Πως ο Βλαντ Ντρακούλ ο Τρίτος, Πρίγκιπας της Βλαχίας, ταπείνωσε τον Μωάμεθ τον Πορθητή.
Η ιστορία του Δράκουλα
Ο Βλαντ γεννήθηκε το 1431 στην Τρανσυλβανία, μια ορεινή περιοχή στη σύγχρονη Ρουμανία. Καθώς βρισκόταν ανάμεσα στη χριστιανική Ευρώπη και στα μουσουλμανικά εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Τρανσυλβανία και η Βλαχία ήταν συχνά σκηνικό αιματηρών μαχών.
Το προσωνύμιο Ντράκουλ, που σημαίνει δράκος, το κληρονόμησε μετά την ένταξή του στο Τάγμα του Δράκου, ένα χριστιανικό στρατιωτικό τάγμα αφιερωμένο στην καταπολέμηση της ισλαμικής απειλής.
Ο Βλαντ ως παιδί κρατήθηκε όμηρος των Οθωμανών και μεγάλωσε μαζί με το γιο του Σουλτανού. Όταν ο πατέρας του εκδιώχθηκε ως ηγεμόνας της Βλαχίας από τους τοπικούς πολέμαρχους και σκοτώθηκε στους βάλτους κοντά στο Μπαλτένι, της Βλαχίας, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του Βλαντ ο Μιρκέα, βασανίστηκε, τυφλώθηκε και θάφτηκε ζωντανός. Έτσι, ο Βλαντ ορκίστηκε να καταστρέψει τους Οθωμανούς.
Το 1453, η πόλη της Κωνσταντινούπολης έπεσε στα χέρια των Οθωμανών, που απειλούσαν όλη την Ευρώπη με εισβολή. Ο Βλαντ ανέλαβε να υπερασπιστεί τη Βλαχία από την εισβολή και το 1456 η μάχη του για να προστατεύσει την πατρίδα του ήταν νικηφόρα: Ο μύθος υποστηρίζει ότι αποκεφάλισε προσωπικά τον αντίπαλό του , Βλαντισλαβ τον Δεύτερο σε μία μάχη σώμα με σώμα.
Το 1461, ο σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής, ζήτησε από τον Βλάντ Γ’ να δηλώσει υποτέλεια στον ίδιο και στην Αυτοκρατορία του. Ο Βλάντ αρνήθηκε και αποφάσισε να διασχίσει τον Δούναβη και να λεηλατήσει τα εδάφη της Αυτοκρατορίας, στη σημερινή Βουλγαρία.
Ο Μωάμεθ Β’ άρχισε τότε να συγκεντρώνει έναν στρατό. Παρ’ όλη την ισχυρή δύναμη που είχε να αντιμετωπίσει ο Βλάντ, οργάνωσε ενέδρες και σε μια από αυτές, τη «Νύχτα της Επίθεσης» (17 Ιουνίου 1462) σκότωσε 15.000 Τούρκους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Στη συνέχεια, μη εγκαταλείποντας τις προσπάθειες, ο σουλτάνος έπεισε τον μικρότερο αδελφό του Βλάντ, τον Ραντού, να οδηγήσει τους γενίτσαρους στην κατάκτηση της Βλαχίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Εξαιτίας ψευδών κατηγοριών για συνεργασία με τους Οθωμανούς, ο Βλάντ φυλακίστηκε στην Ουγγαρία και πέρασε 12 χρόνια εκεί.
Πως βγήκε το παρατσούκλι ο «Βλάντ ο Παλουκωτής»
Την τέχνη του παλουκώματος την έμαθε από τους Οθωμανούς και ήταν η αγαπημένη του τεχνική για τον ψυχολογικό πόλεμο.
Ο θρύλος αναφέρει πως για να εδραιώσει την εξουσία του, ο Βλάντ κάλεσε εκατοντάδες βογιάρους, σε ένα συμπόσιο, το οποίο κατέληξε σε λουτρό αίματος, με τους Βογιάρους παλουκωμένους σε ξύλα στην αυλή του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν είχε συνάντηση με διπλωματικούς απεσταλμένους των Οθωμανών το 1459. Οι διπλωμάτες αρνήθηκαν να βγάλουν τα καπέλα τους, αναφέροντας ότι είναι θρησκευτικό έθιμο. Επαινώντας τους για θρησκευτική ευλάβεια τους, ο Βλαντ τους βεβαίωσε ότι τα καπέλα τους θα παραμείνουν για πάντα στο κεφάλι τους. Τελικά τους παλούκωσε, αφήνοντας τα καπέλα καρφωμένα στα κρανία τους.
Το πιο γνωστό είναι πως 20.000 άνθρωποι παλουκώθηκαν και στήθηκαν έξω από την πόλη της Ταργκοβίστα. Το θέαμα ήταν ένα δάσος νεκρών, τόσο αποκρουστικό, ώστε ο Οθωμανός Σουλτάνος Μωάμεθ Β αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Σε μια μάχη με τους Οθωμανούς, έπεσε σε ενέδρα και τον Ιανουάριο του 1477 σκοτώθηκε από τους Βογιάρους. Η τραγική ειρωνεία είναι πως σκοτώθηκε με αποκεφαλισμό και το κεφάλι του παραδόθηκε στον Μωάμεθ Β’ στην Κωνσταντινούπολη.
Βιβλιογραφία και Κινηματογράφος
Ο Δράκουλας του Bram Stoker, δημιούργησε τον συγκεκριμένο χαρακτήρα εμπνευσμένος από την προσωπικότητα του Βλάντ Γ’ Τσέπες, προσθέτοντας μια δόση τρόμου σε συνδυασμό με φαντασία, με αποτέλεσμα το όνομά του να συνδεθεί με έναν πληγωμένο βρικόλακά που μισεί τους ανθρώπους γιατί σκότωσαν την αγαπημένη του.
Στο κέντρο της Ρουμανίας, στην Τρανσυλβανία, στέκει αγέρωχο ένα υψηλής αισθητικής κάστρο που έχει άμεσα συνδέσει το όνομά του με τον μύθο του Κόμη Δράκουλα και το οποίο προσεγγίζει εκατομμύρια τολμηρούς τουρίστες. Ο Δράκουλας θεωρείται εθνική ατραξιόν της Ρουμανίας.
Σκάναρε και δες περισσότερα
Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος