Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Εφευρέτες που είχαν έμπνευση και κατάφεραν να εφεύρουν πολύ προχωρημένα πράγματα για την εποχή τους και πολλές φορές χρήσιμα για την κοινωνία, αλλά είχαν την ατυχία να πεθάνουν από την ίδια τους την εφεύρεση.

Παρακάτω, θα δούμε τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων που έμειναν στην ιστορία, όχι μόνο για τις εφευρέσεις τους αλλά και για τον θάνατό τους!

Τιμήθηκε με βραβεία Νόμπελ Φυσικής και Χημείας, πέθανε αργότερα από έκθεση σε ραδιενέργεια

Η Μαρί Κιουρί, τιμήθηκε για την ανακάλυψη του ραδίου και του πολωνίου, αλλά και για αμέτρητες ακόμα ανακαλύψεις σχετικές με τη ραδιενέργεια. Ακόμα και η λέξη ραδιενέργεια είναι εφεύρεση της ίδιας! Ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο, το πρώτο άτομο που κέρδισε δύο φορές και παραμένει το μόνο άτομο που κέρδισε το βραβείο για έργο σε δύο διαφορετικούς τομείς. Η εξέλιξη του έργου της οδήγησε στην ανάπτυξη των ακτίνων Χ. Τελικά, πέθανε το 1934, σε ηλικία 66 ετών, από λευχαιμία η οποία προκλήθηκε από την υπερβολική έκθεση στην ακτινοβολία. Η θανατηφόρα κατάστασή της θεωρήθηκε ότι ήταν αποτέλεσμα παρατεταμένης έκθεσης σε ιονίζουσα ακτινοβολία, η επικινδυνότητα της οποίας δεν ήταν ακόμη κατανοητή εκείνη την εποχή. Η κόρη της, Irene Joliot-Curie και ο γαμπρός της, Frederic Joliot-Curie, πέθαναν επίσης από ασθένειες που προκλήθηκαν από την ακτινοβολία, αφού συνέχισαν την εργασία της με τα επιβλαβή υλικά.

Ένας Αυστριακός εφευρέτης πραγματοποιούσε δοκιμές σε έναν πύραυλο, όταν τελικά εξερράγη

Ο Μαξ Βάλιε, ενδιαφερόταν να εξελίξει την επιστήμη γύρω από τους πυραύλους, με σκοπό να ξεκινήσει τις διαστημικές πτήσεις. Το 1928, δημιούργησε το πυραυλικό αυτοκίνητο, το οποίο έφτανε σε επιτάχυνση τα 145 μίλια την ώρα. Έναν χρόνο αργότερα, κατασκεύασε και το πυραυλικό έλκηθρο, του οποίου η επιτάχυνση έφτασε τα 250 μίλια την ώρα. Το 1930, ξεκίνησε ένα πείραμα με πυραύλους από υγρό υλικό που λειτουργούσε ως προωθητικό, με την προοπτική κάποτε να καταλήξει στην κατασκευή ενός πυραυλικού αεροσκάφους. Η έκρηξη κατά τη διάρκεια των πειραμάτων ήταν μοιραία για τον Βάλιε!

Ο επιβάτης του πρώτου αερόστατου πέθανε ενώ διέσχιζε τη Μάγχη

Το 1783, ο Ζαν-Φρανσουάζ Πιλάτρ ντε Ροζιέ, πραγματοποίησε την πρώτη πτήση με αερόστατο χωρίς πρόσδεση. Με τραγικό τρόπο έγραψε ξανά ιστορία στην αεροπορία, το 1785, όταν κατέπεσε η δική του εφεύρεση, το υβριδικό αερόστατο Rozière. Ο Ροζιέ και ο σύντροφός του στην πτήση, Pierre Romain (Πιερ Ρομέν), έγιναν οι πρώτοι δύο άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικό δυστύχημα. Παρά το βίαιο τέλος στη ζωή του εφευρέτη, το αερόστατο Rozière (το οποίο χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό θερμού αέρα και ηλίου) συνεχίζει να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Το 2016, ο ταξιδιώτης Fyodor Konyukhov έκανε με το σκάφος τον γύρο του κόσμου σε μόλις 11 ημέρες, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ με αερόστατο!

Ο επικεφαλής των ναυτικών αρχιτεκτόνων που σχεδίασαν τον Τιτανικό, ήταν παρών όταν βυθίστηκε

Ο Τόμας Άντριους σχεδίασε και κατασκεύασε το πλοίο, ενώ ήταν αυτός που πρότεινε ο Τιτανικός να έχει «τουλάχιστον 46 σωσίβιες λέμβους». Τελικά, μόνο 20 προστέθηκαν, παρά τη συμβουλή του Άντριους, ο οποίος πέρασε τις τελευταίες του στιγμές βοηθώντας τους επιβάτες να επιβιβαστούν στις λέμβους. Έπειτα από αυτό, μάρτυρες είπαν ότι τον είδαν να κατευθύνεται στο σαλόνι καπνιζόντων της πρώτης θέσης. Το πτώμα του, δε βρέθηκε ποτέ. Αν η ιδέα του δεν είχε απορριφθεί, θα υπήρχαν αρκετές βάρκες έκτακτης ανάγκης για να σωθεί κάθε επιβάτης και μέλος του πληρώματος που επέβαινε στο πλοίο. Είναι ο δεύτερος πιο πρόσφατος ναυτικός εφευρέτης που σκοτώθηκε από το ίδιο του το έργο.

Ο «ιπτάμενος ράφτης»

Ο Franz Reichelt, που έμεινε στην ιστορία ως ο «ιπτάμενος ράφτης», πήδηξε από τον Πύργο του Άιφελ και σκοτώθηκε, ενώ προσπαθούσε να δοκιμάσει ένα αλεξίπτωτο που φοριέται στο σώμα, το 1912! Στόχος του ράφτη ήταν να δημιουργήσει έναν τρόπο για να επιβιώνουν οι πιλότοι από την πτώση από ένα αεροσκάφος, αλλά τελικά δεν μπόρεσε να έχει την ίδια επιτυχία που παρατηρούσε, όταν χρησιμοποιούσε ομοιώματα. Ο Reichelt ενημέρωσε τον Τύπο για την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει ένα πείραμα, χωρίς όμως να αποκαλύψει ότι ο ίδιος θα ήταν το πειραματόζωο και όχι ένα ανδρείκελο. Πλήθος κόσμου είδε το φθαρμένο αλεξίπτωτο του εφευρέτη να διπλώνει αμέσως στον αέρα και παρακολούθησε τη μακάβρια πτώση του.

Ο Χένρι Σμολίνσκι και το ιπτάμενο αυτοκίνητο

Ο Χένρι Σμολίνσκι ήταν μηχανικός ο οποίος εγκατέλειψε τη δουλειά του για να φτιάξει την εταιρεία «Advanced Vehicle Engineering», με στόχο να εφεύρει ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο. Το 1973, έφτιαξε δύο πρωτότυπα οχήματα, συνέδεσε το πίσω μέρος του αεροπλάνου Cessna Skymaster με ένα Ford Pinto, με το τμήμα της ουράς να έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί και να αποκολληθεί από το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973 έγινε το τεστ, μαζί με τον πιλότο Harold Blake. Και οι δύο σκοτώθηκαν όταν το φτερό του αεροπλάνου αποκολλήθηκε από το αυτοκίνητο.

Αλεξάντερ Μπογκτάνοφ: Ο εφευρέτης της μετάγγισης αίματος

Είναι ο άνθρωπος που έχει βοηθήσει και ακόμα βοηθά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να μείνουν ζωντανοί. Ο Μπογκτάνοφ είναι ο άνθρωπος που σκέφτηκε και εφάρμοσε πρώτος τις μεταγγίσεις αίματος! Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Μπογκτάνοφ, ο Ρώσος φυσικός ξεκίνησε τα πειράματά του προκειμένου να δημιουργήσει την «πηγή της νεότητας». Έκανε στον εαυτό του 11 μεταγγίσεις. Η 12η ήταν η μοιραία! Οι θεωρίες που κυκλοφορούν, καθώς η αιτία θανάτου δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα, περιλαμβάνουν μετάγγιση με αίμα ασθενούς που είχε μεταδοτική ασθένεια ή μετάγγιση με ασύμβατο τύπο αίματος ή ακόμα και αυτοκτονία.

 

Τάσος Δρούγγος, Αρθρογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *