Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΑΘΕΪΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τελικά, υπάρχουν άθεοι στην Ελλάδα; Ναι, υπάρχουν. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2019 σε ένα άρθρο του lifo.gr με βάση το ερευνητικό κέντρο, οι λαοί της δυτικής Ευρώπης πιστεύουν πολύ λιγότερο στον χριστιανικό Θεό από όσο οι Ευρωπαίοι στις κεντρικές και ανατολικές χώρες της γηραιάς ηπείρου.

Οι πιο πιστοί και οι πιο άθεοι

Η Αρμενία (79%) και η Γεωργία (72%) βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα μεγαλύτερα ποσοστά ενηλίκων που δηλώνουν ότι πιστεύουν στο Θεό με «απόλυτη βεβαιότητα».

Στον αντίποδα, η Γαλλία (11%), η Ελβετία (11%) και η Γερμανία (10%) είναι οι χώρες με τους λιγότερους «απολύτως βέβαιους» πιστούς.

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα είναι στην έκτη θέση των πιο πιστών λαών της Ευρώπης, πίσω από τη Γεωργία, την Αρμενία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία και τη Βοσνία.

Συγκεκριμένα, το 59% δηλώνει απολύτως βέβαιο για την ύπαρξη του χριστιανικού θεού, το 33% πιστεύει αλλά με λιγότερη βεβαιότητα και μόλις το 6% δηλώνει ανοικτά «άθεο».

Στις έξι πρώτες χώρες, περισσότεροι από τους μισούς ενηλίκους δηλώνουν ότι η θρησκεία ήταν «πολύ σημαντική στη ζωή τους», σε σύγκριση με το 10% σε Γαλλία, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία.

Αντίθετα, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά άθεων είναι η Τσεχία (66%), η Σουηδία (60%), το Βέλγιο (54%) και η Ολλανδία (53%).

Πηγή: lifo.gr

Τι είναι ο Αθεϊσμός και πότε εμφανίστηκε στην Ελλάδα;

Αθεϊσμός σημαίνει την άρνηση πίστης στην ύπαρξη Θεών ή Θεού. Αθεϊσμός, υπό την ευρύτερη έννοια, ονομάζεται η απουσία πίστης σε ύπαρξη θεοτήτων. Υπό μια πιο στενή έννοια, ο αθεϊσμός δηλώνει την απόρριψη της πίστης στην ύπαρξη θεοτήτων. Σε ακόμη πιο στενή έννοια, ο αθεϊσμός λαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση πως δεν υπάρχουν θεότητες. Ο αθεϊσμός βρίσκεται σε αντίθεση με τον ντεϊσμό και τον θεϊσμό, σύμφωνα με τους οποίους μια θεότητα είναι υπαρκτή.

Ο αθεϊσμός εμφανίστηκε περίπου την ίδια χρονική περίοδο στην Αρχαία Ελλάδα και την Κίνα. Επεκτάθηκε στην Αρχαία Ρώμη, αλλά εξασθένισε δραματικά κατά την περίοδο του Μεσαίωνα στην Ευρώπη. Μετά την αναγέννηση και τον Διαφωτισμό, ο αθεϊσμός εμφανίστηκε ξανά στην Ευρώπη, και επηρέασε αρκετά φιλοσοφικά και πολιτικά ρεύματα του 19ου και 20ου αιώνα. Σήμερα οι άθεοι αριθμούν σημαντικά ποσοστά -αν και δύσκολο να καταμετρηθούν επακριβώς εξ αιτίας της πληθώρας ορισμών- και είναι σε ανάπτυξη κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες, την Αυστραλία και τον Καναδά.

αθεϊσμός

Ένωση Αθέων Ελλάδας

Η Ένωση Αθέων (Atheist Union of Greece) είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο αφοσιωμένο στην προάσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων άθεων, τον διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους και την εκκοσμίκευση της πολιτείας. Εδρεύει στην Αθήνα, έχοντας χιλιάδες μέλη από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Ένωση Αθέων ιδρύθηκε το 2010 από εθελοντές. Είναι νομικά αναγνωρισμένο σωματείο, με δικαστικά εγκεκριμένο καταστατικό λειτουργίας. Δεν υιοθετεί καμία πολιτική, κομματική, θρησκευτική ιδεολογία και χρηματοδοτείται από τις εισφορές και δωρεές των μελών της. Διοικείται από αιρετή πενταμελή γραμματεία, και οι αποφάσεις λαμβάνονται από την γενική συνέλευση των μελών της.

Η Ένωση Αθέων οργανώνει δράσεις ενημέρωσης του κοινού, καταθέτει αιτιολογημένα αιτήματα στο ελληνικό κράτος σχετικά με την διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων αθέων (απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, παύση καταγραφής θρησκεύματος από δημόσια έγγραφα, πολιτική ορκωμοσία, όπως απορρέουν από τις ευρωπαϊκές οδηγίες και το Σύνταγμα, αδειοδότηση αποτεφρωτηρίου), εκδίδει δελτία τύπου προς ενημέρωση της ελληνικής κοινότητας αθέων καθώς και συμμετέχει σε σχετικές διαβουλεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.. Τέλος, ενημερώνει το κοινό για τα δικαιώματα του, διαθέτοντας ενημερωτικό υλικό και εξειδικευμένη νομική πληροφορία, για τα ζητήματα που άπτονται των στόχων της.

αθεϊσμός

Τον Απρίλιο του 2015 η Ένωση Αθέων οργάνωσε διάλεξη με τον Ρίτσαρντ Ντόκινς στην Αθήνα.

Τον Μάρτιο του 2016 η Ένωση Αθέων οργάνωσε την επιστημονική διάλεξη «Επιστήμη και Θρησκεία» με τον καθηγητή Ψυχολογίας Γιώργο Παξινό καθώς και τους Δημήτρη Πλατή και Σπύρο Σφενδουράκη.

Τον Μάρτιο του 2017 η Ένωση Αθέων οργάνωσε την επιστημονική ημερίδα «Κράτος και Εκκλησία: Προσεγγίσεις» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με τη συμμετοχή έγκριτων νομικών όπως ο Μιχαήλ Σταθόπουλος και Πηνελόπη Φουντεδάκη.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 η Ένωση Αθέων προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της καταγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου. Επίσης, προσέφυγε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το ίδιο θέμα. Το Σεπτέμβριο του 2019, εκδόθηκε σχετική απόφαση η οποία διατάζει το υπουργείο να τερματίσει την καταγραφή θρησκεύματος στα απολυτήρια σπουδών.

Παράλληλα, έχει πολυετή ανθρωπιστική δράση διατηρώντας την μόνιμη εκστρατεία «Κάνε Καλό Χωρίς θεό!» η οποία περιλαμβάνει μαζικές αιμοδοσίες, καθώς συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης (τροφίμων, φαρμάκων και ιματισμού) και διανομής τους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Σκάναρε και δες περισσότερα

Στεφανία Κοντού, Δημοσιογράφος

Share this!

1 σκέψη για το “ΑΘΕΪΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *