Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
σεξ

Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Η τοπική κουλτούρα, τα έθιμα και τα νέα ιδεολογικά ρεύματα διαμορφώνουν το σεξ σε Δύση, Ανατολή και Ασία.

 

Παρατηρώντας πολυσύνθετα φαινόμενα,  μεταξύ δυτικών και ανατολικών χωρών, η εμπορευματοποίηση της νεανικής σεξουαλικότητας, η υπερ – σεξουαλικοποίηση της καθημερινότητας από τα μέσα επικοινωνίας, η βεβιασμένη ανθρώπινη μετακίνηση (δουλεμπόριο, πορνεία) είναι σε μεγάλο ποσοστό χαρακτηριστικό της Δύσης. Όσο για την Ανατολή η “παγκόσμια σεξουαλική εικόνα” που δίνει στον υπόλοιπό κόσμο φαίνεται να μην την ενδιαφέρει και κρύβει τα μυστικά της.

Το σεξ στη Δύση, στις περισσότερες χώρες δεν έχει περιορισμούς, είναι απελευθερωμένο και γίνεται, συνήθως, στις εφηβικές ηλικίες. Στις ζωές των ζευγαριών η σεξουαλική τους ζωή έχει μεγάλη σημασία για την πορεία της σχέσεις τους. Η σειρά Sex and the City ορίζεται ως ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική των σύγχρονων μετανεωτερικών κοινωνιών της Δύσης. Το σεξ συζητείται περισσότερο απενοχοποιημένα από ότι παλαιότερα.

σεξ

Στην Ασία η σεξουαλική ευτυχία ορίζεται με βάση την εμπειρία μιας χαμηλής κατάστασης διέγερσης όπως είναι η ηρεμία (Τάντρα). Η ευτυχία ορίζεται πολύ διαφορετικά στη βόρεια Ινδία από ό,τι στη νότια, και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σημαντικές περιφερειακές διαφορές: οι άνθρωποι στις μεσοατλαντικές και βορειοανατολικές περιοχές εμφανίζουν περισσότερο άγχος και προσκόλληση στους άλλους, ενώ στις δυτικές πολιτείες επικρατεί περισσότερη αμεριμνησία. Στην Κίνα παρατηρείται περισσότερος συντηρητισμός , σε σχέση με την Ταϊλάνδη.

Ο Βούδας λέει πως η ευτυχία προέρχεται από μια ανώτερη συνείδηση. Αυτό ισχύει και για το σεξ και κυρίως για πνευματικούς, φιλοσοφικούς ή θρησκευόμενους ανθρώπους, ειδικά για εκείνους που δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή τους σε μια κοινότητα. Στη Νότια Ινδία πολλοί άνθρωποι ακολουθούν αυτό το μοντέλο.

O Βουδισμός γενικά παίρνει τη στάση ότι το σεξ μεταξύ δύο ανθρώπων που αγαπούν ο ένας τον άλλο είναι ηθικό, είτε είναι παντρεμένοι είτε όχι. Από την άλλη πλευρά, το σεξ στο γάμο μπορεί να είναι καταχρηστικό και ο γάμος δεν κάνει την κατάχρηση ηθική. Ο βουδισμός δεν είναι κατά των ΛΟΑΤΚΙ.

σεξ

Σκάναρε και δες περισσότερα

Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *