Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ

Η δύναμη της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης είναι, ίσως, η μεγαλύτερη αρετή που κατέχει ο άνθρωπος σήμερα. Είναι μία από τις πέντε εξουσίες και τη συναντάμε συχνά σε πάρα πολλά και πρώιμα έντυπα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη θέσπιση και την εφαρμογή τους. Για τη δημοκρατία, η ελευθερία του λόγου θεωρείται θεμελιώδης αρχή. Η ελευθερία λόγου, γενικά, είναι μία αρχή που υποστηρίζει την ελευθερία ενός ατόμου ή μιας κοινότητας, να εκφράζει τις απόψεις και τις ιδέες τους, χωρίς φόβο αντίρρησης, λογοκρισίας ή νομικής κύρωσης. Ο όρος ‘’ελευθερία έκφρασης’’ χρησιμοποιείται μερικές φορές συνώνυμα, αλλά περιλαμβάνει κάθε πράξη αναζήτησης, παραλαβής και διάδοσης πληροφοριών ή ιδεών, ανεξάρτητα από το χρησιμοποιούμενο μέσο. Κάθε κυβέρνηση, ωστόσο, περιορίζει την ελευθερία του λόγου, ως ένα βαθμό. Το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, υιοθετήθηκε κατά την διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, συγκεκριμένα το 1979 και θεσπίστηκε με νόμους και άρθρα, από τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη.

 

 

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερο ρόλο ως φορέας του γενικού δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης για όλους. Ωστόσο, η ελευθερία του Τύπου δεν είναι απαραίτητο να επιτρέπει και την ελευθερία του λόγου. Συχνά, η ελευθερία έκφρασης και λόγου των μέσων ενημέρωσης, έρχεται σε αντίθεση με τα δεδομένα και τις νέες εξελίξεις της σύγχρονης διαδικτυακής πληροφόρησης. Η ελευθερία της πληροφόρησης θεωρείται μια επέκταση της ελευθερίας του λόγου, όπου το μέσον της έκφρασης είναι το διαδίκτυο.  Η ελευθερία της πληροφόρησης μπορεί, επίσης, να αναφέρεται στο δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, στο πλαίσιο του διαδικτύου και της τεχνολογίας της πληροφορικής. Όπως και με το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης, το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα είναι ένα αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα και η ελευθερία της πληροφόρησης λειτουργεί ως επέκταση του δικαιώματος αυτού και όχι ως αντίθεση σε αυτό. Η ελευθερία της πληροφόρησης προστατεύεται, επίσης, ρητώς από θεσπισμένους νόμους.

 

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Το διαδίκτυο είναι το μέσο με την ταχύτερη εξάπλωση και την μεγαλύτερη επιρροή σήμερα. Αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα μέσα διατύπωσης και έκφρασης λόγου, ισχυρότερο από τον Τύπο και την εξουσία του. Με το διαδίκτυο, την σύγχρονη μορφή πληροφόρησης και όλα όσα καλούνται τα νέα δεδομένα να καλύψουν, γεννάται μια άλλη εποχή, με νέες απαιτήσεις, που έρχεται να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Οι νόμοι και οι θεσμοί που ακολουθούν οι διαδικτυακοί αναμεταδότες μιας είδησης και ενός θέματος, αρχίζουν να διαφέρουν από τους θεσπισμένους μέχρι τώρα νόμους. Ανατρέπονται, αλλάζουν και συνεπώς, υιοθετούνται από τα δεδομένα της νέας εποχής. Πόση ελευθερία υπάρχει σήμερα στην έκφραση λόγου, έχετε ποτέ αναρωτηθεί;

 

Ίλια Μπανταβάνη, Δημοσιογράφος.

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *