Με το Χρήστο γνωριζόμαστε από τη Δράμα και πιο συγκεκριμένα από τον πρώτο ξάδελφό μου. Μπορεί να υπάρχει η ηλικιακή διαφορά των περίπου δέκα ετών, όμως πάντα ήξερα πως είναι φίλος του ξαδέλφου (μέσα σε λίγες σειρές τον ανέφερα δύο φορές, θα ξεκινήσει να φταρνίζεται), σπουδάζει Φυσική και παίζει μπουζούκι.
Επαφή μαζί του δεν είχα ποτέ, παρά μόνο ένα «γεια» όταν τον έβλεπα τυχαία με τον προαναφερθέντα. Καθώς σκρόλαρα στο YouTube, πέτυχα το κανάλι του. «Καλέ αυτόν τον ξέρω», είπα στον εαυτό μου. Οπότε δε γινόταν να μην πάρω αυτήν τη συνέντευξη, μιας και το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον το κανάλι. Έτσι κι αλλιώς οι Δραμινοί πρέπει να αλληλοϋποστηριζόμαστε.
Τα τελευταία έξι χρόνια ασχολείται ενεργά με τη διδασκαλία της Φυσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τον τελευταίο χρόνο δραστηριοποιείται αρκετά στο χώρο του YouTube ως δημιουργός του καναλιού It’s Just Physics by Christos Kiriakidis. Επίσης, ας μη ξεχνάτε πως μπορείτε να δείτε όλο το περιεχόμενό του στο blog του.Όμως αρκετά είπα στην εισαγωγή, ας τον γνωρίσουμε καλύτερα!
– Ποιος είναι ο Χρήστος Κυριακίδης με λίγα λόγια;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Δράμα, μία επαρχιακή πόλη που μπορεί να σου εξασφαλίσει ηρεμία και απόλαυση φυσικών τοπίων. Τα παιδικά μου χρόνια φυσικά ήταν υπέροχα μιας και η έννοια της αλάνας ήταν στα καλύτερά της. Τα σχολικά μου χρόνια ήταν αρκετά εποικοδομητικά μιας και είχα την τύχη να έχω μία υπέροχη παρέα με κοινά ενδιαφέροντα όπως η μουσική, «φιλοσοφικές» για την τότε ηλικία μας συζητήσεις και ατελείωτες κουβέντες για το πώς με το εφηβικό μας πάθος θα κάνουμε αυτόν τον κόσμο καλύτερο.
Αν θα ήθελες να σου μιλήσω και λίγο περισσότερο για εμένα ως προς την παρούσα φάση ζωής θα έλεγα πως τρεις είναι οι ιδιότητες που με χαρακτηρίζουν και πάνω σε αυτές προσπαθώ να γίνομαι ολοένα και καλύτερος και είναι οι εξής: πατέρας, σύζυγος και δάσκαλος! Είμαι πατέρας της τρίχρονης πλέον Δημητρούλας. Ένα πλάσμα μοναδικό, όπως φυσικά θα χαρακτήριζε κάθε πατέρας το παιδί του. Σύζυγος μιας υπέροχης γυναίκας, με πραγματικά πολλά ενδιαφέροντα, κάνοντας την κάθε μου μέρα έκπληξη και φυσικά δάσκαλος.
Θυμάσαι όταν ήμασταν μικρά παιδιά και μία πολύ κλισέ φράση που ακουγόταν ήταν «βρες τι αγαπάς στη ζωή σου και κάνε το επάγγελμα, έτσι δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ποτέ»; Αυτό είναι για εμένα είναι η διδασκαλία. Το άκρως γοητευτικό με τη διδασκαλία δεν έχει να κάνει με το αντικείμενο που διδάσκεις, ασχέτως που η φυσική είναι υπέροχη. Έχει να κάνει με την αλληλεπίδραση. Όταν ένας διδάσκει, δύο μαθαίνουν. Ο μαθητής και ο δάσκαλος. Όταν πρέπει να διδάξεις κάτι, πρέπει πρώτα εσύ ο ίδιος να φτάσεις σε ένα επίπεδο που να κατέχεις εξαιρετικά το αντικείμενό σου.
Όμως, όπως σου ανέφερα, το πιο γοητευτικό κομμάτι της διδασκαλίας έγκειται στην αλληλεπίδραση. Στον τρόπο δηλαδή που θα ανοιχτείς στους μαθητές σου. Δείχνοντας τους το αξιακό σου σύστημα, θα γνωρίσεις τις δικές τους αξίες, θα δεις τη διαφορά μεταξύ γενεών και ανθρώπων και στην προσπάθεια να γνωρίσεις και να γεφυρώσεις έχετε γίνει όλοι οι καλύτεροι!
– Γιατί επέλεξες τη Φυσική και όχι κάποια άλλη επιστήμη;
Από μικρός είχα μία ιδιαίτερη σχέση με το «γιατί». «Γιατί αν αφήσω κάτι, τότε αυτό πέφτει προς τα κάτω;», «γιατί φυσάει;», «γιατί εναλλάσσονται οι εποχές;», «Γιατί; Γιατί; Γιατί;» Η φυσική ήταν πραγματικά το μάθημα που από το επίπεδο του Λυκείου έμπαινε στον κόπο να απαντήσει αυτά τα «γιατί». Στην πορεία κατάλαβα πως πολλές φορές δεν έχει και τόσο σημασία η απάντηση που θα πάρεις, αλλά η ερώτησή σου.
Το να θέτεις ερωτήσεις σε βάζει σε μία διαδικασία μελέτης, συζητήσεων κι εύρεσης πληροφοριών. Μία διαδικασία που μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις από αυτήν. Φυσικά όταν μπήκα στη Σχολή, στο τμήμα του Φυσικού, βίωσα μία μικρή απογοήτευση μιας και στον πρώτο ενάμιση χρόνο η πλειοψηφία των μαθημάτων ήταν μαθηματικά και όχι φυσική. Βέβαια αυτή η απογοήτευση δεν κράτησε πολύ. Όχι διότι τελείωσα με τα μαθηματικά μετά από δύο χρόνια αλλά διότι κατάλαβα πως για να ασχοληθώ με τη μελέτη του κόσμου και των νόμων που τον διέπουν, θα πρέπει πρώτα να μάθω τη γλώσσα του, που είναι τα μαθηματικά!
– Πώς μπορείς να κάνεις ένα παιδί να αγαπήσει την επιστήμη;
Ένα παιδί μπορεί να μην αγαπήσει την επιστήμη. Θα εστιάσω λίγο περισσότερο στις θετικές επιστήμες μιας και αυτές είναι το αντικείμενό μου, οι οποίες είναι αρκετά απαιτητικές. Απαιτούν από εμάς να αφιερώσουμε πολύ χρόνο προκειμένου να τις κατανοήσουμε. Αν λοιπόν εγώ ως δάσκαλος Φυσικής κάθομαι και γράφω στον πίνακα ατελείωτους τύπους και πολύ δύσκολες ασκήσεις, είναι λογικό να προκαλέσω αποστροφή στον μαθητή ως προς τη Φυσική.
Όμως αν αφιερώσω χρόνο προκειμένου να του εξάψω την περιέργεια λέγοντάς του πως αυτός ο τύπος βρίσκει εφαρμογή στην καθημερινότητα, λέγοντάς του ποιος είναι ο Νεύτωνας που διατύπωσε αυτούς τους νόμους, τότε μπορώ να τον φέρω κοντά στην επιστήμη. Να καταλάβει πως οι εξισώσεις δεν αφορούν μόνο τις εξετάσεις που θα γράψει, αλλά το πώς εξηγούν τον τρόπο που τα πράγματα συμβαίνουν γύρω του.
Ένας από τους ομορφότερους τρόπους για να διδάξεις το μάθημα της Φυσικής είναι το πείραμα. Σε αυτήν την περίπτωση ο μαθητής από μόνος του θα πει «Ώπα δάσκαλε! Πώς έγινε αυτό τώρα;». Και τότε είναι έτοιμος και θέλει να μάθει. Άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ανάψουμε τη σπίθα της περιέργειας. Αν καταφέρουμε και ανάψουμε τη σπίθα της περιέργειας σε ένα παιδί, πολύ συχνά συνεχίζει να μαθαίνει χωρίς καμία περαιτέρω προσπάθεια.
– Οπότε πώς ξεκίνησες το κανάλι στο YouTube;
Μία από τις πιο συχνές κουβέντες που ακούω, όταν γνωρίζω έναν άνθρωπο και του συστηθώ και του πω με τι ασχολούμαι, είναι η «έλα ρε συ… Φυσικός; Πω και εμένα μου άρεσε πολύ η φυσική, αλλά ήταν πολύ δύσκολη και δεν την καταλάβαινα». Αυτό που είχα κατά νου, όταν έφτιαξα το κανάλι, ήταν να αποτινάξουμε την πεποίθηση ότι η φυσική είναι δυσνόητη και ότι δεν είναι για όλους.
Δε σου λέω να φτάσουμε όλοι σε σημείο να λύνουμε εξισώσεις της κβαντομηχανικής, αλλά σίγουρα όλοι μπορούμε να δούμε ένα βίντεο για να γνωρίσουμε τη ζωή και το έργο της Μαρί Κιουρί ή να κατανοήσουμε κάποιες βασικές αρχές, όπως αδράνεια, νόμοι του Νεύτωνα, εξισώσεις της υδροστατικής και άλλες ή να πάρουμε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως γιατί φυσάει, τι είναι το Βόρειο Σέλας, τι είναι ο κεραυνός και πολλά άλλα παρόμοια ερωτήματα.
Η φυσική είναι παντού γύρω μας και οι απαντήσεις που δίνει σε καθημερινά ερωτήματα, είναι πραγματικά μαγευτικές! Οπότε είναι κρίμα να μην αναζητούμε αυτές τις απαντήσεις μόνο και μόνο επειδή θεωρούμε εκ των προτέρων πως θα είναι δύσκολες και δε θα τις κατανοήσουμε.
– Όλα αυτά που λες προκαλούν ενδιαφέρον, όμως δε συνάντησες δυσκολίες;
Θα σου πω τις δύο βασικότερες. Η πρώτη ήταν ο χρόνος. Για κάθε βίντεο απαιτούνται αρκετές ώρες δουλειάς, από 30 μέχρι 80 ώρες. Είναι αφιερωμένες στο να διαβάσεις καλά το θέμα που θα παρουσιάσεις, να γράψεις και να αποστηθίσεις το κείμενο, γύρισμα, μοντάζ και άλλες λεπτομέρειες. Όμως το θέμα είναι πως εγώ προσωπικά εργάζομαι καθημερινά από τις 14:30 μέχρι τις 21:00 και φυσικά τα πρωινά θέλω να τα περνάω με την οικογένειά μου. Έτσι λοιπόν ή θα έλεγα στον εαυτό μου πως δεν υπάρχει χρόνος ή θα έβρισκα. Έτσι ερχόμαστε στη βασική δυσκολία, που είναι το καθημερινό πρωινό ξύπνημα στις 05:00, προκειμένου να γίνει όλη αυτή η προετοιμασία.
Η δεύτερη δυσκολία ήταν η άμεση έκθεση σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Όταν εκτίθεσαι σε τόσο κόσμο, υπάρχουν και κάποιοι που πίσω από ένα ψευδώνυμο θα γράψουν ή θα πουν πράγματα που ενδεχομένως σε ενοχλήσουν. Για να μην παρεξηγηθώ, εννοείται ότι είναι καλοδεχούμενο οποιοδήποτε σχόλιο με κριτική. Αλλά προσωπικά για να αξίζει το χρόνο μου, θα πρέπει να συνοδεύεται με μία πρόταση επί του θέματος. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη δυσκολία χαίρομαι πολύ που τη γνώρισα και την αντιμετώπισα. Βγήκα δυνατότερος και καλύτερος άνθρωπος. Κατάλαβα ότι αξίζει να προσπαθείς, να κάνεις πράγματα και φυσικά να κάνεις λάθη. Από τα λάθη μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε! Και λάθος δεν κάνει, μόνο αυτός που τίποτα δεν κάνει.
– Τι μελλοντικά σχέδια έχεις για το κανάλι;
Τα μελλοντικά μου σχέδια έρχονται σε αρμονία με τους λόγους που δημιούργησα το κανάλι. Στόχος μου είναι να συνεχίσω με αγάπη και σεβασμό να ανεβάζω υλικό, προκειμένου να φέρω όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο κοντά στις θετικές επιστήμες. Να χαραχτεί στη νοοτροπία μας πως αν εκεί έξω υπάρχει κάτι που δεν κατανοούμε, να ξέρουμε πως, με όπλο τον ορθολογισμό, να ψάξουμε για απαντήσεις!
– Τι συμβουλεύεις στον κόσμο που θέλει να ασχοληθεί με τις θετικές επιστήμες;
Η ενασχόληση με τις θετικές επιστήμες είναι ένα δύσκολο σπορ. Αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο! Είναι άκρως γοητευτικό το να μάθεις τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος γύρω σου. Η κατανόηση των νόμων που διέπουν αυτόν τον κόσμο είναι μαγεία! Όμως το σημαντικότερο για εμένα είναι ο τρόπος που η ενασχόληση με τις θετικές επιστήμες σε διαμορφώνει ως άνθρωπο.
Η σημαντικότερη διδασκαλία τους είναι πως σου μαθαίνουν να λες « δε ξέρω αλλά θέλω να μάθω». Το «δε ξέρω» κρύβει ταπεινότητα και ταυτόχρονα διάθεση για αναζήτηση. Σου διδάσκουν πως κάθε πρόβλημα έχει μία λύση, αρκεί να θέσεις τη σωστή ερώτηση. Σου μαθαίνουν πώς να κοιτάς ένα πρόβλημα αλλάζοντας οπτική γωνία. Και όλα αυτά χαράσσονται μέσα σου και γίνονται ο άνθρωπος που είσαι. Αν αγαπάς τις θετικές επιστήμες, μπες με το κεφάλι και απόλαυσε το ταξίδι!
Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα
Μαρία Γερμαντζίδου, Δημοσιογράφος
Ανακάλυψα πρόσφατα το κανάλι it’s just physics και ένιωσα πλήθος συναισθημάτων. Έκπληξη, θαυμασμό, περιέργεια απασχόληση με κάτι που αξίζει. Τώρα σε μεγάλη ηλικία φρεσκάρω και συμπληρώνω τις γνώσεις . Διευκρινίζω πολλά. Βλέπω μαθητές στο δρόμο της πόλης μας και τους το συνιστώ. Πολλά θα ήθελα ακόμη να γράψω. Αλλά θα ήταν σαν να κολάκευα.
ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.ΜΠΡΑΒΟ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ, ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΙΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΣΑΜΙΟΥ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΣ, ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΣΕΛΕΥΚΟΣ Ο ΣΕΛΕΥΚΙΟΣ, ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΩΔΗΣ
Αν με βάση τον ορισμό του βαρυτονίου, αυτό αποτελει εγγενή ιδιότητα της ύλης, πώς φαντάζεσθε την δομή και κατανομή του; Αν είναι φορέας της βαρύτητας τί χρειάζεται η χωροχρονική καμπυλότητα; Αφού η ύλη καμπυλώνει τον χώρο με ποιό τρόπο ή μέσο το επιτυγχάνει;