Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Δράμα

ΔΡΑΜΑ: Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ

Δράμα, η πόλη των υδάτων. Γνωστή για τις πηγές και τη χλωρίδα της, καθώς και για την ετήσια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Ονειρούπολης. Βέβαια κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σου πρέπει να δοκιμάσεις την τοπική κουζίνα της.

Πατάτες και φασόλια Νευροκοπίου

Το Νευροκόπι που συνορεύει με τη Βουλγαρία δεν είναι γνωστό μόνο για τους δριμύτατους χειμώνες και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι γνωστό και για το χρυσοφόρο κάμπο, όπου καλλιεργείται η καλύτερη ελληνική πατάτα και φασόλια. Μάλιστα κάθε φθινόπωρο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Ημέρες Πατάτας», μπορείτε να γευτείτε το υπέροχο προϊόν της σε ποικίλες μορφές, συνοδευόμενο από τοπική μουσική.

Δράμα

φασόλια Νευροκοπίου

Κρασί

Στην «αρχαία Δράμα» υπήρχε ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα της διονυσιακής λατρείας, «Ηδωνίδα Γη». Λόγω του κλίματος και της γεωγραφικής θέσης του νομού, που περικλείεται από τα όρη Παγγαίο και Φαλακρό, υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια αμπελώνων και την παραγωγή κρασιού υψηλής ποιότητας. Έτσι – σε συνδυασμό με το υψόμετρο, κλίμα και την ποιότητα του χώματος – έχουμε ένα από τα καλύτερα κρασιά στη χώρα με έντονο, κατά βάση, άρωμα.

Τα είδη καλλιέργειας

Για τους λάτρεις του κρασιού, στη Δράμα καλλιεργούνται γηγενείς και ξένες ποικιλίες. Οι κυριότερες είναι οι ελληνικές και επικρατούν:

  • Ασύρτικο με απαλό κίτρινο χρώμα και φρουτώδες άρωμα
  • Λήμνιο με το ξεχωριστό άρωμα και την απαλή γεύση
  • Ροδίτης
  • Αθήρι
Δράμα

Αθήρι

Οι ξένες ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι:

  • Cabernet Sauvignon
  • Gabernet Franc & Meklot (κόκκινα κρασιά)
  • Sauvignon Blanc & Chardonnay (λευκά κρασιά)
Δράμα

Cabernet Sauvignon

Παραδοσιακές συνταγές

Η Δράμα έχει και μεγάλη κτηνοτροφική παραγωγή. Κυρίως εκτρέφονται αιγοπρόβατα και βοοειδή και παράγονται τυροκομικά προϊόντα. Επίσης η Δράμα έχει αφθονία στα ποταμίσια ψάρια, στις πίτες, στα χειροποίητα ζυμαρικά και φυσικά υπάρχουν – αφού υπήρχαν και πολλοί πρόσφυγες – ποικίλες ποντιακές και σαρακατσάνικες συνταγές.

Δράμα

χειροποίητα ζυμαρικά

Ποντιακά πιάτα

Τα πιο γνωστά είναι ο σορβάς (σούπα με γιαούρτι), τα τσιριχτά, τα ύβριστα, το κεσκέκ (κοτόπουλο με σιτάρι), ο τραχανάς, ιτσλί κιοφτέ, χουνκιάρ μπεγεντί και γκιούλπασι.

Δράμα

ιτσλί κιοφτέ

Σαρακατσάνικα πιάτα

Τα πιο γνωστά είναι η λαχανόπιτα (χοντροκομμένα φύλλα που τοποθετούνται σε ένα ταψί και βουτυρώνονται καλά βάζοντας μία στρώση από ψιλοκομμένο λάχανο, κρεμμύδια, τυρί, αλάτι, πιπέρι, βούτυρο ή λάδι). Γαλατόπιτα (μείγμα από αλεύρι αλάτι και ζάχαρη που βράζεται ώσπου να πήξει. Μπαίνει ανάμεσα σε χοντροκομμένα φύλλα και ψήνεται με λίγο βούτυρο). Για να δείτε περισσότερα σαρακατσάνικα πιάτα, πατήστε εδώ.

Δράμα

Γαλατόπιτα

Σας έπεισα να επισκεφτείτε τη Δράμα και να δοκιμάσετε τα τοπικά πιάτα της; Αφήστε και κάποιο σχόλιο με τις εντυπώσεις σας!

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Επιμέλεια: Μαρία Γερμαντζίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *