Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Τάλως

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΤΑΛΩΣ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΟΜΠΟΤ

Τα τελευταία χρόνια, ακούμε όλο και περισσότερο για τα ρομπότ. Το πόσο ικανά είναι να βοηθήσουν την ανθρωπότητα, το ακούμε πολύ έντονα. Μάλιστα πριν πολλά χρόνια, λέγαμε πως την περίοδο που ζούμε τώρα, ήδη κάθε σπίτι θα έχει ένα ρομπότ για βοηθό του. Παρότι δεν έγινε κάτι τέτοιο, πολλοί ελπίζουν ακόμα πως τα επόμενα χρόνια θα γίνει πραγματικότητα. Όμως ποια είναι η πρώτη αναφορά που είχαμε ποτέ σε ρομπότ; Πότε ακούσαμε πρώτη φορά για αυτά;

Πρέπει να ταξιδέψουμε στην ελληνική μυθολογία, με προορισμό την Κρήτη, και να συναντήσουμε τον φύλακα της. Εκεί θα δούμε τον χάλκινο γίγαντα, με το όνομα Τάλως. Θεωρείται ότι είναι το πρώτο ρομπότ που κατασκευάστηκε, ή που δημιουργήθηκε από την φαντασία. Παρόλα αυτά, είναι σίγουρα η πρώτη αναφορά που έχουμε σε ρομπότ.

Τάλως

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την προέλευση του. Η πιο γνωστή, είναι αυτή που λέει ότι ο Ήφαιστος τον έκανε δώρο στον βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα, για να φυλάει το νησί. Μια άλλη θεωρία που υπάρχει γύρω από το όνομα του, είναι αυτή του Πλάτωνα. Ο Έλληνας φιλόσοφος, θεωρεί ότι ήταν υπαρκτό πρόσωπο και πιο συγκεκριμένα ήταν αδελφός του Ρυδάμανθυ (γιός του Δία και της Ευρώπης). Η τελευταία που υπάρχει, υποστηρίζει ότι ο Τάλως ήταν δώρο του Δία στην Ευρώπη, όπου μετέπειτα τον έδωσε στο γιό της Μίνωα.

Οι περισσότερες πηγές, αναφέρουν ότι ήταν ο άγρυπνος φύλακας της Κρήτης. Γυρνούσε 3 φορές την ημέρα τις ακτές του νησιού, απομακρύνοντας τα άγνωστα πλοία που ήταν σε κοντινή απόσταση. Πολλοί θεωρούν ότι είχε φτερά, με αποτέλεσμα να πετάει πάνω από την Κρήτη. Ο τρόπος που απομάκρυνε τα πλοία, ήταν πετώντας τους πέτρες. Βέβαια, σε περίπτωση που ήδη είχαν αποβιβαστεί στο νησί, είχε φροντίσει και για αυτό. Οι τρόποι που τους έδιωχνε, ήταν είτε να τους καίει με την ανάσα του, είτε να πυράκτωνε το σώμα του σε κάποια φωτιά, το οποίο επειδή ήταν χάλκινο κρατούσε την θερμότητα, και αγκάλιαζε σφιχτά τους αγνώστους μέχρι να καούν.

Το τέλος του, ήρθε την στιγμή που συναντήθηκε με τους Αργοναύτες, όταν γυρνούσαν από την Κολχίδα. Όταν πλησίασε το καράβι τους την Κρήτη, ο γίγαντας τους πέταξε πέτρες. Η Μήδεια που ταξίδευε μαζί με την «Αργώ», μάγεψε τον Τάλω με τα λόγια της. Έπεισε τον φύλακα της Κρήτης ότι θα του προσφέρει αθανασία, και έτσι μπόρεσε να αφαιρέσει ένα καρφί από την φτέρνα του. Αυτό το καρφί, έκλεινε την μοναδική φλέβα που είχε ο Τάλως που περιείχε ιχώρ, το οποίο ήταν ένα θεϊκό υγρό, υποκατάστατο του αίματος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πεθάνει, και οι Αργοναύτες να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Τάλως

Σκάναρε και δες περισσότερα

Δημήτρης Κωνσταντάκης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *