της, ο πρόεδρος και οι οπαδοί της, αλλά είναι και η ιστορία που κουβαλάει μαζί της. Πως δημιουργήθηκε; Τι αντιπροσωπεύει;

 

Πανιώνιος – Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης

Το 1890, στη Σμύρνη, ιδρύθηκε ο σύλλογος ”ΟΡΦΕΥΣ”, με σκοπό την καλλιέργεια της μουσικής και της σωματικής αγωγής των μελών της. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1893, τα μέλη του συλλόγου αποφασίζουν να ιδρύσουν έναν νέο σύλλογο με το όνομα ”ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ”, που να ασχολείται  κυρίως με τον αθλητισμό για την ανάπτυξη του γυμναστικού αθλήματος. Ξεκινούν να διοργανώνουν αγώνες που τους ονόμασαν ‘Δημόσιους”, όμως οι δημοσιογράφοι της πόλης τους έλεγαν ”Πανιώνιους”.

Το 1913, ο Πανιώνιος δημιούργησε για πρώτη φορά ομάδα πετοσφαίρισης στον ελλαδικό χώρο ενώ, το 1919, έφτιαξε ομάδες μπάσκετ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οργάνωσε πρωτάθλημα στη Σμύρνη. Με την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, ο Π.Γ.Σ.Σ. μεταφέρεται στην Αττική, όπου του παραχωρήθηκε ένα μέρος των αποδυτηρίων του Παναθηναϊκού σταδίου. Έτσι, αρχίζει η ανασυγκρότηση του συλλόγου και η ομάδα κάνει την πρώτη της εμφάνιση στο Γ’ πρωτάθλημα Αθηνών, απέναντι στον Παναθηναϊκό. Το 1925, εισηγείται την καθιέρωση του γυναικείου αθλητισμού και δύο χρόνια αργότερα πραγματοποιούνται οι πρώτοι αγώνες γυναικών. Το 1949, η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει την ομάδα για την προσφορά της στην ελληνική γυμναστική παιδεία.

 

 Παρτιζάν Βελιγραδίου

Η ομάδα της Παρτιζάν ιδρύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1945, ως ποδοσφαιρικό τμήμα του Κεντρικού Οίκου του Γιουγκοσλαβικού στρατού και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν των παρτιζάνων του κουμμουνιστικού στρατιωτικού σχηματισμού, που πολέμησε κατά του φασισμού στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Στην αρχή διοικούταν από τους νέους αξιωματικούς του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού στρατού και βετεράνους του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Μετά τον Β’ Π.Π. δε διεξάγονταν οργανωμένοι αγώνες, όμως η Παρτιζάν έπαιζε φιλικά παιχνίδια εντός και εκτός συνόρων. Η πρώτη της διεθνής συμμετοχή ήταν στις 6 Δεκεμβρίου 1945 με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στο Βελιγράδι. Οι Παρτιζάνοι κουβαλούν τα παρατσούκλια Grobari, που σημαίνει νεκροθάφτες, λόγω των ιδρυτών της και Rnobeli, που σημαίνει μαυρόασπρος, λόγω των χρωμάτων τους.

 

Απόλλων Καλαμαριάς

Ο Απόλλων Καλαμαριάς ιδρύθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 1926, στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, από Πόντιους πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους και επέζησαν από την αξέχαστη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, την περίοδο 1914-1923. Η αρχική ιδέα ήταν η διατήρηση και η διάδοση της πλούσιας μουσικής παράδοσης των Ποντίων. Για έμβλημα της ομάδας διάλεξαν την κεφαλή του  Απόλλωνα, που ήταν ο Θεός της μουσικής στην Αρχαία Ελλάδα.

Τα χρώματα που επέλεξαν ήταν το μαύρο, για να δηλώσουν το πένθος της τραγωδίας που έζησαν και το κόκκινο, για το αίμα των ανθρώπων που έχασαν. Αργότερα, τα μέλη του συλλόγου ξεκίνησαν θεατρικά και αθλητικά τμήματα. Το 1927, μπαίνει στην δύναμη των ποδοσφαιρικών σωματείων Μακεδονίας και συμμετέχει για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα Γ’ Θεσσαλονίκης. Την πρώτη του εμφάνιση στην Α’ κατηγορία του πρωταθλήματος έκανε στις 25 Οκτωβρίου 1959.

 

ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ ή αλλιώς Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών, ιδρύθηκε στις 20 Απριλίου 1926, στην Θεσσαλονίκη, από μια παρέα Κωνσταντινουπολιτών. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, πολλοί Κωνσταντινουπολίτες μετοίκησαν στην Θεσσαλονίκη. Σιγά σιγά, ενσωματώθηκαν στη ζωή της πόλης. Στο σύνολο, 34 άτομα υπέγραψαν το καταστατικό για την ίδρυση του ΠΑΟΚ στις 30 Μαρτίου 1926 και έπειτα, στις 20 Απριλίου, ο ΠΑΟΚ αναγνωρίζεται και επίσημα από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Μόλις δύο μήνες μετά, ξεκίνησε να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. Τα χρώματα της ομάδας ήταν το μαύρο και το άσπρο. Μαύρο για το πένθος και άσπρο για την ελπίδα. Το πρώτο έμβλημα της ομάδας ήταν ένα πέταλο με ένα τετράφυλλο τριφύλλι ενώ, έπειτα, άλλαξε και επιλέχθηκε ο δικέφαλος αετός – σύμβολο του Βυζαντίου που αναδεικνύει και την καταγωγή του ΠΑΟΚ.

Κατερίνα Χριστοδούλου, Αθλητικογράφος

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *